Başbakan patronlara dolar için kritik tarihi verdi

Başbakan patronlara dolar için kritik tarihi verdi

Başbakan Binali Yıldırım, TÜSİAD Yüksek İstişare Konseyi toplantısında dolar ve ekonomiye ilişkin önemli açıklamalar yaptı...

Başbakan patronlara dolar için kritik tarihi verdi
16px
24px
01.12.2016 08:55
ABONE OLgoogle

Başbakan Binali Yıldırım TÜSİAD YİK toplantısında konuşuyor. Yıldırım kendisinden önce konuşan TÜSİAD Başkanı Cansen Başaran Symes'in, "Vatandaş dövizdeki dalgalanmaları derin krizlerle özdeşleştiriyor. Ekonomideki sarsıntının, giderek yatırımların azalabileceği ve daha yavaş büyüyecek bir Türkiye’nin habercisi olduğunu görmeliyiz" sözlerine, "Endişeye gerek yok. Sizin hoşunuza gitsin diye söylemiyorum, bunun da üstesinden geleceğiz" sözleriyle cevap verdi.

Başbakan Yıldırım, Adana'da özel öğrenci yurdundaki yangın hakkında, "Milletimiz bilmelidir ki bu ve buna benzer yaşanan olaylar aydınlatılacak ve sorumlular en ağır şekilde hesabını verecektir. Bu konu hem idari hem adli olarak araştırılmaya, soruşturulmaya başlanmıştır. Ayrıca bugün TBMM'de bir araştırma komisyonu oluşturmak suretiyle konu bütün yönleriyle değerlendirilecek ve bu ve buna benzer yurtlarda alınması gereken tedbirler etraflıca tespit edilecek." ifadelerini kullandı.

TAŞLAR YERİNE OTURACAK

Türkiye'de yaşanan ekonomik dalgalanmaya ilişkin Başbakan Yıldırım, "Şunu bilelim, bu dalgalanma herhalde 1 ay-1,5 ay gibi daha devam edecek. Ne zamana kadar, 20 Ocak'a kadar. Yeni seçilmiş başkan (ABD) iş başına geldikten sonra biraz daha öngörülebilirlik artacak ve taşlar yerine oturacak. Türkiye bu yaşadığımız olayın benzerini AK Parti iktidarında dört sefer daha yaşadı. 2006'da böyle bir dalgalanma yaşadık. Para çıkışı oldu, atlattık. 2008-2009 küresel krizinde yaşadık, atlattık. Gezi Olayları sonrası yaşadık yine atlattık. Bunu atlatacağız. Bakın çok emin olarak söylüyorum. Endişeye gerek yok. Sizin hoşunuza gitsin diye de söylemiyorum. Bunun da üstesinden geleceğiz, bunu en iyi siz biliyorsunuz" açıklamasında bulundu.

Başbakan Binali Yıldırım konuyla ilgili şunları kaydetti:

"YURT FACİASI İLE İLGİLİ ARAŞTIRMA KOMİSYONU KURULACAK"

Milletimiz bilmelidir ki bu ve buna benzer yaşanan olaylar aydınlatılacak ve sorumlular en ağır şekilde hesabını verecektir. Bu konu hem idari hem adli olarak araştırılmaya, soruşturulmaya başlanmıştır. Ayrıca bugün TBMM'de bir araştırma komisyonu oluşturmak suretiyle konu bütün yönleriyle değerlendirilecek ve bu ve buna benzer yurtlarda alınması gereken tedbirler etraflıca tespit edilecek. Olayı duyar duymaz bakanlarımızı gönderdik, gerekli incelemeyi yaptık. Ümidimiz ve emelimiz bu ve buna benzer acıları yaşamamak.

Başbakan Binali Yıldırım'ın konuşmasından öne çıkan satır başları şöyle oldu:

"HOŞUNUZA GİTSİN DİYE SÖYLEMİYORUM, BUNU DA ATLATACAĞIZ"

15 Temmuz gecesi biz emsali görülmemiş bir iş başardık. Bunu Avrupa'da, Amerika'da anlayamadı. Tankların, topların üzerine gözünüzü kırpmadan karşı koyuyorsunuz. Bunu anlayamadılar. Biz onlara dedik ki; Türk milleti bağımsızlığı için ölüm dahil her şeyi göze alır.Değerli dostlar, değerli iş adamlarımız büyük bir samimiyetle dünyadaki belirsizlikleri ve Türkiye'deki ekonomik gelişmelerle ilgili endişelerini ifade ettiler. İyi ve kötü senaryoları konuştuk. Kötümser olmak için bugünleri baz alırsak çok sebebimiz olabilir. Ama geniş zamanlı düşünürsek kötümser olmaya gerek yok. Doğru teşhis koyamazsak çözümü de doğru geliştiremeyiz. Türkiye yaşadığımız bu olayın (ekonomik dalgalanmanın) benzerini Ak Parti iktidarında beş kere yaşadık. Hepsini atlattık, bunu da atlatacağız. Hoşunuza gitsin diye söylemiyorum, bunu da atlatacağız, endişeye gerek yok, üstesinden geleceğiz. Bunu da en iyi siz biliyorsunuz. Türkiye ekonomisi kapalı bir ekonomi değil. 200 milyar doların üzerinde dünya ile alışverişiniz var. Eskiden Türkiye devlet olarak borçlanma yapamıyordu. Türk ekonomisi 1961'den 2013'e kadar denetlenen bir ekonomiydi.

EKONOMİK DALGALANMA NE KADAR SÜRECEK? 1 - 1,5 AY DAHA DEVAM EDECEK

Değerli dostlar şunu bilelim; bu dalgalanma 1 buçuk ay kadar daha devam edecek. 20 Ocak'a kadar. ABD'nin yeni seçilmiş başkanı iş başına gelince taşlar yerine oturacak. Avrupa'daki seçimler bitinceye kadar belirsizlik devam eder.

Bir yandan Avrupa iç siyasetindeki belirsizlik ve siyasetçilerin kaygısı, bir yandan ABD'deki seçimler ve bölgemizde beş senedir devam eden iç karışıklık, Suriye ve Irak'ta devlet yok.

911 km sınırı olan iki ülkenin durumu, FETÖ ile PKK ile mücadele... hepsini biraraya koyun, bu kadar olay başka bir ülkenin başına gelseydi yerle bir olurdu. Allah'a şükür Türkiye bunların hepsinin üstesinden gelmeyi başardı. Çünkü Türkiye'de istikrar var.

“2017 ÇOK DAHA GÜZEL OLACAK”

Siz de bunu bildiğiniz için büyüdünüz, açıldınız, yatırım yaptınız. Eğer ön göremeseydiniz bunları yapar mıydınız? Yapmazdınız. Ama hiç kafanız karışmasın, yapmaya devam edin. Türkiye Cumhuriyeti’nin Başbakanı olarak söylüyorum 2017 çok daha güzel olacak.

KAFANIZ KARIŞMASIN, YATIRIMLARA DEVAM EDİN!

Kafanız karışmasın, yatırımlara devam edin.. Türkiye Cumhuriyeti Başbakanı olarak söylüyorum, 2017 çok daha güzel olacak. Gereken tedbirlerimizi alıyoruz, sizi rahatlatmak için söylemiyorum, buna adım gibi inandığım için söylüyorum. Bu alçak FETÖ milleten topladığı himmetleri, lobi şirketlerine aktarıyor, her türlü alçaklığı yapmaya devam ediyorlar. Kısa vadede arkadaşlarımızla ekonomik dalgalanmadan sonra biraraya geldik ve alınması gereken tedbirleri aldık. Birinci tedbir; Eximbank, ihracatçı döviz olarak kredi alıyor ama geri ödeme Türk lirası olarak ödenecek. İkinci tedbir; TMSF'nin elinden çıkardıkları var, bunları da Türk lirası olarak alacak. Böylece piyasanın ihtiyacı olan döviz piyasada kalacak. Kısa vadeli sözleşmelerimiz var bunları da Türk lirası olarak ödemeye karar verdik. Kısacası önümüzdeki kısa dönem için 10 milyar dolarlık kaynağı, piyasadan çekmeden piyasanın ihtiyacı için ayırdık. Bunun dışında, çıkardığımız genelgeyle bazı sözleşmelerin Türk Lirası üzerinden yapılmasına karar verdik.

YABANCI DOSTLARIMIZ, "BİZ TÜRKİYE'DE SAVAŞ VAR ZANNEDİYORUZ" DİYORLAR

Özel sektörün borçlarını döndürme gibi bir problemi yok. Bunu kasıtlı olarak yaymaya çalışıyorlar. Piyasaya müdahale algısı oluşturacak uygulamaların yanından bile geçmeyiz. Bundan herkes emin olsun. Merkez Bankası'nın rezervinde bir kuruş azalma yok. 50 yılı aşkın süredir, Türkiye terörle mücadele ediyor. Bir terörümüz vardı şimdi FETÖ ile iki terör örgütümüz var. Ama bunların hepsinin üstesinden geleceğiz. Terörü inşallah çökerteceğiz. Terör belasını Türkiye'nin gündeminen en alt sıraya indireceğiz. Yabancı dostlarımız gelince diyorlar ki dışarıdan Türkiye'yi izlerken burada savaş var zannediyoruz. Bu algıyı değiştirmemiz lazım. İşte o zaman biz terörü konuşmayacak hale geliriz. bu yolda epey bir yol aldık. Çukur siyaseti uygulayanlar şimdi hesabını veriyor. Biz 79 milyon birlikte Türkiye'yiz. Bölücü terör örgütünün Kürt sorunu diye bir sorunu yok. Sorun oradaki vatandaşlarımızın bölücü terör örgütü diye bir sorunu var. Amacımız da o sorunu oradan kaldırmak. Başlattığımız yatırım hamlelerini beraber yapacağız. Biz sessiz ortak olacağız sizler aktif ortak olacaksınız. Sizden bu bölgeye biraz daha yoğunlaşmanızı rica ediyorum. Devletimizin bekası için bu sorumluluğu üstlenmemiz gerekiyor.

AP'NİN SKANDAL TÜRKİYE KARARI

Avrupa Birliği bir kara sevdaya dönüşsün istemiyoruz. AP bir karar aldı. Bu karar bir tavsiye kararı. Görüşmeler geçici olarak durdurulsun. Biz açıklamamızı yaptık. Bizim için bu kararın bir anlamı yok. Biz inanıyoruz ki Avrupa'da hala Avrupa'nın geleceğini düşünen liderler var. Liderler Zirvesinde bu kararın ciddiye alınmayacağını düşünüyoruz. Avrupa'nın içinde bulunduğu kafa karışıklığından bir an önce kurtulması gerekiyor. Avrupa Türkiye'nin ne dediğine değil, Türkiye düşmanlarının sesine kulak veriyor. PKK, FETÖ'nün lobi faaliyetlerinde daha çok etkileniyorlar. Bunun Avrupa kamuoyunu kendi lehlerine çevirmek için uyguluyorlar. Brexit'te bile konu Türkiye'ydi. Türkiye 3 bin yıl Avrupa'ya giremez dedi kendi gitti. Öngörüye bak vizyona bak. Avrupalı liderler de etki altında kalıyor ve milletimizi rahatsız ediyorlar. Bu milletin Avrupa'ya inancı azalırsa biz istediğimiz kadar AB'ye girelim diyelim. Biz milletimizin emrindeyiz. O teröristlerin posterlerini koridorlarına asmamaları lazım, ikircikli tavırlarından kurtulmaları gerekiyor. Avrupa Brexit'ten sonra gelecek vizyonunu gözden geçirmesi lazım. Bugün AB'de yapılan kamuoyu araştırmasında insanların yüzde 59'u AB'nin kendi sorunlarına kayıtsız olduğunu düşünüyor. Sürekli parmak kaldırıyorlar, "Şunu yap, yapmassan şöyle olur" Bu yanlış, biz onurumuzu hiçbir şekilde kimseyle pazarlık konusu yapmayız. Dünyada esaret altına girmeyen iki ulus var İngilizler ve Türkler, kimseyi esareti altına almayan tek bir millet var o da Türkler.

GÜMRÜK BİRLİĞİ GÖZDEN GEÇİRECEĞİZ

Ekonomi bakanımız AB ile bir yandan müzakereleri sürdürüyor. Gümrük Birliği'ni tekrar gözden geçireceğiz. Gümrük Birliği'nde bizi kandırdılar. Geri kabul anlaşması... Mültecileri alacağız dedik imzaladık ama meclis onayından geçirmedik. Vizelerin kalkması.. 3+3 milyar mültecilere destek vereceğiz dedik. Tüm bunlara karşı Türkiye'de terörle mücadele kanununu değiştireceğiz! Bu olmaz kardeşim, biz ölüm kalım mücadelesi veriyoruz. Bunu yapmayınca anlaşma yürürlüğe girmedi. Tek taraflı sevda olmaz. Biz taahhütlerimizi yerine getirdik. Türkiye'yi muhattap alsınlar. Terröristlere daha az, Türk halkına daha çok kulak versinler. Bu bir. İkincisi OHAL. Bizim durup dururken ihtiyacımız değil, bir mecburiyettir. Bu örgüt kapalı bir örgüt. 70'li yıllardan bugüne kadar her tarafa sızmış.

YENİ ANAYASA PAKETİ 10-15 MADDE

2007'de Cumhurbaşkanı'nı bize seçtirmediler. Bizde halka gittik. Cumhurbaşkanı seçiminin yolunu millet açtı. İlk seçilmiş Cumhurbaşkanımız 10 Ağustos'tan beri görevinin başında. Mevcut durum ile anayasanın uyumlu hale gelmesi lazım. Partilere gelin bunu yapalım diyoruz. Bu Türkiye'nin geleceği için bir ihtiyaç. Bu ülkede bu coğrafyada istikrarsızlığın bedeli çok vahim olur. Onun için Türkiye her seçimde tek başına güçlü iktidar çıkarması lazım. Kim olursa olsun. Bunun yolunu açacak anayasa değişikliğini yapmamız lazım. Hedefimiz bu. Bu konudaki çalışmalarımızı tamamladık. 10-15 madde içerisinde TBMM ile Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanını arasındaki ilişkileri düzenleyen, yetki kargaşasını kaldıran bir teklif getiriyoruz. Bu teklifte MHP'nin de mutabatı var. İnşallah milletin önüne de getirince bu sorunu halledeceğiz.

BAŞBAKAN TOPLANTININ SONUNDA TÜSİAD ÜYELERİNİ GÜLDÜRDÜ

Merak etmeyin her zaman yanınızdayız. İyimserlik pompalamıyorum, sorunları biliyoruz ve çözmek istiyoruz. Şu yazıdan da biraz okuyalım. Arkadaşlar sonra üzülüyor. Milli iradenin şekillendiği sivil bir anayasa ile Türkiye geleceğe emniyet ve güven içerisinde yürüyecek.

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde