Bankaların yeni oyunu!

Bankaların yeni oyunu!

Kredi ve kredi kartı bulunan vatandaşlara yönelik yapılan düzenlemeyle vatandaşlar borçlarını 72 ayda ödeyebilecek ancak bankaların tavrıyla vatandaş hayal kırıklığına uğradı.

Bankaların yeni oyunu!
16px
24px
30.09.2016 09:17
ABONE OLgoogle

Yeni yasaya göre; kredi ve kart borcu olanlar, kalan borçlarını 72 ayda ödeyebilecek. Ancak bankalar istediğine yapılandırma hakkı tanıyor. Ayrıca taksiti de kendisi belirliyor.

Bankalara borcu olanlar, 27 Eylül Salı günü çıkan yasa ile çok sevinmişti. Çünkü yasanın ödeme zorluğu çekilen milyarlarca liralık kredi ve kart borcuna kolaylık getirdiği söylenmişti.

Yasaya göre; isteyen vatandaşlar kredi veya kredi kartı borcunu uygun faizlerle, 72 aya varan taksitle yeniden yapılandırabilecekti. Ancak yasanın çıktığı ilk günden itibaren binlerce vatandaş hayal kırıklığına uğradı.

Zorunlu değiller! Peki neden? Çünkü, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu'nun (BDDK) sorumluluğunda olan yönetmelik, bankalara bir yapılandırma zorunluluğu getirmiyor. Bir başka deyişle yasa, yapılandırma yetkisini bankaların inisiyatifine bırakmış durumda. Bankalar istediği müşterinin borcunu yapılandıracak istemediğini yapılandırmayacak.

Posta'dan Bilal Emin Turan'ın haberine göre bankaları zorlayacak yasal bir düzenleme olmadığı için keyfilik söz konusu. 'Olmaz, kredi verelim' Tüketici, yasanın çıktığı günden itibaren keyfi uygulama nedeniyle dertli.

Bazı bankalar şubeye gelen tüketicilere, "72 ay taksit zorunlu değil. Senin borcunu yapılandırmıyorum" deyip müşterilerini geri çeviriyor. Hatta "Kalan borç bakiyesini yapılandırmam. Ama istersen 48 ay vadeyle kredi veririm.

"Borcunu krediyle kapat" şeklinde pazarlık yapan da var. Bir diğer mağduriyet ise batık kredilerle ilgili.

SIKINTI DAVALIK OLANLARDA

Bankacılardan alınan bilgiye göre; BDDK düzenlemesi takibe düşmemiş yani dosyası avukata gelmemiş, icra takibi başlatılmamış krediler ile kredi kartı borçlarına yönelik.  Oysa bu düzenlemeyi en çok borcunu zamanında ödeyemeyen, ödeyemediği için sıkıntılı günler geçiren vatandaş bekliyordu. Ama umulan olmadı. Borcunu ödeyemeyen 2.8 milyon kişi çaresiz.

UYGULAMA NET DEĞİL KAFALAR ÇOK KARIŞIK!

Bankalar da yasanın nasıl uygulanacağı konusunda tereddüt yaşıyor. Bazı bankalar, dosyası avukatlık olmuş müşterilerinin borcunu yapılandırmaya yanaşmazken bazıları, dosyası kendi avukatında olanların borçlarını yapılandırabiliyor. Yani uyum yok. BDDK'nın bir an önce yasaya açıklık getirip bankaları ortak noktada buluşturması şart! Bankalar Birliği'nin de yasanın nasıl uygulanacağıyla ilgili detaylı çalışma yaptığı belirtiliyor.

YASA NE DİYOR?

Bu maddenin yayımı tarihinden (27 Eylül 2016) önce kullandırılan 'ihtiyaç kredilerinin ve kredi kartlarının' borç bakiyeleri, borçlu tarafından talep edilmesi durumunda en fazla yetmiş iki (72) ay ile sınırlı olmak üzere yeniden yapılandırılabilir.. 

İSTEKLİ DEĞİLLER

Vatandaşa kolaylık sağlasın diye bankaların yasal yükümlülükleri azaltıldı. Geçtiğimiz günlerde yapılan düzenlemeyle bankaların verdiği krediler için ayırması gereken karşılıklarda indirime gidildi. Bu hamle sonrasında 7.8 milyar lira bankaların kasasında kaldı. Bankaların eli rahatladı. Ancak bu kolaylığa rağmen bankaların yapılandırma yaparken isteksiz olması ve müşteri seçmesi kafalarda soru işareti yaratıyor.

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde