Başbakan Erdoğan, ihracatçılarla ne konuştu?

Başbakan Erdoğan, ihracatçılarla ne konuştu?

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, bugün TİM Yönetim Kurulu Üyelerini kabul etti. Ziyarette neler konuşuldu?

Başbakan Erdoğan, ihracatçılarla ne konuştu?
16px
24px
07.09.2010 15:31
ABONE OLgoogle

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile yaptıkları görüşmede, ihracatın genel durumu ile ilgili bilgi verdiklerini ve kur konusundaki sıkıntıları dile getirdiklerini söyledi. 

     Büyükekşi, Dolmabahçe'deki Başbakanlık çalışma ofisinde Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın TİM Yönetim Kurulu Üyelerini kabulünden sonra gazetecilerin sorularını yanıtladı. 

     3 Haziran 2010'da TİM Genel Kurulu'nun yapıldığını hatırlatan Büyükekşi, yeni yönetimi tanıştırmak için Başbakan Erdoğan'dan randevu talep ettiklerini, bunun bugün gerçekleştiğini kaydetti. 

     Başbakan Erdoğan'a ihracatın genel durumu ile ilgili bilgi verdiklerini belirten Büyükekşi, şöyle devam etti: 

     ''Şu anda Türkiye'de ihracatın geldiği durumu, yıl sonuna kadar hedeflerin ne derecede gerçekleşeceğini bildirdik. Bunun dışında kur konusundaki sıkıntılarımızı Başbakanımızla da paylaştık. Kurun ihracatımız üzerindeki olumsuz etkisini özellikle altını çizerek belirttik. Merkez Bankası'ndan taleplerimizi de ilettik. Çünkü Merkez Bankası ile ilgili özellikle şu anda döviz rezervlerinin yetersiz olduğunu, bunun 100 milyar dolara ulaşması konusunda mutlaka çalışma yapması, özellikle yine 40 milyon dolarlık alımın yetersiz olduğu, bunun en az 120 milyon dolara çıkması gerektiği ve faizler konusundaki görüşümüzü paylaştık. Biliyorsunuz biz son 1,5 aydan beri faizlerin yüksek olduğunu, Merkez Bankası'nın faizleri 0,5 puan düşürmesi gerektiğinden bahsediyorduk. Bunu da paylaştık. '' 

     Merkez Bankası ile 17 Eylül 2010'da TİM çatısı altında biraraya geleceklerini belirten Büyükekşi, bunun dışında 2023 yılında 500 milyar dolar ihracat hedefi konusunda yaptıkları çalışmanın tamamlandığını, bununla ilgili olarak Başbakan Erdoğan'a bilgi vermek için bayram sonrası için Erdoğan'dan randevu istediklerini bildirdi. 
     
     TİM'E TEŞEKKÜR...

     
     Mehmet Büyükekşi, referanduma ilişkin görüşlerini kamuoyuyla paylaşmalarından dolayı Başbakan Erdoğan'ın kendilerine teşekkür ettiğini belirterek, şunları kaydetti: 

     ''Başbakan bu konuda hassasiyetimizin son derece önemli olduğunu, demokrasinin, özgürlüğün, insan haklarının bu konuda hafta sonunda yapılacak referandumla gerçekleşeceğini söyledi. Biz de bu konuda daha önce kamuoyuyla paylaştığımız görüşümüzü tekrarladık'' 

     TİM Başkanı Büyükekşi, Pakistan'a yardım amacıyla Türk Kızılayı ile birlikte başlattıkları kampanyanın 2 milyon lirayı aştığını belirterek, yardımların artacağını düşündüğünü söyledi. 

     Bayramdan sonra Başbakan Erdoğan'ın Pakistan'a seyahat düzenleyeceğini ve işadamlarını da birlikte götüreceğini belirttiğini kaydeden Büyükekşi, bu seyahatte işadamı örgütü olarak kendilerinin de yer alacağını bildirdi. 

     Gazetecilerin Hak-İş Başkanı Salim Uslu'nun referandum konusunda sessiz kalan sivil toplum örgütlerine yönelik sözlerinin hatırlatması üzerine Büyükekşi, şu görüşleri ifade etti: 

     ''Bu konuda sivil toplum örgütlerinin herhangi bir konuda taraf olması diye birşey söz konusu değil. Biz açıklamamızda da söylemiştik. Bu konu siyaset üstü, partiler üstü bir konu. Bu Anayasa oylaması. Her partiden, her görüşten insanlar var. Onlar özgür iradesiyle kendi oylarını kullanacaktır. Biz olumlu bulduğumuzu söylemiştik. Ama her kurum kendi yönetiminde aldığı karardan sorumludur. Biz de kendi yönetimimizin aldığı kararla sorumluyuz. Bunun için sivil toplum kuruluşları kendi kendine verecekleri kararlardan kendileri sorumludurlar. Onun için bizim bu konuda yorum yapmamız söz konusu değil.'' 

     ''Başbakan Erdoğan'ın taleplerinize yaklaşımı ne oldu?'' sorusu üzerine de Büyükekşi, şunları söyledi:
     ''Başbakan Erdoğan önerilerimizi not aldı. Özellikle faizler konusundaki önerimizi not aldı. İhracatçılarımızın gerek yurt içinde gerekse yurt dışındaki rekabeti açısından kur konusunun önemli olduğunu söyledik. Çünkü önümüzdeki stratejide özellikle Türkiye'nin büyümesinin, istihdamının ve sanayi üretiminin artmasının ihracatla doğru orantılı olduğunu söyledik. Bizlere katıldı. Olumlu karşıladı. Son derece verimli bir görüşme oldu.'' 

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde