Bankaları ciddi bir ceza daha bekliyor

Bankaları ciddi bir ceza daha bekliyor

İş müfettişleri banka şubelerine saat 18.01’de baskın yaptı, çalışanlar sorguya çekildi.

Bankaları ciddi bir ceza daha bekliyor
16px
24px
22.03.2013 10:23
ABONE OLgoogle

12 bankaya kesilen 1.1 milyar TL’lik cezanın mürekkebi kurumadan bir ceza için daha düğmeye basıldı. Personeli fazla çalıştırıp mesai ödemeyen bankalara çifte ceza gelebilir.

Rekabet Kurulu’ndan 1 milyar 116 milyon liralık ceza yiyen bankaların başı şimdi de ‘fazla mesai’ ile dertte. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’na bağlı İş Teftiş Kurulu müfettişleri, 15 Mart Cuma günü mesai bitimi olan saat 18.00’i 1 dakika geçerken Fatih’te bulunan tüm mevduat bankası şubelerine eşzamanlı baskın yaptı. İş müfettişleri, çalışanlarla tek tek konuşarak yaptıkları fazla mesai süresini öğrendi. İş Teftiş Kurulu, çalışmasını tamamladıktan sonra cezayı banka genel müdürlüklerine göndermeyi planlıyor.

Pilot bölge Fatih

Rekabet Kurulu, geçtiğimiz haftalarda 12 bankaya rekabeti ihlal ettikleri gerekçesiyle toplam 1.116 milyar liralık ceza kesmişti. Sektörde itirazlar sürerken bu kez bir darbe de Çalışma Bakanlığı’ndan geldi. İş Teftiş Kurulu, sektörde sayıları 181 bini aşan mevduat bankası çalışanlarının yıllardır şikayet ettiği fazla mesai konusunda düğmeye bastı.

Pilot bölge olarak bankaların en yoğun çalıştığı ilçe olan Fatih seçildi. Baskınlar için bankaların yasal olarak çalışma saatleri olan 09.00-18.00’in bitmesi beklendi. Saat tam 18.01’de müfettişler şubelere girerek çalışanları çapraz sorguya çekti. Müfettişler personeli tek tek görüşme odasına alarak, “Saat kaça kadar çalışıyorsunuz? Mesaileriniz maaşlara yansıyor mu? Genelde bu saatlerde mi çıkıyorsunuz?” diye sordu.

Daha sonra bankaların genel müdürlüklerindeki insan kaynakları biriminden çalışma süresi kayıtları istendi. Müfettişler mesai bilgilerini bankada görüştükleri elemanların ifadeleriyle karşılaştıracak.

Ceza 1 milyar lirayı bulabilir

İş Teftiş Kurulu’nun baskınından önce bazı bankaların çalışanları mesai saatleri konusunda iki hafta önceden uyardığı ortaya çıktı. Uyarılara rağmen iş müfettişlerine yakalanan bankaları ciddi para cezaları bekliyor. Bankalar iki kere cezalandırılacak. Müfettişlerin raporu doğrultusunda personele bugüne kadar ödenmeyen fazla mesai ücretlerinin ödenmesi istenirken ayrıca yasa gereği idari para cezası da kesilecek. Böylece toplam mesai faturasının 1 milyar TL’nin üzerinde çıkması bekleniyor.

Sistemi merkezden kapatacak

Banka yönetimleri ve Bankacılık Denetleme ve Düzenleme Kurumu (BDDK) mesai sorununu çözmek için geçen yılın sonunda ortak bir çalışmaya başlamıştı. Bu yıl içinde tüm bankalarda öğle tatili mecburi hale gelirken saat 18.00’den sonra sistemlerin merkezden kapatılarak personelin fazla çalışması önlenecek. Mecburi çalışmalar için gerekli izinler alınırken, personele de fazla mesai ücreti ödenmesi planlanıyor.

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde