Başarılı insanlar akıllı telefonlarını neden toplantılara getirmezler?

Başarılı insanlar akıllı telefonlarını neden toplantılara getirmezler?

Bir toplantıda telefonunuzu elinize aldığınız her an, hem patronunuz, hem de iş arkadaşlarınız bundan rahatsızlık duyuyor. İşte nedenleri…

Başarılı insanlar akıllı telefonlarını neden toplantılara getirmezler?
16px
24px
20.10.2014 13:45
ABONE OLgoogle
University of Southern California, toplantılarda akıllı telefon kullanımıyla ilgili bir araştırma yaptı. Toplantı sırasında akıllı telefon kullanımı ile ilgili ABD genelinde yapılan araştırmaya katılan 554 kişi, 50’den fazla çalışanı bulunan şirketlerde tam zamanlı olarak çalışan ve yılda 30 bin doların üzerinde maaş alan kimseler arasından seçildi.
 
USC Marshall School of Business tarafından yapılan bu araştırmada, katılımcılara toplantılar sırasında akıllı telefon kullanımıyla ilgili sorular soruldu. İşte varılan sonuçlar:
 
Bir görüşme veya toplantı süresince telefonunuzu elinize aldığınız her an, hem patronunuz, hem de iş arkadaşlarınız bundan rahatsızlık duyuyor. En fazla rahatsız olanlar ise kadınlar ve 40 yaş üstü kişiler.
 
Katılımcıların;
Yüzde 86’sı toplantı sırasında telefona cevap vermenin yersiz olduğunu,
Yüzde 84’ü toplantı sırasında mesaj veya email yazmanın yersiz olduğunu,
Yüzde 66’sı ise mesaj veya email yazmanın, şirket dışındaki yemekli toplantılarda bile uygunsuz bir hareket olduğunu düşünüyor.
Kişilerin gelir seviyesi ne kadar yüksekse, görüşme ve toplantılarda telefon kullanımına da o kadar karşı oldukları bulundu.
 
Araştırmaya göre, Milenyum nesli, 40 yaş ve üstü gruba göre toplantılarda telefon kullanımının uygun bir davranış olduğunu düşünmeye üç kat daha yatkın. Bu durum, kariyer gelişimleri üsleri tarafından verilecek kararlara bağlı olan Milenyum neslinin tavrını mantıkdışı kılıyor.
 
TalentSmart’ın dünya çapında bir milyondan fazla kişi üzerinde yaptığı duygusal zeka araştırmasına göre Milenyumlular, ayrıca, iş yerlerinde en az kişisel farkındalık gösteren çalışan grubunu oluşturuyor. Yani, toplantılarda akıllı telefon kullanımlarının kariyer gelişimlerini zedelediğinin farkında değiller.
 
Peki neden insanlar – özellikle üst seviyelerdeki başarılı kişiler – toplantı sırasında akıllı telefon kullanımını yersiz buluyor?
 
Araştırmaya göre, telefonunuzu elinize aldığınız an, davranışınızdan şu anlamlar çıkabiliyor:
 
Saygısızlık: Telefonunuza, yapılan görüşmeden daha fazla ilgi gösteriyorsunuz ve toplantıya dahil olmayan insanları karşınızdaki kişiye göre daha fazla önemsiyorsunuz.
Dikkatsizlik: Dikkatinizi tek bir şey üzerine vermekte zorlanıyorsunuz.
Dinlememek: Karşınızdaki aktif olarak dinlediğinizi görmediği için, dinlenmediğini düşünüyor.
Güçsüzlük: Modern çağın “Pavlov köpeği”siniz ve telefonunuza başkalarından gelen her uyarının peşinden koşuyorsunuz.
Kendinin farkında olmamak: Bu tavrınızla dışarıdan nasıl göründüğünüzün farkında değilsiniz.
Sosyal farkındalığı olmamak: Davranışlarınızın başkalarını nasıl etkilediğinin farkında değilsiniz.
  
USC’nin yaptığı araştırmanın bulgularının bizi şaşırttığını söyleyemeyiz. Fakat, başkalarından ne beklediğinizi açıkça ifade etmek de önemli.
 
Eğer bu makaleyi onlarla paylaşmak bile çalışanlarınızın toplantılarda telefon kullanmalarını durdurmuyorsa, yapılacak tek şey, kapınızın dışındaki bir çöpün üstüne akıllı telefon resmi asmak ve telefonların dışarıda kalması gerektiğini yazarak çöpü işaret etmek.
Kevin Kruse/Fortune
E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde