Başarılı insanların sabah yaptıkları 5 ritüel

Başarılı insanların sabah yaptıkları 5 ritüel

Araştırmalara göre insanların kendini kontrol edebilme gücünün en yüksek olduğu zaman sabah uyandıktan sonraki zamandır.

Başarılı insanların sabah yaptıkları 5 ritüel
16px
24px
02.10.2015 07:52
ABONE OLgoogle
Yapılan 83 ayrı araştırmaya göre insanların kendini kontrol edebilmesi sınırlıymış.

Araştırmalara göre insanların kendini kontrol edebilme gücünün en yüksek olduğu zaman sabah uyandıktan sonraki zamandır. İnsanların sabah uyandıktan sonra kendini kontrol edebilmesi uyandıktan sonra başlar ve gün içinde azalır. Hal böyleyken ilk uyandığında en önemli işlerini halletmek gayet mantıklı. Hatta halk arasında buna ‘sabah üretkenliği’ diye bir tabir bile var.

Akşamları dinlenmenin ve sabah kahvaltılarının gün içinde bizi olumlu yönde etkilediğini biliyoruz ama başarılı insanlar bunlara ek olarak sabah ritüelleri ile üretkenliğine üretkenlik katıyor. Yani bu insanlar kendini kontrol edebilme süresini bu ritüellerle uzatıyor.

Şimdi siz okurlarımız için en etkili olan 5 tanesini sıralayalım;

Egzersiz

Egzersiz, hem beynimizi hem de vücudumuzu daha sağlıklı hale getiren en önemli etken. Yapılan egzersiz endorfin salgılanmasını arttırır. Böylece stres azalır ve kişi gün içinde daha enerjik ve rahat bir kafayla çalışabilir. Fit Aproach kurucu ve CEO’su Jamie Walker; düzenli yapılan egzersiz ile güne daha sakin ve rahat kafayla başladığını söylüyor.

Planlama ve Strateji

Güne başlamadan önce yapılan planlar gün içinde verimi arttırır. Gün içinde yapılacaklar to-do list şeklinde veya daha geniş bir şekilde planlamak her zaman daha verimli olur. Çoğu büyük firmada yöneticiler güne başlamadan 15 dk önce bir toplantı düzenler ve gün içinde yapılacaklar planlanır.

En zorlu işleri sabah yapmak

Mark Twain bir keresinde ‘Sabah ilk iş canlı kurbağa yiyin ve gün içinde bundan daha kötüsü olmayacak’ diyerek en zor işi sabah yapmanın önemini vurgulamış. Sabah en enerjik ve sakin kafayla zor işi hallettikten sonra gün içindeki herşey hep daha kolay olacaktır.

Motivasyon

Söylentilere göre Steve Jobs her sabah uyandığında aynanın karşısına geçer ve ‘Eğer bugün hayatımın son günü olsaydı bugün yapacağım şeyi yapmak ister miydim?’ şeklinde sorarmış.

Birkaç gün üst üste hayır cevabı gelince de birşeyleri yanlış yaptığının farkına varır ve bişeyleri değiştirmeye kafa yorarmış. Motivasyon, insanların amaçlarını net bir şekilde görmelerine yardımcı olur ve bu amaca ulaşmak için doğru şeyi yapıp yapmadığına karar verebilir. Bu sadece kendinize sorabileceğiniz bir şekil olmayabilir. Kimi insan bazen başkalarını konuşmalarını dinler bazen de motive edici kitaplar okurlar.

Bir hobi edinin ve sürdürün

Başarılı insanlar kendilerine ayırdıkları vaktin değerini bilir. Çoğu zaman yapılacak listesi o kadar kabarır ki insanlar kendi yapmak istedikleri şeylere vakit ayıramayacak duruma gelir. Bunun için sabah rutinine kendine vakit ayırmak çok önemlidir. Hobilerle uğraşırkenki vakit, insanların kendi ihtiyaçlarına karar verebilmesi için en önemli zaman dilimleridir.

Tabi bunların bir veya birkaçını yapabilmek için ilk şart sabah erken uyanmak. Sabah erken uyanmak gibi bir alışkanlığınız yoksa ilk iş olarak buna kafa yorun.
E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde