Başbakandan 'aydınlatın' talimatı

Başbakandan 'aydınlatın' talimatı

Başbakan Erdoğan, ekonomiye ilişkin artan eleştiriler üzerine kamuoyunu bilgilendirmesi için üç bakanı görevlendirdi..

Başbakandan 'aydınlatın' talimatı
16px
24px
12.03.2008 08:04
ABONE OLgoogle

Okan Müderrisoğlu'nun haberi

BAŞBAKAN Tayyip Erdoğan, iş dünyasından ardı ardına gelen eleştiri ve uyarılar karşısında, ekonominin genel durumu hakkında kamuoyunu bilgilendirmesi için üç bakanı görevlendirdi. Hükümetin yapısal düzenlemeler ve mikro reformlar konusunda ciddi hazırlıkları bulunduğunu ancak yeterince anlatamadığını, bazı çevrelerin yanıltıcı bilgilerle karamsarlık yaydığını savunan bir bakan, "Kaygılanacak durum yok. Kazanımlardan taviz verilmeyecek" dedi.

Başbakan Yardımcısı Nazım Ekren, Hazineden Sorumlu Devlet Bakanı Mehmet Şimşek ve Maliye Bakanı Kemal Unakıtan, bugün saat 09.00'da gerçekleşecek basın toplantısında kendi görev alanları ile ilgili bilgi verip, soruları yanıtlayacak. Yatırımcı zirvesi için Londra'ya gideceği bildirilen Devlet Bakanı Şimşek, Başbakan'ın talimatı üzerine seyahatini iptal ederken ekonomiyle ilgili bakanlar dün öğleden sonra Başbakan Yardımcısı Ekren'in başkanlığında bir araya gelerek durum değerlendirmesi yaptı. Ekonomiyle ilgili merak uyandıran öncelikli konular ise şöyle:

* Yeni Milli Gelir: Kişi başına gelirin 2 bin 200 dolar artması, borç ve cari açık oranlarının düşmesi kafaları karıştırdı.

* Enflasyondaki artış: Yüzde 9.10 olan TÜFE için Merkez, düşüş eğilimi sürecek diyor. Ancak inanç azaldı.

* Mali Disiplin: Karayolu ve enerji için bütçe dışında fon yaratma çabaları olumsuz sinyal veriyor.

* Küresel mali kriz: Önlemlere ilişkin tatmin edici mesajlar gelmiyor.

* Vergi düzenlemeleri: Leasing'de sürpriz KDV artışı, yatırımcının planlarını bozdu. Veraset Vergisi'nin kaldırılması girişimi vergi adaleti duygusunu zedeledi. Belediye Gelirleri Kanunu da şehirlerde yaşayanlara yeni yükler getirdiği için tepki çekiyor.

* Sigorta prim indirimi: İşveren payında 5 puanlık indirim için bu yıl denildi ancak 4 milyar YTL'lik açığın finansmanı anlatılmadı.

* İstihdam paketi: İşverenin idari yüklerini azaltan, gençlerin çalıştırılmasını özendiren paket, Kıdem Tazminatı Fonu'nun kurulmasına endekslendi. Fon kararı, merak uyandırdı.

Sabah

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde