Bankaların 5 Milyarlık kredi hayali suya düştü

Bankaların 5 Milyarlık kredi hayali suya düştü

Bankaların 5 Milyar TL'lik kredi verme hayali nasıl suya düştü?

Bankaların 5 Milyarlık kredi hayali suya düştü
16px
24px
17.10.2014 15:34
ABONE OLgoogle
Bedelli askerlik beklentisi yeniden gündemde. 800 binden fazla insanı ilgilendiren bedelli askerlik meselesinde siyasi otoriteden yeşil ışık sinyalleri gelmeye başlandı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, başbakanlığının son günlerinde yaptığı açıklama bu yönde en somut sinyallerdendi.

Geçtiğimiz günlerde de TBMM Milli Savunma Komisyonu Başkanı Oğuz Kağan Köksal, 1 Ekim’de açılan Meclis’in yeni yasama döneminde ilk ele alacağı konulardan birinin bedelli askerlik olacağını belirtti. Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun da Kıbrıs seyahati öncesi benzer açıklamalar yapması, bankaların bedelli askerlik kredileriyle ilgili çalışmalarını hızlandırmasına neden olmuş.

Arkadaşımız Uğur Küçük’ün duyumuna göre, özel bankalar yeni bedelli askerlik yasasının çıkmasına kesin gözüyle bakıyorlarmış. Bu konuda kamu bankalarından istihbarat konusunda geri kalmamak için hazırlıklarını şimdiden başlatmışlar.

Türkiye’nin en büyüklerinden olan yerli bir holdingle, Avrupalı yabancı bir banka zincirinin ortak olduğu bir banka da hazırlıklara başlayanlar arasında. Bankanın ismini vermek istemeyen genel müdür yardımcısı “Kamu bankaları bu konuda bizden daha avantajlı ve sağlam istihbarata sahip. O yüzden yasa çıktığı anda biz de kredi paketlerimizi hemen açıklamak istiyoruz. 0.89 faiz oranlarına kadar inilebilir” diyor.

Başka bir özel bankanın üst düzey yöneticisi ise konuyla ilgili sorularımıza, “Henüz somut bir şey yok ama bizim bireysel bankacılık bölümündeki arkadaşlar hazırlıklarını yapıyorlar. Duyumlarımıza göre başka bazı bankalarda bu konuda çalışmalarını yapmışlar” diye konuşuyor.

10 MİLYAR DEVLETE, 5 MİLYAR BANKALARDAN

Hesaplamalara göre bu defa en az 10 milyar TL’nin devlet kasasına girmesi beklenirken bunun en az yarısının banka kredileriyle olacağı öngörülüyor. En son 31 Aralık 2011 tarihinde yasalaşan ‘Bedelli Askerlik Kanunu’ndan 30 yaş üstü olup, 30 bin TL yatıranlar faydalanabilmişti. Hem yaş hem de fiyatın yüksek olduğu eleştirisiyle yüzbinlerce genç bu kanunu eleştirmiş ve yalnızca 67 bin 630 kişi kanundan faydalanabilmişti. (Para Dergisi)

BAŞBAKAN NOKTAYI KOYDU

Bankalar 5 Milyarlık bedelli kredisi verme hayali kurarken Başbakan Ahmet Davutoğlu, hayali bitirdi. öyle bir konjonktürde bedelli askerliğin mümkün olmadığını belirten Davutoğlu, “Fakir çocuğunun askerlik yapması, zengin çocuğun bedel ödeyerek askerlik yapmaması olmaz” dedi. Davutoğlu, yeni hazırlanan güvenlik düzenlemelerini savunarak, “Geri adım atmıyoruz. Bazı acil durumlarda savcıdan izin alma konusu sıkıntı yaratıyor. Eğer bu olmasaydı, Bingöl’de olay yaşanmayacaktı” diye konuştu. Dün Marmara Bölgesi vekilleriyle kahvaltıda buluşan Davutoğlu, özetle şunları söyledi:

 
E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde