Başbakan’la 15 dakika 500 Bin Lira

Başbakan’la 15 dakika 500 Bin Lira

25 Aralık yolsuzluk soruşturmasında teknik takibe takılan görüşmelere göre, Erdoğan’la 15 dakika görüşmek isteyen işadamlarının danışmanlara 500 bin lira ödediği iddia edildi

Başbakan’la 15 dakika 500 Bin Lira
16px
24px
11.03.2014 05:42
ABONE OLgoogle
Türkiye’yi sarsan yolsuzluk ve rüşvet operasyonları, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın yakın çalışma arkadaşlarını da vurdu.

Kamuoyunda 25 Aralık soruşturması olarak bilinen ikinci dalga yolsuzluk operasyonu kapsamında mahkeme kararı ile yapılan ve tamamen “yasal” teknik takip sırasında elde edilen bilgilere göre, Başbakan’ın yakın çevresinde bulunan bazı danışmanlar, iş adamlarından, Başbakan Erdoğan ile görüştürme karşılığında ücret aldılar. Bu çerçevede alınan randevulardan 15 dakikalık bir randevu için 500 bin liralık ücret alındığı belirlendi. Söz konusu tarifeden Başbakan Erdoğan’ın ise haberinin olmadığı tahmin ediliyor.

Randevu skandalının hikayesi şöyle:
 
RANDEVU BAŞINA ÜCRET

Kamuoyunda ikinci dalga yolsuzluk operasyonu olarak bilinen 25 Aralık tarihli soruşturma kapsamında yaklaşık 2 bin 500 sayfalık fezleke hazırlandı. Söz konusu dosyada 10 ayrı konu bulunuyor. Söz konusu konularla ilgili yapılan teknik takipte ise ilginç bazı usulsüzlükler de yakalandı. Bu usulsüzlüklerin başında ise, Başbakan’ın bazı danışmanlarının iş adamlarından randevu karşılığında ücret tahsil etmeleri geliyor.

Elde edilen bilgilere göre, paralı randevuları ayarlayan iki veya üç danışman bulunuyor. Soruşturma yarım kaldığı için, diğer danışmanların da işin içinde olup olmadığı tam olarak netleştirilemedi. Ancak, şifreli konuşmalardan iki üç danışmanın randevulardan ücret aldığı yönünde bilgilere ulaşıldı. Örneğin, konuşmalardan 15 dakikalık bir görüşme için iş adamlarından 500 bin liralık ücret talep edildiği anlaşıldı.
 
OKUL ÜCRETİNİ ÖDETMİŞTİ

Yine Başbakan Erdoğan’ın danışmanlarından İ. K, kızının okul taksitlerini ünlü iş adamı A.T.’den isterken teknik takibe yakalanmıştı. İ.K’nin, iş adamı A.T.’ye gönderdiği mesajda, “Dosya onaylandı, büyük kızımın üniversite ücreti 11 bin TL, himmet ltf.” İfadelerine yer vermişti. İşadamı A.T. konuyla ilgili olarak yaptığı açıklamada, bursu doğrulamış, holding olarak birçok öğrenciye burs verdiklerini açıklamıştı.
 
HOLDİNGE GİZLİ DANIŞMAN

Danışmanlarla ilgili skandal sadece Başbakanlık ile de sınırlı kalmadı. Yine teknik takip sırasında yapılan çalışmada, icracı bakanlardan birisinin danışmanın, Türkiye’nin önde gelen enerji şirketinin gizli danışmanı olduğu ortaya çıktı. Söz konusu danışmanın ağabeyi ile holding arasında, “danışmanlık sözleşmesi” imzalandığı, holdingin her ay düzenli olarak ağabeyin hesabına 50 bin lira ücret yatırdığı saptandı. Söz konusu danışman görevine halen devam ediyor.

Hüseyin Özay/Taraf
E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde