Başbakanın çıkışı bakanları şaşırttı

Başbakanın çıkışı bakanları şaşırttı

Başbakan Erdoğan'ın Isparta'da yaptığı ''Tek başıma iktidar olamazsam, siyasetten çekilirim'' açıklamasına bakanlar ne dedi?

Başbakanın çıkışı bakanları şaşırttı
16px
24px
18.07.2007 13:35
ABONE OLgoogle

Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Mehmet Ali Şahin, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Isparta mitinginde yaptığı açıklamanın ilk anda kendisinde de şaşkınlık yarattığını söyledi.

Antalya'daki seçim çalışmalarını sürdüren Bakan Şahin, Ali Çetinkaya Caddesi'ndeki esnafı ziyaret etti ve vatandaşlarla sohbet etti.

Gezi sırasında gazetecilerin Başbakan Erdoğan'ın Isparta'da yaptığı ''Tek başıma iktidar olamazsam, siyasetten çekilirim'' açıklamasının hatırlatılması üzerine, Bakan Şahin şöyle konuştu: ''Türkiye bu tür çıkışlara alışık değil. Gelişmiş batı ülkelerinde gördüğümüz tavrı Sayın Başbakan göstermiş oldu. Başbakan bu tavrıyla şunu diyor: 'Ben siyaseti hizmet için yapıyorum. Siyaseti siyaset olsun diye yapanlardan değilim'. Sayın Başbakan siyasette başarının önemli olduğunu ifade etmiştir. Başarısız olanın da siyaseti bırakması gerektiğini ve başarılı olacaklara siyasetin bırakılması gerektiğini vurgulamıştır. Sayın Başbakan, Türkiye'deki siyaset anlayışına yeni bir bakış açısı, yeni bir soluk getirmiştir.''

Bakan Şahin, ''Doğrusu beklemiyordum böyle bir çıkışı. Sayın Başbakan'ın bazılarınca 'sürpriz' diye nitelenebilecek bu açıklaması ilk anda bende de şaşkınlık yarattı, ama çok mutlu oldum. Siyasette dobra dobra konuşan, siyaseti sadece halka hizmet için yapan siyasetçilere halkın daha fazla sahip çıkacağını düşünüyorum. Böyle samimi bir çıkışın halk nezdinde mutlaka müspet yansımaları olacaktır'' dedi.

''ÇIKIŞ, TÜRK SİYASETİNDE HODRİ MEYDANDIR''

Başbakan'ın tavrının bundan sonraki siyaset yaşamına yön vereceğini ve siyasetin mecrasını değiştireceğini kaydeden Başkan Şahin, diğer siyasi partilerin, Başbakan Erdoğan'ın bu tavrından ders almaları gerektiğini ifade etti. Bakan Şahin, sözlerini şöyle sürdürdü:

''Diğer partilerden ses çıkmıyor. Çünkü onların her biri, barajı geçme sorunu olanlar bile tek başına iktidar olacaklarını söylüyorlar. Biraz nefis muhasebesi ve özeleştiri yapmalarında yarar var. O nedenle Sayın Başbakan'ın bu çıkışı Türk siyasetinde hodri meydandır. Başarılı olanlar kalır, başarısız olanlar gider. Türkiye artık böyle bir sürece giriyor. "

ÜZERİNDE DÜŞÜNÜLMESİ GEREKEN BİR AÇIKLAMA

Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın, ''Tek başıma iktidara gelemezsem siyaseti bırakırım'' şeklindeki sözlerini ''Üzerinde düşünülmesi gereken bir açıklama olarak gördüğünü'' bildirdi.

 Tüzmen, Almada Center'da, gümrük çalışanları ile düzenlediği toplantıda, gazetecilerin, Başbakanın sözleriyle ilgili sorusu üzerine yaptığı açıklamada, ''başarılı olamayan siyasetçilerin gitmesi gerektiğini'' söyledi. Başbakan Erdoğan'ın, ''Tek başıma iktidara gelemezsem siyaseti bırakırım'' şeklindeki sözlerini ''üzerinde düşünülmesi gereken bir açıklama'' olarak nitelendiren Tüzmen, ''Bence gayet yerinde bir açıklama'' dedi.

Tüzmen, geçmişte liderlik yapan, liderlik pozisyonunda olan birçok siyasetçinin, ''başaramazsam giderim'' sözlerine rağmen yine siyaset sahnelerinde olduğunu ifade ederek, şöyle devam etti: ''Bu siyasetçiler, geçmişteki sözleri hatırlatıldığında da 'kusura bakmayın arkadan o kadar ittiler ki mecbur kaldık' dediklerini görüyoruz. Onlar 'taban istedi, ısrarlara dayanamadık' savunmasına sığınıyorlar. Oysa onlar başarısız olduklarında kenara çekilmeyi bilselerdi Türkiye siyaseti yeni insanlarla daha iyi noktalara gidebilirdi. Bundan sonra herkes hesabını ona göre yapmalı. Biz başarısız olursak çekip gitmesini bilmeliyiz.'' diye konuştu.

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde