Bankalar kredi vermedi, Talih Kuşu elde kaldı

Bankalar kredi vermedi, Talih Kuşu elde kaldı

Yerli ve yabancı bankalar artan dolar kuru ve genel gidişattan tedirgin oldu ve Milli Piyango ihalesine kredi vermekten vazgeçti. Temmuz 2014’te yapılan ihalenin tekrar edilmesi gündemde.

Bankalar kredi vermedi, Talih Kuşu elde kaldı
16px
24px
20.09.2015 07:30
ABONE OLgoogle
Yerli ve yabancı bankalar artan dolar kuru ve genel gidişattan tedirgin oldu ve Milli Piyango ihalesine kredi vermekten vazgeçti. Temmuz 2014’te yapılan ihalenin tekrar edilmesi gündemde.

Net Şans - Hitay Ortak Girişim Grubu’nun kazandığı ve son yılların en büyük özelleştirme ihalesi Milli Piyango’dan finansör bankaların kredi vermemesi nedeniyle vazgeçtiği ortaya çıktı. 15 Temmuz 2014’te yapılan Milli Piyango ihalesini KDV dahil 3.2 milyar dolar ile Net Şans - Hitay Ortak Girişim Grubu kazanmıştı. Ancak grup geçen 14 Nisan’da lisans sözleşmesinin imzalanması için ek süre istemiş ancak bu talebi kabul görmemişti. Net Şans - Hitay Ortak Girişim Grubu’nun yüzde 10 ortağı olan Hitay Yatırım Holding AŞ Yönetim Kurulu Başkanı M. Emin Hitay, doların aşırı yükselmesi nedeniyle finansör bankaların tedirgin olduğunu ve desteğini çektiğini belirterek, “Bankalar genel gidişattan tedirgin oldular ve kredi vermekten elini ayağını çektiler. Hem yerli hem yabancı bankalar kredi vermekten vazgeçti” dedi.

İhalenin yapıldığı 15 Temmuz 2014’te dolar kuru 2.12 TL iken TL karşılığı KDV dahil, 6.9 milyar lira yapıyordu. Oysa bu rakam Net Şans - Hitay Ortak Girişim Grubu’nun ikinci kez süre istediği Nisan 2015’te 8.6 milyar TL’ye çıktı ve aradaki fark 1.7 milyar lirayı aştı. Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, o dönem yaptığı açıklamada daha önce süre uzatımı yapıldığını belirterek, “Bir süre uzatımı söz konusu olmayacak. İhalede muhtemelen ikinci olanla süreç başlayacak” demişti. İhalenin ikincisi 2 milyar 750 milyon dolar artı KDV fiyat veren ERG-Ahlatcı grubu olmuştu.

Emin Hitay: ‘Yine olsa yine girerim’

İleride bir fırsat olursa yine Milli Piyango özelleştirme sürecin içinde olacağını da açıklayan Hitay, “Tamamına ya da yüzde 50’sine katılacak yapıda değilim. Ama bu işi iyi bilenlerden Bilyoner’de yüzde 50 ortaklığım var. Online satış yapıyorum. Milli Piyango’da online satış yok. Sadece biletler internet üzerinden satılıyor ki bu işin çok küçük bir bölümü.

İhale 2017’de

Milli Piyango’da online satış başlamalı ve sonrasında ihaleye çıkılmalı” dedi. Milli Piyango ihalesinin tekrarlanacağını iddia eden Emin Hitay, “Şu anda ihale olacağına imkan vermiyorum. En erken 2017’de yine ihaleye çıkar. Olmadı işte. Olmayan bir şeyde de ısrar etmeye gerek yok. Ancak bu ihale yöntemiyle olmaz. Yöntem değişmek zorunda. Yatırımcıların bu işin nereye gideceği konusunda tereddütlerinin giderilmesinde yarar var. Finansörlerin kaygılarını da gidermek gerekiyor” açıklamasını yaptı.

İkinci de şüpheli

Emin Hitay’a göre ihalede ikinci olan şirket de ihale bedelini ödeyemeyecek. Özelleştirme İdaresi Başkanlığı’nın sessiz durmasının ana nedeni de bu.

İhale şartnamesine göre, lisans sahibi lisans süresince her takvim yılında elde ettiği hasılattan yüzde 25, diğer gelirlerin brüt tutarı üzerinden de yüzde 72’si kamuya verilmek üzere, yüzde 28 pay alacaktı. Hitay, yüzde 25 payla özelleştirmenin mümkün olmadığına işaret ederek, “Yurtdışında böyle bir oran yok. En fazla yüzde 10-15’tir. Hasılattan yüzde 25 pay vermek için Milli Piyango şu anda 10 satıyorsa 40’a 50’ye çıkarmamız gerekiyordu. Kreditör bankalar buna da baktılar. Bundan da tedirgin oldular” dedi.

İhale sürecinde neler yaşanmıştı ?

1 15 Temmuz 2014’te Milli Piyango ihalesini Net-Hitay Ortak Girişim Grubu 2 milyar 755 milyon dolara kazandı o dönemde dolar kuru 2.12 liraydı.

2 22 Aralık 2014’te Net Holding, 26 Şubat 2015’te lisans sözleşmesini imzalamak üzere, ÖİB’e davet edildiğini duyurdu.

3 26 Şubat 2015’te Net Şans - Hitay Ortak Girişim Grubu lisans sözleşmesini imzalamak için ek süre talep etti.

4 10 Mart 2015’te gruba lisans sözleşmesi imzalamak için verilen süre 15 Nisan’a kadar uzatıldı.

5 14 Nisan 2015’te Net Holding, lisans sözleşmesinin imzalanmayacağını ve ek süre istediğini açıkladı. Dolar kuru o dönemde 2.67 liraya çıkmıştı.

6 15 Nisan 2015’te Maliye Bakanı Mehmet Şimşek “Milli Piyango’da bir süre uzatımı söz konusu olmayacak” demişti. O günkü dolar kuru ise 2.70’e dayanmıştı.
E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde