Başbakandan patronlara: 2018 kolay olmayacak

Başbakandan patronlara: 2018 kolay olmayacak

TÜSİAD YİK’in onur konuğu olan Başbakan Binali Yıldırım, iş dünyasına 2018’in kolay bir yıl olmayacağını dile getirerek, “Bunun farkındayız, gereken tedbirleri alıyoruz, büyümeden taviz vermeyeceğiz” diye konuştu.

Başbakandan patronlara: 2018 kolay olmayacak
16px
24px
08.12.2017 08:06
ABONE OLgoogle
Başbakan Binali Yıldırım, 2018 için “büyük kriz kapıda” laflarının dolaştığını belirterek, “2018 doğru, kolay olmayacak. Bunun farkındayız. Ülkemizin bugüne kadar kazanımları, istikrar güven sayesinde 2018’de de inşallah büyüme devam edecek. Gereken tedbirleri alıyoruz. Tedbirler kısa sürede etkisini gösterecek” dedi.

Türk Sanayicileri ve İşadamları Derneği’nin (TÜSİAD) Yüksek İstişare Konseyi toplantısında konuşan Yıldırım, üçüncü ve dördüncü çeyrekte büyümenin çift haneli olmasına şaşırılmaması gerektiğini kaydederek, şöyle konuştu:

“Yıl sonu itibariyle 6 ile 7 arasında bir büyümeyi de gerçekleştirecek. Kriz senaryolarını ters yüz ettik. ‘2018 zor yıl olacak. Büyük kriz kapıda’ gibi laflar söyleniyor. 2018, doğru kolay olmayacak. Bunun farkındayız. Ama ülkemizin bugüne kadar kazanımları, istikrar, güven sayesinde 2018’de de inşallah büyüme aynen devam edecek. Gereken tedbirleri alıyoruz. Bu tedbirler kısa sürede etkisini gösterecek. Biz özel sektörümüze ekonomimize güveniyoruz bunu.”

Hükümetin ekonomi için gerekli tedbirleri aldığını ve bunların etkilerinin görüleceğini vurgulayan Yıldırım, “2018 yol haritamızı hazırlıyoruz. Türkiye’nin kalkınmasına kamu bir katkı sağlıyorsa, özel sektör 8 katkı sağlıyor. Sizleri meseleye dahil etmeden bunların yapılması söz konusu olamaz. Yol haritasını birlikte yapacağız. Reformları yapmaya devam edeceğiz, vergi reformu yapacağız. Yatırım ortamının iyileştirilmesi için iddialı bir eylem planını hayata geçireceğiz” diye konuştu. 

Yıldırım, büyümeden taviz verilmeyeceğine dikkat çekerek şöyle devam etti:

“En az yüzde 5. Enflasyondaki bu yükselme geçicidir. 2018’den itibaren hedefimiz enflasyonun aşağı çekilmesidir. Aşağı bir seyirde olacağını açıklıkla söyleyebiliriz. Merkez Bankası gerekli tedbirleri alacak. Kurdaki dalgalanmalar Türkiye’nin gerçek durumunu yansıtmıyor. Bu yaşananların ekonomik kurallarla izahı yok. Burada başka bir şey var. Bunun içeride ve dışarıda gerçekleşen algı operasyonuyla doğrudan ilişkili olduğunu biliyoruz. Bunun geçici bir durum olduğunu düşünüyoruz.”

TEŞVİKTE TARİHİ REKOR

2017’nin ilk 11 ayında 6 bin 899 teşvik belgesi düzenlendiğini ve bunun bugüne kadar ulaşılan en yüksek rakam olduğunu vurgulayan Başbakan Yıldırım, “Miktar ne kadar? 168.9 milyar TL. Bir önceki yılın aynı dönemine göre adet bazında yüzde 48, miktar bazında da yüzde 81 artış sağlanmıştır. Demek ki işadamlarımız Türkiye’nin geleceğine yatırım yapıyor. Moral bozmaya gerek yok. Türkiye’de iş yapabilme kolaylığı maalesef bugün arzu ettikleri düzeyde değil. Hedefimiz önümüzdeki 3 yıl içinde iş yapma kolaylığı bakımından Türkiye’yi ilk 20 ülke arasına sokmak. Bunun için neler yapılacağına dair çalışmalarımız tamamlandı. Bürokrasinin kolaylaştırılması ve vatandaşın işinin devlet bürokrasisi ile zorlaştırılmasının önüne geçilmesi, e-devlet uygulamalarından elektronik ortamda iş yapma imkanlarının artırılması. Bütün bunlar eylem planlarımız arasında yer alıyor” dedi.

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde