Başbakan Yıldırım: Çukur verdik 26.5 milyar Euro para alacağız

Başbakan Yıldırım: Çukur verdik 26.5 milyar Euro para alacağız

BAŞBAKAN Binali Yıldırım, İstanbul’da yapımı devam eden üçüncü havalimanı inşaatı ve diğer projeleri havadan inceledi.

Başbakan Yıldırım: Çukur verdik 26.5 milyar Euro para alacağız
16px
24px
10.07.2017 07:45
ABONE OLgoogle

Başbakan Binali Yıldırım, helikopterle yeni havalimanı inşaatını gezerken eskiden bu arazinin terk edilmiş maden ocakları nedeniyle çukur halinde olduğunu hatırlatarak “Çukur verdik, dünyanın en büyük havalimanını yapın dedik. Şimdi yapılıyor, üzerine de 25 yıl için 26.5 milyar Euro para alacağız” dedi.

BAŞBAKAN Binali Yıldırım, İstanbul’da yapımı devam eden üçüncü havalimanı inşaatı ve diğer projeleri havadan inceledi. Başbakan Yıldırım’a, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan, İstanbul Valisi Vasip Şahin ve İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş da eşlik etti. İlk olarak 150 milyon yolcu kapasitesiyle dünyanın en büyük havalimanı olacak İstanbul Yeni Havalimanı inşaat sahasını inceleyen Başbakan Yıldırım, havalimanı silüetin ortaya çıktığını söyledi. İlk bölümün önümüzdeki yıl tamamlanacağını hatırlatan Yıldırım, havalimanına ulaşımın kolaylıkla sağlanacağını belirtti.

HUMMALI ÇALIŞMA VAR

Havadan inceleme esnasında karşılaştığı manzarayı anlatan Yıldırım, şöyle konuştu: “Hummalı bir çalışma var. Adeta yeni bir şehir kuruluyor. Burası, ilk etabı bittiğinde 100 bin kişinin doğrudan çalıştığı bir şehir olacak. En büyük problemimiz ne? İş. Böylece iş-aş imkânını da temin etmiş olacağız vatandaşlarımıza. Proje sahası daha önce terk edilmiş maden ocakları ve balçıktan ibaretti. Yıllar önce İstanbul’un kömürü buradan dağıtılırdı. Tabii o kömür ocaklarından dolayı arazi çok örselenmişti. Yani her taraf çukur, sular birikmiş, kaybedilmiş bir bölgeydi. Biz ne yaptık? Bir çukur verdik, ‘Bu çukur üzerine dünyanın en büyük havalimanını yapın’ dedik. Şimdi havalimanı yapılıyor, üstüne de 25 yıl için 26.5 milyar Euro para alacağız. 25 yıl sonra dünyanın en büyük havalimanı da bonus. Böyle bir ticaret dünyanın hiçbir yerinde yok. Ne yapıyorsunuz? 10 milyar Euro’dan yüksek bir yatırım yapıyorsunuz. Cebinizden para harcamıyorsunuz. Bir de her yıl için 25 sene işletme süresince 1 milyar 50 milyon Euro kira alıyorsunuz. 25 senenin sonunda ise ceketlerini alıp gidiyorlar. Dünyanın en büyük havalimanı devlete kalıyor. İşte bütün işler böyle yapılıyor.” 

"Yüzde 55'i tamamlandı"

Havalimanına ulaşımın kolaylıkla sağlanacağına dikkati çeken Yıldırım, "Vatandaşlarımızın şehir merkezinden havalimanına ulaşabilmesi için metro bağlantısı yapılıyor. Ayrıca devlet ve otoyolları ile bağlantısını sağlamak için çalışmalar devam ediyor. Şu haliyle havalimanının yüzde 55'i tamamlandı. Önümüzdeki yılın 29 Ekim'inde tamamen bitmiş ve hizmete alınmış olacak." bilgisini verdi.

"İlk etapta 90 milyon yolcu"

Başbakan Yıldırım, dünyanın sayılı projeleri arasında yer alan üçüncü havalimanının ilk etapta 90 milyon yolcuya hizmet vereceğini vurgulayarak, şöyle konuştu:

"İlk faz bile dünyadaki en büyük havalimanının ölçeği kadar, hatta daha üzerinde. Dolayısıyla bu havalimanımızın devreye girmesiyle ülkemiz; Afrika, Avrupa, Ortadoğu ve Asya'nın havacılıkta buluşma noktası haline geliyor ve havacılığın merkezi oluyor. Tabii ki bu, bölge ekonomisine, küresel ekonomiye bambaşka bir boyut kazandıracak." Yıldırım’ın inceleme gezisi 1 saat sürdü.

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde