Başbakanlık kalkıyor, seçilme yaşı 18'e iniyor

Başbakanlık kalkıyor, seçilme yaşı 18'e iniyor

AK Parti Genel Sekreteri Abdulhamit Gül ve MHP Afyonkarahisar Milletvekili Mehmet Parsak Anayasa değişikliği teklifini Meclis'e sunduktan sonra açıklamalarda bulundular.

Başbakanlık kalkıyor, seçilme yaşı 18'e iniyor
16px
24px
10.12.2016 18:59
ABONE OLgoogle

AK Parti Genel Sekreteri Abdulhamit Gül ve MHP Afyonkarahisar Milletvekili Mehmet Parsak Anayasa değişikliği teklifini Meclis'e sunduktan sonra ortak basın toplantısında açıklamalarda bulundular.

AK Parti Genel Sekreteri Abdulhamit Gül, "Daha önce AK Parti, CHP ve MHP olarak, mini anayasa değişikliği kapsamında 7 madde üzerinde anlaşmıştık. Bu maddeler de Anayasa değişiklik teklifine derc edilmiştir. CHP'nin de bu anlamda mutabık kaldığı, özellikle yargıya ilişkin maddeleri de koyduk." dedi.

Anayasa değişikliği teklifinin maddeleri

AKP ve MHP'nin uzlaştığı anayasa değişiklik teklifinde Ankara'da hareketli saatler yaşanıyor. AKP ve MHP değişiklik teklifi hakkında daha önce uzlaşmıştı.

AKP, 'başkanlık anayasası' üzerindeki çalışmalarını tamamladı. Teklifin son halinin MHP'ye iletildiği bildirildi.MHP'ye de iletilen teklif, AKP tarafından TBMM'ye sunuldu.

SÜRPRİZ GÖRÜŞME

Teklifin MHP'ye iletilmesinin ardından Başbakan Binali Yıldırım ile MHP lideri Devlet Bahçeli'nin son bir kez daha görüşeceği belirtildi. İki liderin bir telefon görüşmesi yapacağı kaydedildi.

AKP VE MHP'den ortak açıklama

Teklifin içeriği AKP'li Abdülhamit Gül ve MHP'li Mehmet Pursak tarafından ortak basın toplantısıyla paylaştığı teklifte 21 madde bulunuyor. Bunların 12'sinin sistem değişikliği, 9'uysa yürütme ve yürürlükle ilgili. Gül, AKP grubunun Meclis Başkanlığı'na sunduğu değişiklik teklifiyle anayasada toplam 70 maddenin değişeceğini söyledi. Gül, değişiklik teklifinde seçilme yaşının 18'e düşürülmesi de öngörülüyor.

Abdülhamit Gül, şunları söyledi:

Az önce TBMM Başkanlığımıza 316 Ak Parti milletvekili imzasıyla anayasa değişikliği önergemizi sunduk. Gerçekten çok önemli bir gün yaşıyoruz, bu tarihi günde anayasa değişikliğinin ülkemize, milletimize hayırlı olmasını diliyorum.

Özellikle Türkiye'de 2007 yılında yapılan referandum sonrasında fiili durum ortaya çıktı. Parlamentodan seçilen cumhurbaşkanı yerine milletimiz "Ben seçeceğim" diye irade koydu. Halkımız ilk defa cumhurbaşkanını kendisi seçti ve yürütmede iki başlılık sorunu ortaya çıktı.

"Kriz olmamasının tek nedeni AK Parti iktidarı"

Şu anda yaşanan tabloda Türkiye'de bir hükümet sistemi krizi olmaması iktidarda tek partinin, AK Parti'nin olmasından dolayı. Koalisyonların hala mümkün olduğunu göz önünde bulundurduğumuzda bir çatışmanın bir rejim krizi haline dönüşmesi risk alanı olarak önümüzde duruyor.

Yürütmede doğrudan tek başlı iradenin hakim olması ihtiyacının zaruri olduğu ortaya çıkmıştır. Yasamanın, yürütmenin güçlendiği, kuvvetler ayrılığının sağlandığı bir değişiklikler yapacağız. Yaklaşık 70 maddede kaldırılması veya değiştirilmesi gereken ibareleri çözdük. Toplamda 21 maddelik anayasa değişikliği teklifini TBMM Başkanlığı'na sunduk. 

"Seçilme yaşını 18'e indiriyoruz"

Bu metin bir uzlaşı metnidir. Özellikle 15 Temmuz sonrasında milletin siyasetten beklediği ödevi yapma misyonudur. Bu metinde gençlerin anayasası diyebileceğimiz bir anayasa var. Seçilme yaşını 18'e indiriyoruz. Güçlü yasama ve yürütme dedik. 

"CHP'nin mutabık kaldığı 7 maddeyi de buraya koyduk"

Mini anayasada CHP'nin de mutabık kaldığı 7 maddeyi de buraya koyduk. Askeri ve sivil yargı farkını ortadan kaldırmak yeni bir gelişmedir. HSYK konusunda mutabakat gerçekleştirdik. Kürsü seçimini kaldırarak yargıdaki kamplaşmayı ortadan kaldırarak Meclis'e seçme imkanı getirdik. Meclis'i güçlendirdik. Ayrıntıları her zaman konuşacağız, bu her iki partinin de ortak uzlaşı metnidir. Beraber bu taşın altına elimizi koyduk. Ben sayın Mehmet Parsak'a da teşekkür ediyorum. 

"Türk anayasası oldu, Türk ibareleri kaldırılmadı"

Mehmet Parsak'ın açıklamaları ise şöyle:

Saygıdeğer basın mensupları, öncelikle aziz milletimizi hayırlarımla selamlıyorum. Abdülhamit Bey'in de ifade ettiği çerçevede AKP ile MHP gruplarının nihai olarak tam mutabakatları çerçevesinde anayasa değişiklik teklifi TBMM Başkanlığı'na arz edilmiştir.

2007 yılında yapılan anayasa değişikliği ile birlikte yeni bir boyut kazanmıştır, burada tarihsel süreci değerlendirirken 2011 yılından sonraki gelişmelerin daha dikkatli analiz edilmesinde fayda var. Tüm siyasi partilerin programlarında anayasanın yenilenmesi üzerinden 2011 seçimlerine giderken milletimize söz vermiş, TBMM'de o dönem mecliste bulunan 4 siyasi parti grubunun da eşit temsili esas alınarak bir komisyon oluşturulmuştur. Bu MHP'nin 2008 yılından itibaren vurguladığı durumun 2011 yılında hayata geçmesidir. 2011 yılında tarihimizin en ciddi anayasanın yenilenmesi çalışmaları yürütülmüştür. 

2011 yılında yürütülen bu çalışmalarda ne yazık ki anayasamızın Türk anayasası olduğu tartışılmıştır. 2) Bu Türk anayasasının devletinin temel tercihlerini ortaya koyan 4 maddenin değiştirilmesi teklif edilmiştir. İlk 4 maddeye hakim olan milli ve üniter devletin değiştirilmesi önerilmiştir, bu ilkelerin anayasamızın muhtelif yerlerinde yansıdığı maddelerin de değiştirilmesi teklif edilmiştir. AKP grubu tarafından 2012 yılında başkanlık sistemi önerisi sunulmuştur. Gelişen süreçte anayasanın yenilenmesi çalışmaları hiçbir zaman gündemden düşmemiştir. Bugün geldiğimiz nokta itibariyle biraz önce söylediğim hususların hiçbiri tartışma konusu değil. Anayasamız Türk anayasasıdır, anayasamızın hiçbir yerinden Türk ibaresi çıkarılmadı. İlk 4 madde tartışma konusu değildir. Sadece hükümet sistemi odaklı bir anayasa yenilenmesi süreci yürütülmüştür.

Başbakan Yıldırım'dan açıklama: Son sözü millet söyleyecek

Başbakan Binali Yıldırım Anayasa değişiklik metnine ilişkin açıklamasında"AK Parti grubu olarak Anayasa değişiklif teklifini arkadaşlarımız teslim ettiler. MHP'nin büyük katkısı var. Önce Anayasa Komisyonu, sonra Meclis Genel Kurulu'nda oylanacak. Son sözü millet söyleyecek. İçerikle ilgili Pazar günü değerlendirme yapacağım. 21 maddenin 18'i esas madde. Yasama ve denetleme görevini üstlenen Meclis güçlendiriliyor. Cumhurbaşkanı'nın  yetki kargaşası sona eriyor. Düzenleme Cumhurbaşkanlığı kararnamesinde olacak. Milletvekili sayısı 600 olacak. Meclis'i ve yürütmeyi güçlendiritor bu durum. Koalisyonlar dönemine son verilmiş oluyor.  " dedi.

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde