Bankadan parayı vurdu, ''Bi daha girmeyiz'' dedi

Bankadan parayı vurdu, ''Bi daha girmeyiz'' dedi

Ahmet Zorlu ve Başkanı Hüsnü Özyeğin, Patronlar Kulübü programında bir araya gelerek Türkiye ve dünya ekonomisi üzerine önemli açıklamalar yaptı

Bankadan parayı vurdu, ''Bi daha girmeyiz'' dedi
16px
24px
05.03.2012 20:35
ABONE OLgoogle

Zorlu Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Zorlu ve Fiba Holding Yönetim Kurulu Başkanı Hüsnü Özyeğin’in, Patronlar Kulübü programında bir araya gelerek Türkiye ve dünya ekonomisi üzerine açıkalamalar yaptı.

ZORLU: "BİR DAHA BANKACILIK SEKTÖRÜNE GİRMEYİZ"

Bankacılık sektörüne girmeyeceklerini ifade eden Ahmet Zorlu, enerjide büyümeye devam ettiklerini söyledi. Zorlu konuyla ilgili olarak, "Gayrimenkulde büyük yatırımlarımız var. Şimdiye kadar 2 milyar dolar üzerinde yatırım yaptık. Türkiye'de nikele yatırım yapacağız. 2016 hedefimiz 500 milyon dolar" açıklamasında bulundu.

ÖZYEĞİN: "AMB'NİN KREDİ OPERASYONU BANKALARI RAHATLATTI"

Avrupa'daki krizi değerlendiren Hüsnü Özyeğin, "Başlangıçta Yunanistan'a para verilseydi, sorunlar büyümezdi" dedi ve Merkel'in Avrupa'nın başbakanlığına soyunmuş durumda olduğunu belirtti. Özyeğin, Avrupa Merkez Bankası'nın geçen hafta yaptığı kredi operasyonunun Avrupa bankalarını çok rahatlattığını ve bunun dolaylı olarak Türkiye'ye faydasının olacağını ifade etti. Ahmet Zorlu ise krizi gidermek için harcanan paralara dikkat çekerek, "ABD ve Avrupa krizde trilyon dolarları konuşuyor" değerlendirmesinde bulundu.

"ÇİN'İN REKABET GÜCÜ AZALIYOR"

Çin konusuna dikkat çeken Ahmet Zorlu, "Çin'in Türkiye'de kalite ile rekabet etmesi mümkün değil. Çin, bizden bu ülkede yatırım yapmamızı istedi. Tekstilde rakibimiz Çin değil, Hindistan" şeklinde görüş bildirdi. Türkiye'nin Avrupa'nın Uzakdoğu'su haline gelebileceğine dikkat çeken Zorlu, "Geçmişte TL'nin değerlenmesinden grup olarak çok kan kaybettik" dedi. Özelleştirmelerin Türkiye'nin verimliliğini artırdığını ifade eden Hüsnü Özyeğin ise "Çin'in tekstilde rekabet gücü azalıyor" iddiasında bulundu.

ÖZYEĞİN: "TÜRKİYE BAŞKA ÜLKELERDE PETROL ARAMALI"

Türk ekonomisinin en büyük sorunu olan cari açığa da değinen Özyeğin, "Türkiye sadece ihracata değil, ihracat ithalat oranına da bakmalı" diyerek cari açık/GSYH oranının %3,5-4 aralığında olması gerektiğini belirtti. Fiba Holding Yönetim Kurulu Başkanı Özyeğin, cari açığın üçte ikisini enerjinin oluşturduğunu kaydederek "Türkiye başka ülkelerde petrol aramalı" şeklinde görüş bildirdi.

ZORLU: "BU YIL %5 BÜYÜME BEKLİYORUM"

Türkiye ekonomisi ile ilgili değerlendirmelerde bulunan Zorlu, "Türkiye'nin bu yıl yüzde 5 büyüyeceğini düşünüyorum" dedi. İhracatın bu yıl yüzde 25 büyümesini beklediğini söyleyen Zorlu, Türkiye'nin tekstilde yapacak çok şeyi olduğunu sözlerine ekledi. Zorlu, Avrupa'da Türklerin fabrika değil, marka satın almaları gerektiğini belirtti.

"TÜRKİYE İYİ YOLDA"

Türkiye'nin iyi yolda gittiğini dile getiren Zorlu, "Ben bugüne kadar Türkiye'nin geleceğine hiç kötümser bakmadım, yalnız sanayinin önünün açılması lazım" ifadelerini kullandı. Tablet bilgisayarı Türkiye'de yapacaklarını ifade eden Zorlu Holding Yönetim Kurulu Başkanı, "Elektronikte her yaptığımızın %90'ını ihraç ediyoruz, inşallah birkaç sene içerisinde akıllı telefonları da Türkiye'den dünyaya satacağız" dedi.

Türkiye'nin eğitimden daha önemli bir konusu olmadığını dile getiren Hüsnü Özyeğin ise güçlü bankacılık sisteminin Türkiye için bir şans olduğunu kaydetti ve "Hükümetin mali disiplini iş dünyası için güvence oldu" ifadelerini kullandı.

Not: Zorlu Grubu, tabela ve üç şubesine toplam 69 milyon dolar vererek Denizbank’la girdiği bankacılık sektöründen rekor parayla çıkmıştı. Denizbank’ı altıncı büyük özel banka haline getiren Zorlu Grubu, yüzde 75’lik hissesini 2.4 milyar dolara Belçika merkezli görünen, ancak çokuluslu olan Dexia Bank’a satmıştı.

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde