Başbakandan müjde: 80 bin KOBİ'ye 5 milyarlık 'nefes'

Başbakandan müjde: 80 bin KOBİ'ye 5 milyarlık 'nefes'

"KOBİ'ler için Nefes Kredisi" töreni yapıldı. 80 bin KOBİ'ye yıllık yüzde 9,90 - aylık yüzde 0,83 faizle 1 yıl vadeli kredi verilecek.

Başbakandan müjde: 80 bin KOBİ'ye 5 milyarlık 'nefes'
16px
24px
02.12.2016 10:47
ABONE OLgoogle

Başbakan Binali Yıldırım, 'KOBİ'ler İçin Nefes Kredisi' tanıtım toplantısında, "Yüzde 15 riski bankalar, yüzde 85 riski Kredi Garanti Fonu alacak. Böylece ilk etapta 80 bin KOBİ'mize bir nefes aldıracak, ihtiyacını görecek bir mali kaynak sağlamış oluyoruz." dedi.

Yıldırım, Çankaya Köşkü'nde düzenlenen "KOBİ'ler İçin Nefes Kredisi" tanıtım töreninde, kredi desteğinin KOBİ'ler başta olmak üzere iş dünyasına ve esnafa hayırlı olmasını diledi.

KOBİ’lere 10 milyar TL kefalet desteği

 

KOBİ'lerin ekonomiyi ayakta tutan kesim olduğunu belirten Başbakan Yıldırım, "Firma sayısına baktığımızda yüzde 98, istihdama bakıldığında yüzde 70'in üzerinde ihracatta ise yüzde 60'ın üzerinde. Dolayısıyla ekonomiyi ayakta tutan önemli bir sektörden bahsediyoruz." ifadesini kullandı. 

Yıldırım, böylesine önemli bir sektörün, bugünlerde yaşanan dövizdeki dalgalanmalar ve küresel piyasalardaki hareketliliğin de dikkate alınarak öncelikli olarak desteklenmesi gerektiğine işaret etti.

KOBİ'lerin ülke için yaptıklarının görülmesi ve bekledikleri desteğin verilmesi gerektiğini vurgulayan Yıldırım, bunu bir yandan hükümetin diğer yandan da sorumluluk üstlenen iş dünyası ve bankaların yaptığını dile getirdi.

KOBİ'lerle ilgili geçen haftalarda önemli bir karar alındığını aktaran Yıldırım, sözlerini şöyle sürdürdü:

"KOBİ'lere ilave kaynak aktararak, 17 milyara kadar kredi hacmi oluşturduk. Bu ne demektir? 17 milyarlık kredi kullandıklarında Kredi Garanti Fonu bunları kredilerine teminat gösterecek, kefil olacak ve böylece ihtiyacını görecekler. Bu ise daha kısa vadede, hemen 500 milyonluk bir kaynak ayrılmak suretiyle 5 milyara varan bir yıllık faiz oranı da 10'un altında. Bugünkü piyasadaki faizleri düşündüğümüz zaman oldukça iyi sayılabilecek bir oranda, kredi kullandıracaklar. Böylece acil ihtiyaçlarını giderebilecekler. Yüzde 15 riski bankalar, yüzde 85 riski yine Kredi Garanti Fonu alacak. Böylece ilk etapta 80 bin KOBİ'mize bir nefes aldıracak, ihtiyacını görecek bir mali kaynak sağlamış oluyoruz."

Bugünlerde yaşanan küresel ekonomideki hareketliliğin, petrol üreten ülkelerin üretimi kısıtlama kararından sonra yeni bir boyut kazandığını anlatan Yıldırım, bu konuları hükümet olarak yakından takip ettiklerini ve bugünkü Ekonomi Koordinasyon Toplantısı'nda da son durumu değerlendirerek alınması gereken kararları kamuoyuyla paylaşacaklarını söyledi. 

TOBB: DESTEK VERMEKTEN ÇOK MUTLUYUZ

Törende konuşan TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu, "Kredi faizlerini düşürme politikasına elimizden geldiğince destek vermekten çok mutluyuz” dedi.

Hisarcıklıoğlu, Kobiler İçin Nefes Kredisi kampanyasıyla ilgili olarak, bankaların zararı göze alarak bu projeye kaynak sağladığını belirterek, "3 ayda yaklaşık 80 bin KOBİ'mizin derdine derman olacağız. Kredi faizlerini düşürme politikasına elimizden geldiğince destek vermekten çok mutluyuz. Bu projeyle aylık %0,83, yıllık %9,90 oranında faizle KOBİ'lere 5 milyar TL kredi sağlanacak." dedi.

Hisarcıklıoğlu, açıklamasında şunları söyledi:

"Bugün TOBB, Ziraat Bankası, Denizbank ve KGF ortaklığında hayata geçirdiğimiz, devrim niteliğinde bir iş için bir araya geldik. Reel sektör ile finans sektörü olarak el ele verdik ve KOBİ'lere nefes olacak bir proje hazırladık.

Cumhurbaşkanımız ile Başbakanımızın başlattığı kredi faizlerini düşürme politikasına özel sektör olarak katkı sağlamış olduk. Yaklaşık iki ay önce bu proje fikrini Sayın Başbakanımız ve Bakanımız Sayın Bülent Tüfenkci ile konuşmuştuk.

“KOBİ'ler %15 ile %18 arasında faizle kredi kullanıyor, faiz baskısından nefes alamıyor. KOBİ'lere yüzde 10'un altında faizle kredi kullandırmalıyız” dedik. Sonrasında hemen çalışma başlattık. Önce TOBB ile 365 oda ve borsamız olarak elimizi taşın altına koyduk. Tüm kaynaklarımızı birleştirdik. Sonra Hazinemiz ve Kredi Garanti Fonu devreye girdi. KOBİ'ler teminat bulamıyor, bankalar da risk gördükleri için onlara kredi veremiyordu. Başbakanımızın talimatlarıyla, Hazine destekli KGF kefaleti devreye girdi. KOBİ'lerimizin bu proje kapsamındaki kredilerine %85 kefalet sağlandı.

Son olarak da bankalarımız devreye girdi. Onlar da zararı bile göze alarak projeye kaynak sağladılar. Burada Ziraat Bankası Genel Müdürü Hüseyin beye ve Denizbank Genel Müdürü Hakan beye yaptıkları önderlik için çok teşekkür etmek istiyorum.

Böylece KOBİ'lere 5 milyar lira, eski parayla 5 katrilyon lira kredi sağlayacak Nefes Kredisi ortaya çıktı. Nefes Kredisi ile KOBİ'lere yıllık %9,90 - aylık %0,83 faizle 1 yıl vadeli kredi sağlayacağız. 3 ay içinde yaklaşık 80 bin KOBİ'mizin derdine derman olacağız. KOBİ'leri faizin altında ezdirmeyeceğiz, KOBİ'lere nefes olacağız.

 

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde