Barzani İncirlik'e alternatif üs mü kuruyor?

Barzani İncirlik'e alternatif üs mü kuruyor?

Habertürk yazarı Serdar Turgut, Barzani'nin Erdoğan'dan sonra gittiği ABD ziyaretinin anlamını kaleme aldı

Barzani İncirlik'e alternatif üs mü kuruyor?
16px
24px
20.05.2017 11:13
ABONE OLgoogle

Habertürk yazarı Serdar Turgut, Barzani'nin Erdoğan'dan sonra gittiği ABD ziyaretinin anlamını kaleme aldı

Turgut'un ilgili yazısı:

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Başkan Trump’la gerçekleştirdiği zirveden saatler sonra, Mansur Barzani başkanlığındaki bir Kuzey Irak Kürt heyeti, Beyaz Saray’da temaslar yaptı.

Heyet, Başkan’ın Ulusal Güvelik Danışmanı H.R. McMaster, Milli Güvenlik Danışmanı Tom Bossert ve Başkan’ın danışmanı ve damadı Jared Kushner ile görüştü.

Gelen bilgilere göre görüşmelerde en önemli gündem maddesi, Kürtlerin Amerika’ya eğer isterlerse DEAŞ bölgeden tamamen temizlendikten sonra Kuzey Irak Kürt Bölgesi’ne bir Amerikan üssü kurabilecekleri teklifi olmuş.

Amerika için bu önemli; çünkü Amerikan yönetimi bir süredir İncirlik Üssü’ne alternatif konuşlanma yeri arayışı içindeydi.

ÜRDÜN DÜŞÜNÜLMÜŞTÜ

Türkiye’yle ilişkileri iyi olan Barzani heyeti, bu tekliflerinin İncirlik’e alternatif oluşturma çabası olmadığını da açıkladı. Bu konuda hassaslar, yanlış anlamalar olmasın istiyorlar.

Ancak Washington’daki yetkililer, bu aşamada bunun akla gelmemesinin imkânsız olduğunu söylüyorlar.

Buna rağmen yine aynı yetkililer, Barzani heyetinin “İncirlik’e alternatif değil” sözlerinde samimi olabileceğini de söylediler.

Çünkü Suriye’nin kuzeyindeki Kürt etkinliği altında olan bölgede Amerika’nın üsler oluşturmakta olduğunu, bunların sayısının şimdiden 3’e çıktığını, hatta birinde pistlerin uzatılarak ağır kargo uçaklarının inmesine elverişli hale getirildiğini anlattılar. Bu alana son zamanlarda ağır silah taşıyan uçakların birbiri ardına inip kalktığını da eklediler.

Amerikan kaynakları durum böyle olunca sınırımızın güneyi için Suriye’deki Kürtler ile hâkimiyet mücadelesinde olan Kuzey Irak’taki Kürt oluşumu yetkililerinin Amerika’ya bölgede alternatif üs teklifiyle gelmesinin anlaşılır bir şey olduğunu, bunun gerçekten de İncirlik’le bir ilişkisi olmayabileceğini söylediler.

Bu gerçekten böyle olabilir de ABD’nin İncirlik Üssü’ne alternatif yerler arama çabasının da sürdüğünü görmezlikten gelmememiz lazım. Amerikalılar bir ara İncirlik için yeni mekân olarak Ürdün’ü düşündü. Ürdün Kralı, Washington’a Trump’la görüşmek için gelmeden önce onun yakın çevresine telefonlar edip “Bölgede olan biten her şeyden Türkiye sorumludur” diyerek şikâyet etmişti ve yeni İncirlik’e talip olmanın ön hazırlığını yapmıştı.

SÜRPRİZLER OLABİLİR

Bu arayış henüz sonuçlanmadı, ama benim edindiğim bilgiye göre eğer İncirlik taşınırsa yeni mekânının Kıbrıs’taki Akrotiri bölgesi olması düşünülüyor.

Bu bölge bir “Sovereign Base Area” (SBS), yani ne Türk tarafının ne de Rumların egemenliği altında.

Burada sadece İngiltere’nin egemenlik hakları bulunuyor.

Amerika bu bölgeye yeni bir üs inşa ederse İngiltere hâkimiyetinde bölgeye konuşlanmış olacak.

Dediğim gibi, bu konu üzerine henüz bir karar verilmedi, ama bölgesel büyük oyun bütün acımasızlığıyla sürüyor ve hemen her gün yeni sürprizlerin olacağı kesin gibi.

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde