Başbakanlık makam aracı rekoru kıracak

Başbakanlık makam aracı rekoru kıracak

​Başbakanlık bu yıl adeta rekor kırdı. Başbakanlık toplamda 2015 yılında “199 binek otomobil ve arazi taşıtı” alabilecek.

Başbakanlık makam aracı rekoru kıracak
16px
24px
17.12.2014 05:35
ABONE OLgoogle
Makam aracı saltanatı yönünden Türkiye özel bir rekora sahip.

Genel bütçe kapsamındaki kamu idareleri, özel bütçeli idareler, yükseköğretim kurumları ile düzenleyici ve denetleyici kurumlara ait “96 bin 501 taşıt” var. Bunların da “33 bin 940” tanesi binek araçlardan oluşuyor.

BAŞBAKANLIK REKOR KIRDI

2015 yılında alınabilecek taşıtlar, 2015 yılı Bütçe Tasarısı T Cetvelinde yer alıyor. Cetvelde her türlü taşıt var. Ancak makam aracı olabilecek olanlar, binek taşıtlar.
Başbakanlık bu yıl adeta rekor kırdı. Başbakanlık toplamda 2015 yılında “199 binek otomobil ve arazi taşıtı” alabilecek.

Tabloda son 5 yılın rakamları var. Başbakanlığın bu yıl alabileceği taşıt sayısında inanılmaz bir artış dikkat çekiyor.

Diğer dikkat çekici nokta ise “zırhlı araç” sayısı. Zırhlı araçları Başbakan, MİT Müsteşarı vb. üst düzey yöneticiler kullandığı için bu yıl bazılarının makam araçları yenilenebilir.

DİYANET’İN BASIN AÇIKLAMASI

Birkaç gündür Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez‘e alınan makam aracı tartışılıyor. Diyanet yaptığı açıklamada rakamların abartılı olduğunu, aracın “322 bin liraya” alındığını ifade etti. Ancak, açıklamada söz konusu “aracın marka ve modeli belirtilmemiş”. Rivayete göre makam aracı “Mercedes S 500”.

S 500 VE VERGİLERİ

Eğer makam aracı S 500 ise Diyanet tarafından yapılan açıklama doğru ama eksik. Doğru olan şu: Mercedes S 500 model bir aracın fiyatı “300 bin lira ile 337 bin lira arasında” değişiyor. Ancak bu fiyatlar arabanın “vergisiz fiyatı”. Vergiler vs. eklenince aracın fiyatı “877 bin lira ile 985 bin lira” arasında değişiyor. Hemen belirtelim, bu rakamlar makam aracı S 500 ise geçerli!
Sözcü
E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde