Bankaların istihdam sözü sözde kaldı

Bankaların istihdam sözü sözde kaldı

Her fırsatta binlerce eleman alımı yapacaklarını taahhüt eden bankaların verdiği sözler lafta kaldı.

Bankaların istihdam sözü sözde kaldı
16px
24px
19.04.2012 05:12
ABONE OLgoogle

Yılbaşından bu yana eleman sayısı azaldı. En çok eleman çıkaran yabancılar oldu, en fazla alımı ise kamu yaptı. Yıllık sektörel alım yüzde 1'de kaldı

Bankacılık sektörü her çeyrek bilanço açıklamasında ya da basın toplantılarında verdiği binlerce istihdam sözünü tutamadı. Son bir yılda bankalar sadece bin 377 elemanı işe aldı. Yıllık bazda artış oranı yüzde 1'de kaldı. Son üç ayda ise bankaların istihdamı artmadı hatta 3 kişi azaldı. En fazla alımı kamu bankaları yaptı.

Özel sermayeli bankalar arasında yabancıların eleman azaltması dikkat çekti. Son beş yılda her türlü bilanço kaleminde üç haneli büyüyen bankaların eleman sayılarındaki artış yüzde 20'de kaldı. 2007'den bu yana sadece 36 bin 114 eleman alımı yapıldı. Her yıl bankaların alacakları eleman sayılarını alt alta koyunca ise ortaya çıkan rakam ortalama yıllık 10 binleri bilebuluyor.

KAMU ALIM YAPTI

Kamu bankaları en çok alım yapan bankalar oldu. Kamu bankaları son bir yılda 2 bin 220 kişi işe aldı. Ziraat Bankası 761, Halkbank ise 255 kişiye istihdam sağladı. Sektörde de en büyük alım yine kamudan geldi. Vakıfbank bin 204 kişi işe alarak yıllık bazda en büyük alımı yapan banka oldu. Onu 931 kişilik artış ile Denizbank izledi. Yapı Kredi 529, İş Bankası 336 kişiyi işe aldı.

YABANCILAR ÇIKARDI

Kamu bankalarının aksine yabancı bankalar eleman azalttı. Avrupa'daki bankacılık krizinden Türkiye'deki operasyonları da etkilenen yabancı sermayeli bankaların eleman sayısı bir yıl içinde 917 kişi azaldı. En büyük işten çıkarma 949 kişiyle Finansbank'ta oldu. Onu Fortis'le birleşme süreci tamamlanan Türkiye Ekonomi Bankası (672), HSBC (595) ve ING (559) izledi.

181 bin çalışan var

Türkiye Bankalar Birliği'nin mart ayı verilerine göre, bu yıl sektörün toplam eleman sayısı 181 bin 415 kişiye ulaştı. Geçen yılın aynı ayında bu rakam 180 bin 38 kişiydi. 2011 sonu rakamlarına göre çalışan sayısı özel sermayeli mevduat bankalarında 223 kişi artarken, kamusal sermayeli mevduat bankalarında 45 kişi, yabancı sermayeli mevduat bankalarında 130 kişi, fon bankasında yedi kişi, kalkınma ve yatırım bankalarında ise 44 kişi azaldı.   Barış Ergin/Sabah

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde