Başbakan Davutoğlu ve Orhan Gencebay arasında ilginç diyaloğ

Başbakan Davutoğlu ve Orhan Gencebay arasında ilginç diyaloğ

Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun katılımıyla düzenlenen Kültürel Kalkınma Programı Toplantısı'nda söz alan sanatçı Orhan Gencebay,..

Başbakan Davutoğlu ve Orhan Gencebay arasında ilginç diyaloğ
16px
24px
21.04.2016 10:12
ABONE OLgoogle
Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun katılımıyla düzenlenen Kültürel Kalkınma Programı Toplantısı'nda söz alan sanatçı Orhan Gencebay, "Şu anda sanatçılarımızın çok büyük çoğunluğu yaşama zorluğu çekmektedir. Hatta bazıları sefil haldedir. Allah rahmet eylesin Attila Özdemiroğlu gururundan dolayı bazı şeyleri söylemiyordu. Çok zorluklar içindeydi ve dün onu kaybettik" dedi.

Başbakan Davutoğlu, Gencebay’ın sözlerinin ardından, "Rahmetli Attila Özdemiroğlu ile zikrettiğiniz husus genel bir mesele olduğu için muhakkak çözmeye çalışacağız. Sanatçılarımızın hayatlarını kolaylaştıracak düzenlemeleri ele alacağız" diye konuştu.

Başbakan Davutoğlu’nun söz verdiği Orhan Gencebay özetle şunları söyledi:

Şu anda müzik sektörümüz çökmez üzeredir. Şu anda sanatçılarımızın çok büyük çoğunluğu yaşama zorluğu çekmektedir. Hatta bazıları sefil haldedir. Allah rahmet eylesin Attila Özdemiroğlu gururundan dolayı bazı şeyleri söylemiyordu. Çok zorluklar içindeydi ve dün onu kaybettik. Attila Özdemiroğlu en büyük müzik adamlarından biriydi. Ama zorluklarla yaşadı. Son zamanlarda son derece zordu.

Sanatçının ne sağlık ne de emeklilik güvencesi kesinlikle yoktur. Siz yapacağınızı söylediğiniz için içim şu anda kahkaha atıyor. O derece güveniyorum.
Telif olarak bizim geçen yıl aldığımız miktar brüt 20 milyon Euro’dur. Yarısı hizmet ve stopaj için kesilir.

Biz 20 milyon Euro telif alırken Almanya’da bu 1,5 milyar Euro’dur. Fransa’da 1 milyar Euro civarındadır. Biz paranın peşinde değiliz ama emeğimizin peşindeyiz.

Sanat siyaset yapmaz. Siyaseti kişililer yapar. Şu son günlerde bakanlığımızın gönderdiği yasamızın bazı cümleleri bize sunuldu. O sunulan cümlelere olağanüstü üzüldük. Bunların yüzde 70 - 80’ini karşıyız. Ülkemiz maalesef korsan bir ülke olarak görünüyor. Ben bir Türk inanı olarak bundan utanç duyuyorum. Hz Mevlana adalet değerlerin yerini bulmasıdır der. Hepimizin güzel diye gördüğü bir obje varsa yerli yerinde olduğu için güzeldir o.
Sanatımızın şiddetle ihtiyacı olan şıkları var.

BAŞBAKAN DAVUTOĞLU: SİZİ ÜZEN BİZİ DE ÜZER

Başbakan Davutoğlu ise Orhan Gencebay’ın sözlerinin ardından şunları söyledi:

Rahmetli Attila Özdemiroğlu ile zikrettiğiniz husus genel bir mesele olduğu için muhakkak çözmeye çalışacağız. Sanatçılarımızın hayatlarını kolaylaştıracak düzenlemeleri ele alacağız. Telif hakları ile ilgili, bu insani ve hukuki bir konudur. Sizin emek verdiğiniz, ürettiğiniz bir fikir, bir eser bir yerde kullanılır. Burada bir kul hakkı bir insan hakkı var. Bunu istismar edilmesinin önüne geçmek lazım.

Başkalarının rant elde ettiği gerçek sahibinin ise istifade edemediği bir durum söz konusu. Yasa teklifini sizin kanaatlerinizi almak için gönderdik. Orada sizi üzen bizi de üzer. Neyse beklentilerinizi karşılamayan hususları Kültür Bakanımız'a da ifade edin. Hukuk dili bazen edebiyat ve sanat dili gibi kulağa hoş gelmiyor. Keşke yasaları da şiir gibi yazabilseydik.
E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde