Başbakan Yıldırım İsrail ile varılan mutabakatın detaylarını açıkladı

Başbakan Yıldırım İsrail ile varılan mutabakatın detaylarını açıkladı

Başbakan Binali Yıldırım'ın Çankaya Köşkü'nde, İsrail ile yürütülen müzakerelerde varılan aşamaya ilişkin açıklama yapıyor.

Başbakan Yıldırım İsrail ile varılan mutabakatın detaylarını açıkladı
16px
24px
27.06.2016 13:20
ABONE OLgoogle
Başbakan Binali Yıldırım, Çankaya Köşkü'nde Türkiye ile İsrail arasında varılan mutabakata ilişkin açıklamalarda bulundu.

Yıldırım, "Mutabakatın bu kadar uzun sürmesinin asıl maddesi ise Gazze'de yaşayan Filistinlilerin günlük yaşamında karşı karşıya kaldıkları zorluklardır, izolasyondur ve dış dünyadan gerekli yardımları, desteği İsrail'in engellemesinden dolayı elde edememeleridir. Bu hususta uzun görüşmeler yapıldı ve nihayet burada bir karara varılmış durumda. Bu amaca yönelik olarak önümüzdeki cuma günü ilk gemimiz İsrail'in Aşdod Limanı'na 10 bin tonu aşkın insani yardımla hareket edecek." dedi.

TOKİ'nin Gazze'ye yönelik konut projesini anımsatan Yıldırım, bunun da önünün bu şekilde açılmış olduğunu kaydetti. Cenin bölgesindeki Erez sanayi bölgesinin yapımına hız verilmesi konusunun da yine bu mutabakat çerçevesinde mümkün hale geldiğini belirten Yıldırım, varılan mutabakatın Türkiye'ye, Filistinli kardeşlerimize hayırlı, uğurlu olmasını diledi.

"Mutabakat metni yarın imzalanacak"

Yıldırım, Türkiye-İsrail ilişkilerinin normalleştirilmesine yönelik görüşmeler ve müzakerelerde dün itibarıyla bir mutabakat metninde iki tarafça uzlaşıldığını belirterek, "Böylece ilişkilerin normale döndürülmesiyle ilgili süreç başlamış oldu. Mutabakat metni yarın Dışişleri Müsteşarımız Türkiye tarafından ve İsrail tarafından da muhatabı ile imzalanacak. O imzadan sonra onay süreçleri var" diye konuştu.

"Mavi Marmara'da hayatını kaybeden vatandaşlarımızın yakınlarına tazminat ödenecek"
Mavi Marmara olayında hayatını kaybeden vatandaşlarımın yakınlarına tazminat ödeneceğini bildiren Yıldırım, bu tazminat miktarının da 20 milyon dolar tutarında olduğunu belirtti.

"En önemlisi İsrail'in 2010'daki baskından dolayı Türkiye'den özür dilemesi"

Başbakan Binali Yıldırım, Gazze bölgesi başta olmak üzere Filistin'e topyekun uygulanan ambargo Türkiye'nin öncülüğünde büyük ölçüde kalkmış oluyor. Diğer yandan da Mavi Marmara'da hayatını kaybeden vatandaşlarımıza tazminat ödenmesi şartı yerine gelmiş oluyor. En önemlisi de İsrail'in 2010'da gerçekleşen bu baskından dolayı Türkiye'den özür dilemesi sağlanmış oluyor. Hayırlı uğurlu olsun." diye konuştu.

Başbakan Yıldırım, "İsrail hükümetine de Türk hükümetine de görevler düşmektedir. Bu mutabakatı en iyi şekilde işletmek, bölgede ilişkileri normalleştirmek hem Türk halkının hem de İsrail halkının yararınadır. Bu konuda gereken gayretin gösterileceğine inanıyorum." dedi. 

Türkiye-Rusya ilişkileri

Türkiye-Rusya ilişkileriyle ilgili bir soruyu yanıtlarken de Yıldırım, "Türk milleti de Rus milleti de bu krizin artık ortadan kalkmasını istiyor, bunun çok anlamlı olmadığını düşünüyor. Bize, irade sahiplerine düşen de bir an önce milletimizin, vatandaşlarımızın bu beklentilerini karşılamak olmalıdır. Bu yönde de güzel gelişmeler var, yakın zamanda bunları da milletimizle paylaşacağız." şeklinde konuştu.

"Türkiye izin verecek"

Başbakan Yıldırım, Almanya Savunma Bakanı'nın İncirlik ziyaretine ilişkin bir başka soruya da "Türkiye izin verecek, Almanya Savunma Bakanı İncirlik'i rahatlıkla ziyaret edebilir herhangi bir sorun yok." karşılığını verdi.

Soru-cevap

10 BİN TONLUK YARDIM: Yardım AFAD kapsamında olacak. Buna katılan birçok kurum var. Koordinasyonu AFAD yürütecek.

MECLİS SÜRECİ: Anlaşma yarın imzalanacak. Daha sonra Bakanlar Kurulu Meclis'e havale edecek.

YOL HARİTASI: Normalleşme her alanı kapsıyor. Öncelik olarak ekonomik ve bölgesel işbirliği önde geliyor.

ELÇİLERİN ATILMASI: En kısa süre demek, bu mutabakların onaylanmasından sonra başlar. Sonraki süreç haftalar anlamına gelir. Dışişleri Bakanlığı en uygun ismi atar.

KAĞIT ÜZERİNDE Mİ KALACAK, GERÇEKLEŞECEK Mİ?: Bu mutabakat yıllar aldı. Bu önemli bir adımdır. Bundan sonrası gelişmelere göre değerlendirilecek. Bu bakımdan İsrail hükümetine de, Türk hükümetine de görevler düşmektedir. İlişkileri normalleştirmek hem Türk, hem İsrail halkının yararınadır.

HAMAS'IN ÖLDÜRÜLEN ASKERLERİN CENAZELERİ İÇİN ZORLAYACAK MISINIZ?: Bu detaylara girersek, Filistin tarafının da talepleri var. Münferit olayları burada değerlendirmek doğru olmaz.

TÜRKİYE'DEKİ HAMAS OFİSİ: Türkiye'de Filistin'in ilişkilerinin takip edilmesi için diplomatik mekanizmalar olmaya devam edecek.

HAYATINI KAYBEDEN AİLELERLE GÖRÜŞME ve TAZMİNAT MİKTARI: Tazminatı anlaşma yürürlüğe girdikten sonra İsrail tarafı toptan yatıracak ve bunun hak sahiplerine ulaştırılması Türkiye'nin teminatı altında olacak. Bu ikili anlaşmadır. İkili anlaşma diğer anlaşmaların üzerindedir. Geçerli olan anlaşma bu olacaktır. Şehit olan vatandaşlarımızın yakınlarıyla da görüşmeler çok öncesinden yapılmıştır, gerekirse tekrar yapılabilecektir.

RUSYA İLE İLİŞKİLER: Rusya ile normalleşme niye olmasın. Türk ve Rus milleti bu krizin ortadan kalkmasını istiyor. İrade sahiplerine düşen de milletimizin, vatandaşlarımızın bu beklentilerini karşılamaktır. Bu yönde de güzel gelişmeler var, yakın zamanda paylaşacağız.

ELEKTRİK ve SU KONUSU: Elektrik ve su konusu acil konu. Gereken her türlü çalışma yapılacak. Katılmak isteyenler varsa memnuniyetle kabul edeceğiz.

GAZZE'YE AMBARGONUN HAFİFLETİLMESİ: Orada bir fiili durum var. Oradaki insanların dünya ile ilişkisi yok. Gayriinsani şartlarda ölüm, kalım mücadelesi veriyorlar. En temel ihtiyaçlarının karşılanmasını sağlamaktır. Türkiye, mazlumların hamisi olduğunu ortaya koymuştur. Kim ne derse desin bunu önemsiyoruz.

ALMANYA'NIN İNCİRLİK TALEBİ: Türkiye izin verecek. Almanya Savunma Bakanı İncirlik'i ziyaret edebilir. 

GÖTÜRÜLECEK MALZEMELER ve SU ÇALIŞMALARI: Her şey Türkiye'nin gözetimi ve kontrolünde. Orada tahrip olmuş yok olmuş yapıların yeniden yapılmasıdır. Bu amaca yönelik her türlü faaliyet, tarafımızdan koordine edilecek. İsrail hükümetinin işbirliğiyle kolaylaştırılacak.

İsrail Başbakanı: Gazze'nin denizden ablukası devam edecek

Başbakan Binali Yıldırım'la aynı dakikalarda Roma'da kamerların karşısına geçen İsrail Başbakanı Netanyahu, ''Türkiye ile anlaşmamız sonrasında da Gazze’nin denizden ablukası devam edecek'' dedi.
E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde