Başbakanlık bol keseden harcadı

Başbakanlık bol keseden harcadı

BYEGM’nin kiraladığı bina 10 milyon TL’lik bir bütçeye mal oldu

Başbakanlık bol keseden harcadı
16px
24px
20.06.2012 08:49
ABONE OLgoogle

Başbakanlık Basın Yayın ve Enformasyon Genel Müdürlüğü (BYEGM), hizmet binası olarak kiraladığı binaya 4 yılda yaklaşık 8 milyon TL kira ödedi. Genel Müdürlük, yangın alarmı, data hatları, ek elektrik sistemi, havalandırma, ısıtma sistemleri için de kendi cebinden 2.5 milyon TL harcayınca binanın 4 yıllık maliyeti bir anda 10 milyon TL’yi aştı.

CHP İzmir Milletvekili Erdal Aksünger’in BYEGM’den sorumlu Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç’a yönelttiği soru önergeleriyle ortaya çıkan skandal şöyle gelişti:

Genel Müdürlük, 2007 yılında bir hizmet binası kiralamak için komisyon oluşturdu. Toplam 5 bina belirleyen komisyon, bunlardan teklif istedi. Komisyon, 5 tekliften ikisini binaların küçük olduğu gerekçesiyle ilk aşamada eledi. Daha sonra geri kalan üç teklif değerlendirildi ve Balgat’taki 1/0 katlı, 12 bin metrekarelik binanın aylık 135 bin TL+KDV ile kiralanmasına karar verildi. Kira sözleşmesi 19 Aralık 2007 yılında Ankara Un Sanayi AŞ ve Gözde Yapı ile imzalandı.

Sözleşmede kiralamanın devam ettirileceği yıllarda en fazla ÜFE oranında artış yapılacağı hükmü yer aldığı için, 2012 yılı Mart sonuna kadar ödenen aylık kira bedeli KDV hariç 166 bin 942 TL’ye yükseldi. 1 Nisan 2012 tarihinden itibaren en fazla ÜFE oranında yapılabilecek artış konusunda henüz mutabakat sağlanamadığı için kira eski bedel üzerinden ödenmeye devam etti.

Binanın yeni kiracının rahat kullanımı için tadilat işlemleri gerekli olunca mal sahiplerinin kapısını çalan Genel Müdürlük, kira sözleşmesinde bir hüküm bulunmadığından, birçok tadilat çalışmasını da yine mal sahiplerine ücretini kendi cebinden ödeyerek yaptırdı. Bu doğrultuda, UPS, data hatları, ek elektrik sistemi, ek inşaat işleri, klima cihazları, havalandırma soğutma, ısıtma sistemleri haber merkezinin genişletilmesi, 4. kat ara bölmelerin kaldırılması, foto film şubesi tadilatı, hatta yangın alarm sistemini bile kendi bütçesinden karşıladı. Bu çerçevede 2008-2011 yılları arasında toplam 2 milyon 561 bin 146 TL harcama yapıldı.

İşçiden kes, böyle savur’

Yaşanan sürece tepki gösteren CHP’li Aksünger, tablonun işçiden, memurdan kesilen paraların nasıl harcandığının net bir göstergesi olduğunu söyledi. Aksünger, şöyle konuştu: “Bu kiralama işine onay veren dönemin ilgili bakanı Sayın Mehmet Aydın’a ve halen bu görevi yürüten Sayın Bülent Arınç’a soruyorum; 11 milyon liraya Basın Yayın ve Enformasyon Genel Müdürlüğü için mülkiyeti kendisine ait bir bina yapılamaz mıydı, bu bina için harcanan yaklaşık 3 milyon liralık masrafın en azından bir bölümünün kira bedelinden düşüleceğine ilişkin hükümler konulamaz mıydı, bu hortumlatmaya her fırsatta vicdan gösterisi yaparak gözyaşı döken Sayın Bülent Arınç’ın ve her fırsatta garip-gureba, yetim hakkı edebiyatı yapan Sayın Başbakan’ın bir yanıtı var mıdır?”

Fırat Kozok/Cumhuriyet

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde