Bankalar pazartesi faiz mi arttıracak?

Bankalar pazartesi faiz mi arttıracak?

Pazartesi gününden itibaren mevduat faizlerinde ciddi bir artış bekleniyor. Bloomberg sitesine göre bir çok Türk bankası pazartesinden başlamak üzere faiz arttırmayı tartışıyor.

Bankalar pazartesi faiz mi arttıracak?
16px
24px
29.04.2019 08:30
ABONE OLgoogle

Uluslararası Bloomberg sitesinde Kerim Karakaya’nın haberine göre belli başlı bazı büyük Türk bankaları pazartesiden başlamak üzere mevduata verdikleri faizleri arttırmayı tartışıyor. Haber bankaların bu planlarını bilen içeriden” bir bankacıya dayandırılmış. İsmini vermek istemeyen kaynağa göre en az altı büyük banka bu konuyu planlamakta…

Kaynağa göre bankacılar bu kez siyasi yönetimden bu planlar hakkında ciddi bir tepki görme ihtimalini düşük bulduklarından böyle bir hamleye girişiyorlar.

Halbuki 31 Mart yerel seçimi öncesindeki haftalarda otoriteler tarafından bankalara mevduat çekmek için birbirleriyle sert bir rekabet içine girmemeleri telkin ediliyordu. Böylece seçim öncesi borç alma maliyetlerinin yükselmesinin önüne geçilmesi amaçlanmıştı.

Bu kez mevduat faizlerinin niye arttırılmak istendiği ise aslında açık. Çünkü Türk vatandaşları yığın halinde TL’den çıkıp dövize geçiyorlar. Döviz tevdiat hesapları (DTH) son yedi ayda % 20 artarak 182 milyar dolara yükseldi. Çünkü enflasyon oranı resmî hedefin tam dört katı ve mevduat faizleri mevcut enflasyon oranını belki ancak karşılıyor.

Öte yandan döviz kuru da belli başlı üç sebep yüzünden yükselmeye devam ediyor: 1. ABD ile jeopolitik nedenlerle süregelen gerilim 2) İstanbul seçimlerinin iktidar blokunun itirazları nedeniyle iptal ihtimalinin hâlâ sürüyor olması 3) TCMB’nin rezervlerindeki “volatilite” ya da oynaklık denebilecek (tam olarak açıklanamayan) değişimler.   Merkez Bankası kararına ekonomistlerden ilk değerlendirme: Akıl-sır ermiyor

Bunların da sonucu olarak bu yıl başından beri belli başlı para birimleri arasında TL, Arjantin Pezosunu saymazsak % 11 kayıpla en kötü performansı gösteren para birimi.

Faizlere gelince TL mevduat faizlerinin ağırlıklı ortalaması Bloomberg’in derlediği rakamlara göre % 21 düzeyinde; ve bu ay başından beri % 1 civarında yükselmiş durumda.

Bloomberg haberinde bu konuyla ilgili soru yönelttikleri BDDK yetkililerinin, faiz arttırma iddialarıyla ilgili “bankaların kendi ticari mülahazaları ile faizleri belirlemekte serbest oldukları” şeklindeki genel bir ifade dışında yorum yapmaktan kaçındıkları belirtildi.

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde