Barzani doğalgazda vanayı açtı

Barzani doğalgazda vanayı açtı

Ankara'yı iknaya çalışan Barzani, gazı yaklaşık 150 dolara satma teklifinde bulundu

Barzani doğalgazda vanayı açtı
16px
24px
06.07.2010 07:34
ABONE OLgoogle

Barzani yönetimi çıkaracağı doğalgazı Nabucco kanalıyla dünyaya satmak istiyor. Bunun için Ankara'yı iknaya çalışan Barzani, gazı yaklaşık 150 dolara satma teklifinde bulundu

Türkiye ve Irak Kürt Bölgesel Yönetimi arasındaki yakınlaşmanın hızlanması enerji konusunu da gündeme getirdi. Mesut Barzani yönetimi bölgede keşfedilen yedi yeni doğalgaz sahasında üretilmesi beklenen yıllık yaklaşık 7 milyar metreküplük doğalgazın Türkiye üzerinden dünyaya satılması için Türk tarafına öneride bulundu.

Kürt Yönetimi'nin, Türkiye'ye doğalgazın metreküpünü yaklaşık 150 dolardan satma teklifinde bulunduğu bilgisini verdi. Türkiye aynı gaz için şu anda Azerbaycan ve Rusya'ya yaklaşık iki katı fiyat ödüyor.

BİZİ NABUCCO'YA ALIN

Uluslararası enerji piyasasında güçlü bir oyuncu olmak isteyen Kürt Yönetimi, "Asrın Projesi" olarak adlandırılan Nabucco Doğalgaz Boru Hattı Projesine katılmak istiyor. Bölgesel Yönetimin Enerji Bakanı Ashti Hawrami, son dönemde bölgede 7 büyük doğalgaz sahası keşfedildiğini belirterek "Bu keşifler Nabucco'ya vereceğimiz gazın garantisi olur" demişti.

SAHALARIN DURUMU İHTİLAFLI

Nabucco Projesi'nin tam kapasite ile çalışabilmesi için yıllık 30 milyar metreküp doğalgaz gerekiyor. Irak Kürt Yönetimi Başbakanı Berham Salih, önceki gün bir televizyon kanalına yaptığı açıklamada bölgede 3-6 trilyon metreküp doğalgaz bulunduğunu, bunu Türkiye üzerinden Avrupa'ya taşımayı hedeflediklerini duyurmuştu. Ancak analizciler bu rakamın tüm Irak için geçerli olduğunu belirterek, " Kürt Bölgesinde bu denli büyük rezervler yok" bilgisini veriyor.

Kürtlerin kontrolü altındaki enerji sahalarının önemli bir bölümünün ihtilaflı olduğuna dikkat çeken Ortadoğu Stratejik Araştırmalar Merkezi Analisti Serhat Erkmen, "Kürtlerin askeri güçle kontrol altında tuttuğu sahaların bir bölümü Bağdat yönetimi tarafından Irak'ın parçası olarak kabul ediliyor. Dolayısıyla Kürt yönetimi bölgeden çıkacak doğalgazı kafasına göre çıkaramaz, ihale edemez ve dağıtamaz" dedi.

ELEKTRİK ÜRETİMİ İÇİN TÜRK FİRMALARA DAVET

KDP Genel Başkan Yardımcısı Neçirvan Barzani, Devlet Bakanı Zafer Çağlayan'ın ziyareti sırasında Türk firmalarını elektrik üretimi başta olmak üzere enerji sektörüne yatırıma davet etti. Başta Erbil ve Süleymaniye gibi büyük şehirler olmak üzere sık sık elektrik kesintisi yaşanırken, yönetim altyapının yenilenmesini istiyor. Bu sıkıntı, aşırı sıcak nedeniyle her evde klima olduğu için hatlara aşırı yükleme nedeniyle yaşanıyor. Bölgede, elektrik faturasının yüzde 70'ini devlet, yüzde 30'unu vatandaş ödüyor. Devletin ödeme güçlüğü çekmesi nedeniyle şirketler elektrik üretimine sıcak bakmıyor.

NABUCCO PROJESİ 2014'TE BAŞLAYACAK

Türkiye üzerinden AB ülkelerine doğalgaz taşınmasını amaçlayan Nabucco Projesi 2009'da start aldı. Nabucco boru hattı inşasının gelecek yıl, doğalgaz sevkiyatının da 2014 sonunda başlaması hedefleniyor. Projenin ana tedarikçisi Azerbaycan olacak. Türkiye, Bulgaristan, Romanya, Macaristan ve Avusturya güzergâhını takip edecek olan proje, Avrupa'nın en büyük tedarikçisi Rusya'ya alternatif olacak.

Hazal Ateş/Sabah

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde