Başbakan Erdoğan, Türkiye'nin en büyüğünü açtı

Başbakan Erdoğan, Türkiye'nin en büyüğünü açtı

Erdoğan, Denizli programının ikinci gününde Türkiye'nin en büyük jeotermal enerji santralinin açılışını yaptı.

Başbakan Erdoğan, Türkiye'nin en büyüğünü açtı
16px
24px
29.09.2013 21:46
ABONE OLgoogle

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Denizli programının ikinci gününde Türkiye'nin en büyük jeotermal enerji santralinin açılışını yaptı. Erdoğan, artık 'Su akar Türk bakar' değil, 'Su akar Türk yapar' mantığı olduğunu söyledi. Açılış töreni sonrası vatandaşların bulunduğu alana yaklaşan Erdoğan, orada bulunan bayanlara, "3 çocuk yetmez, 4 çocuk yapın" tavsiyesinde bulundu.

Sarayköy ilçesi Kızıldere Jeotermal Sahası'nda yapımı tamamlanan santralin açılış töreninde konuşan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, santralin bölgeye ve ülkeye hayırlı olmasını diledi. Erdoğan, "450 trilyon liralık (450 milyon lira) bu dev projenin açılışını yapıyoruz. Türkiye sağlam bir zeminde gelişmeye devam ediyor. Türkiye büyüdükçe enerji ihtiyacı da artıyor. Bunu karşılamak için yeni yatırımlar yapıyoruz. Enerji tüketimindeki artış bir ülkenin refah seviyesini gösterir. 2002'ye göre elektrik enerjisi üretimimiz iki kat artarak 61 bin 151 megavata (MW) ulaştı. Santral sayımız 300'den 861'e çıktı. Gözü olup da bunu göremeyenler var. Ülkemiz 1 milyon kilometrelik elektrik iletim ve dağıtım hattıyla Avrupa'nın önde gelen ülkeleri arasındadır. Toplam elektrik üretimi içinde özel sektörün payı yüzde 66'ya ulaştı. Elektrik dağıtımının neredeyse tamamını özel sektör gerçekleştiriyor. Buradan elde ettiğimiz karı da milletimize geri döndürerek eğitim, sağlık, adalet, emniyete ayırmak suretiyle sosyal politikalarda verdiğimiz güçle, Türkiye sağlıklı kalkınmasını yapıyor. Türkiye milli gemisini, uçağını yapmaya başladı. Sessiz devrim gerçekleştiriyoruz." diye konuştu.

Yeni dönemde yenilenebilir enerji kaynaklarını devreye soktuklarını dile getiren Erdoğan, sözlerine şöyle devam etti: "Enerji kaynaklarımızı devreye sokmalı su, rüzgar jeotermal gibi alternatifleri artırdık, artırıyoruz. Termik santrallerde maliyetler çok yüksekti oralarda maliyeti düşürmek için modern tesisler kuruyoruz. Türkiye, ‘su akar Türk bakar' mantığıyla değil ‘su akar Türk yapar' mantığıyla hareket ediyor. 1 gram suyumuzu israf etmeyeceğiz. 2002'den önce jeotermalden yok denecek kadar enerji sağlanırken bugün 246 MW enerji sağlanıyor."

Açılış töreninde konuşan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Türkiye'nin kalkınmasına verdikleri katkıdan dolayı Zorlu Grubu'na teşekkür ederek, "Türkiye'de son 11 yıldan bu yana refah düzeyi arttı ve daha hızlı bir büyüme kaydettik. Son 1,5 yılda tüm zamanların en çok yatırımı gerçekleşti. Jeotermal sahalarının ruhsatlarından 1 milyar liralık gelir elde ettik. Bu paranın yaklaşık yarısını 450 milyon lirasını valilik emrine vererek bu bölgenin gelişimine ayırıyoruz. Buradan elde edilen buharın bir kısmı Sarayköy'ün ısınması için kullanılacak." diye konuştu.

Törende konuşan Zorlu Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Zorlu, bu yıl grup olarak 60. yıllarını kutladıklarını hatırlattı. Zorlu Grubu olarak bu topraklarda büyüdüklerini ve bu toprakları unutmadıklarını ifade eden Zorlu, şunları söyledi: "Doğup büyüdüğümüz topraklarda en önemli yatırımı yapmaktan dolayı çok mutluyuz. 60 yıldır ektiğimiz tohumların ülkemiz için meyve verdiğini görmekten mutluyuz. Grup olarak enerji sektöründe 20 yıldır faaliyet gösteriyoruz. Bunun için iyi bir örnek olan Kızıldere jeotermal santralimizde, önümüzdeki dönemde yapacağımız ilave yatırımlarla birlikte ülkemizin cari açığının kapanmasına yıllık 150 milyon dolarlık bir katkımız olacak. 60 yıldır ektiğimiz tohumların, ülkemiz için değer yaratan meyvelerini toplamaktan gurur duyuyoruz."

Grup olarak yerli ve yenilenebilir enerji kaynaklarına odaklanarak, katma değer yaratan, istihdamı destekleyen ve her yönüyle katkı sağlayan yatırımlar gerçekleştirmeyi hedeflediklerini vurgulayan Zorlu, "Kızıldere 2 Jeotermal Santrali de bu bakış açımızın bir yansımasıdır. 250 milyon dolarlık yatırımla hayata geçirdiğimiz Kızıldere 2 Jeotermal Santrali, 80 MW gücü ile Türkiye'nin en büyük jeotermal santrali oldu." ifadesini kullandı. Ahmet Zorlu, tüm bu çalışmalar neticesinde, Türkiye'nin 2023'te ulaşmak istediği 600 MW'lık jeotermal enerji hedefinin yüzde 70'ini, 2020 yılına kadar Zorlu Enerji Grubu'nun tek başına gerçekleştireceğini söyledi.

Santralin açılış törenine, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu Başkanı Hasan Köktaş, Zorlu Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Zorlu, Zorlu Holding Yönetim Kurulu Eşbaşkanı Zeki Zorlu, Zorlu Holding CEO'su Ömer Yüngül ve çok sayıda davetli katıldı.

Konuşmalar sonrası Başbakan Erdoğan, açılışa atılan kadınların bulunduğu yere gelerek, "3 çocuk yetmez 4 çocuk yapın" tavsiyesinde bulundu.

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde