Başbakan Davutoğlu o ülkelerde yatırım turuna çıkıyor

Başbakan Davutoğlu o ülkelerde yatırım turuna çıkıyor

Başbakan Davutoğlu, İngiltere’de uluslararası yatırımcılar ile bir araya gelecek, Davos’ta Dünya Ekonomik Forumu toplantısına katılacak.

Başbakan Davutoğlu o ülkelerde yatırım turuna çıkıyor
16px
24px
04.01.2016 09:14
ABONE OLgoogle
Başbakan Davutoğlu, İngiltere’de uluslararası yatırımcılar ile bir araya gelecek, Davos’ta Dünya Ekonomik Forumu toplantısına katılacak. Ortak kabine toplantısı için Almanya’ya gidecek olan Başbakan’ın durakları arasında topraklarının bir kısmı Rus işgali altındaki Ukrayna da var

Başbakan Ahmet Davutoğlu, yeni yılın ilk ayını ekonomi ve dış politikaya ayırdı. Hükümet, Orta Vadeli Program’da yapacağı revizyonu TBMM’ye sunduktan sonra uluslararası ekonomi çevreleriyle temaslarını hızlandıracak. 17-19 Ocak’ta yatırım Bankası Merrill Lynch’in davetiyle Londra’ya gidecek olan Başbakan Davutoğlu, uluslararası yatırımcılara Türkiye’de yatırım çağrısı yapacak.

Reform paketleri ve AB süreci konularında yatırımcıları bilgilendirecek olan Davutoğlu, Türkiye’nin yatırım yapılabilir, riskleri minimize edilmiş ekonomik bir atmosfere sahip olduğu mesajını verecek.

KIBRIS SORUNU GÜNDEMDE

Davutoğlu’nun Londra’dan sonraki durağı Dünya Ekonomik Forumu’nun yapılacağı İsviçre’nin Davos kasabası olacak. Dünyanın çeşitli bölgelerinden gelen siyaset ve iş dünyası temsilcileri, kanaat önderleri ile 20-23 Ocak’ta bir araya gelecek Davutoğlu, başta Suriye sorunu olmak üzere, uluslararası terörizmle mücadele, Rusya ile yaşanan uçak krizi gibi konularda muhataplarıyla temasta bulunacak. KKTC Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı’nın da katılması beklenen toplantılarda Davutoğlu’nun öncelikli bir diğer gündemi de Kıbrıs sorunu olacak.

VİZE MUAFİYETİ

Davutoğlu, Davos’tan sonra Almanya’nın başkenti Berlin’e geçecek. Şansölye Angela Merkel ile “ortak kabine” olarak da adlandırılan “yüksek düzeyli işbirliği konseyi” toplantısını gerçekleştirecek Davutoğlu’nun buradaki gündemi ağırlıklı olarak Türkiye’nin AB üyelik süreci olacak. Bu bağlamda, Ekim 2016’da Türk vatandaşlarının vizesiz olarak Schengen bölgesine geçişini öngören Türkiye-AB vize muafiyeti süreci masaya yatırılacak.

BIDEN İLE BAŞİKA

Davutoğlu, Berlin dönüşü ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden’ı Ankara’da ağırlayacak. Gündem, AB’den Irak ve Suriye meselesine dönecek. DAEŞ ile mücadele ve Irak’ın tepki gösterdiği Başika kampındaki Türk askerinin varlığı, görüşmenin ana omurgasını oluşturacak. Davutoğlu, Başkan Yardımcısı olmadan önce de Irak konusuyla ilgilenen Biden’a, Türkiye’nin Irak’ın toprak bütünlüğü ve egemenliğini büyük bir hassasiyetle savunduğu mesajını verecek.

RUSYA DİPLOMASİSİ

Savaş uçağının düşürülmesinin ardından Rusya ile yaşanan kriz sonrasında Davutoğlu, proaktif bir diplomatik hamle başlattı. Başbakan, Rusya’nın etki alanı içinde bulunan Azerbaycan, Bulgaristan ve Sırbistan’a giderek, Türkiye’nin haklılığını muhataplarına aktarma fırsatı buldu.

Davutoğlu, bu çerçevede topraklarının bir bölümü Rus işgali altında bulunan Ukrayna’ya da gitmeyi planlıyor. Krizin, Rusya ile yakın ilişki içinde bulunan diğer ülkelere yayılmasının önüne geçmek isteyen Davutoğlu, bu temaslarla Rusya krizi nedeniyle ortaya çıkan ekonomik kaybı da çeşitli anlaşmalar yaparak azaltmak istiyor
Volkan Yanardağ/HAbertürk
E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde