Başbakan aranıyor!

Başbakan aranıyor!

Yunanistan’da yeni başbakan kim olacak düğümü dün de çözülemedi.

Başbakan aranıyor!
16px
24px
10.11.2011 08:49
ABONE OLgoogle

Yunanistan’da yeni başbakan kim olacak düğümü dün de çözülemedi. Dört gün içinde 7 adayın başbakanlıkta adı duyuldu ama yeni başbakanın kim olacağı kararı dün yine ertelendi ve bugüne kaldı.
Halkın büyük tepkisini alan İki büyük siyasi partinin (Pasok ve Yeni Demokrasi) liderleri Yorgo Papandreu ile Andonis Samaras, siyasi hesapları ve parti çıkarlarını üstün tutunca yeni başbakanın belirlenmesi adeta arap saçına döndü. Yunan medyası durumu “Bizans entrikası” diye verdi.

Venizelos’u feda etmedi

Dün sabahın ilk saatlerinden itibaren Atina’da şu gelişmeler yaşandı: Başbakanlığa 1 numaralı aday Avrupa Merkez Bankası eski Başkan Yardımcısı Lukas Papadimos, Ekonomi Bakanı Evangelos Venizelos’u kabinesinde istemedi. Papandreu da Venizelos’u ‘feda’ edemedi. “Piyon başbakan olmam” diyen Papadimos’un adaylığı Samaras’ın, ‘milli gurur’u öne sürerek Eurogroup ile IMF’nin Yunanistan’a 8 milyar Euro’luk 6. kredi dilimini vermek için “Euro Zirvesi kararlarına uyacağız” yazılı teminat mektubunu imzalamayı reddetmesiyle sona erdi.

Başbakanlığın 2 numaralı adayı Avrupa Ombudsmanı Nikiforos Diamanduros da, 3 numaralı adayı Yunanistan’ın IMF’deki temsilcisi Panayotis Rumelyotis de bir dizi şartlar ortaya attı. 4. aday Parlamento eski Başkanı Apostolos Kaklamanis oldu. Kaklamanis önce Papandreu sonra Samaras ile görüştü sonuç çıkmadı. Ardından Lüksemburg’daki Avrupa Toplulukları Adalet Divanı Başkanı Vasilis Skurtis’in adı konuşuldu. 6. Başbakan adayı olarak Ekonomi Bakanı Venizelos’un adı geçti ancak Samaras hemen reddetti.

Pasok istemedi

7. Başbakan adayı Parlamento Başkanı Filippos Peçalnikos oldu. Yunan ve yabancı medya, Peçalnikos’un başbakanlığının ilan edeceğine kesin gözüyle baktı. Ancak, Peçalnikos için Pasok’da Papandreu’ya karşı tepki oluştu.

Papandreu saat 18.00’de kendisinin ve hükümetinin istifasını sunmak için Cumhurbaşkanı Karolos Papulyas’a gitmeden önce Yunan halkına bir veda konuşması yaptı. Papandreu “Milli görev gerektirdiğinde işbirliği yapabileceğimizi kanıtladık. Tarihi bir anlaşma sağladık. Başbakanlık için birleştirici bir isim aradık. Yeni başbakana ve yeni hükümete başarılar dilerim. Her zaman yanlarında olacağım” dedi. Papandreu’nun bu veda konuşmasına rağmen yeni başbakanın dün ilan edilmemesi hayret uyandırdı.

Halk tepki gösterdi

Papulyas, Papandreu’yu kabul ettikten sonra yeni hükümeti destekleyeceklerini söyleyen Samaras ve parlamentoda 16 milletvekili bulunan aşırı milliyetçi Laos partisi lideri Yorgo Karancaferis’i toplantıya çağırdı. Yeni başbakanın açıklanması an meselesi iken Karancaferis öfkeyle Cumhurbaşkanlıktan çıkarak “Papandreu ile Samaras siyasi oyunlarında maalesef Cumhurbaşkanını da sürüklüyorlar. Çok üzgünüm” dedi

Papandreu, Samaras ve Papulyas’ın başka bir odada görüştükleri ve Karancaferis’i dışarda bıraktıkları anlaşıldı. Saat 20.00’de Cumhurbaşkanlığından yapılan açıklamada “Siyasi liderler ile görüşme yarın (bugün) devam edecek” denildi. Yunan halkında iki büyük parti liderlerine öfke oluştu. Akşam geç saatlerde 1 numaralı aday Papadimos’un adı yeniden konuşulduğu belirtiliyor.

25 aydır Başbakan

4 Ekim 2009’da oyların yüzde 43.6’sını alarak Başbakan olan Papandreu bu koltukta 25 aydır görev yapıyor.

Yorgo Kırbaki/Hürriyet

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde