Banka hortumcularına af için düğmeye basıldı

Banka hortumcularına af için düğmeye basıldı

Ziraat Bankası Genel Müdürü Hüseyin Aydın’ın girişimiyle hazırlanan yeni tasarıda zimmet maddesinin kapsamı, banka hortumcularını koruyacak şekilde yeniden düzenleniyor

Banka hortumcularına af için düğmeye basıldı
16px
24px
13.12.2014 09:35
ABONE OLgoogle
Bankaların içini boşaltan hortumculara engel olmak için getirilen zimmet maddesi, Türkiye Bankalar Birliği (TBB) tarafından hazırlanan tasarıyla işlevsiz hale getiriliyor. Ziraat Bankası Genel Müdürü ve TBB Başkanı Hüseyin Aydın’ın talimatıyla hazırlanan değişiklik tasarısında, sadece bir kelimeyle oynanarak bankaların içini boşaltan hortumcular hapis ve para cezasından kurtarılıyor.

30 Ekim’de bankalara gönderilen Bankacılık Kanunu Değişiklik Tasarısı, batık kredilerin önüne geçmek için 2005’te getirilen zimmet maddesini işlevsiz hale getiriyor.

BANKACILAR DOĞRULADI

Mevcut Bankacılık Kanunu, bankaların verdiği kredilerin batmasını da zimmet suçu olarak değerlendiriyor ve banka yöneticilerine hapis ve para cezası getiriyor. Ancak TBB’nin hazırladığı yeni tasarı, banka yöneticilerini batık kredi konusunda sorumsuz ve cezadan muaf kılıyor.

Daha önce gazetelere verdiği demeçlerde zimmet maddesinin gevşetilmesi gerektiğini ifade eden TBB Başkanı Hüseyin Aydın’ı aradık ancak Ziraat Bankası Kurumsal İletişim Daire Başkanı Ali Kırbaş ile konuşabildik. Kırbaş, zimmet maddesinin Bankalar Birliği’nin gündeminde olduğunu doğruladı.

Tasarı kabul edilirse hükümet kontrolündeki kamu bankalarında yaşanacak yolsuzlukların boyutu çok daha büyük olacak.

ZAMANLAMA MANİDAR

Tasarı, hükümete yakın işadamlarına kamu bankalarından usulsüz kredi verilmesinin yolunu açacak ve bu kredilere imza atan yöneticiler herhangi bir ceza almayacak. Kamu bankalarının içini boşaltan banka yöneticileri, bu tasarı sayesinde verdikleri usulsüz krediler nedeniyle yargı önüne çıkmayacak ve bankanın uğradığı zararı ödeme yükümlülüğü olmayacak.

ZİMMETE 12 YIL HAPİS

Mevcut hüküm: Görevi nedeniyle zilyetliği kendisine devredilmiş olan veya koruma ve gözetimiyle yükümlü olduğu para veya para yerine geçen evrak veya senetleri veya diğer malları kendisinin ya da başkasının zimmetine geçiren banka yönetim kurulu başkan ve üyeleri ile diğer mensupları, altı yıldan oniki yıla kadar hapis ve beşbin güne kadar adlî para cezası ile cezalandırılacakları gibi bankanın uğradığı zararı tazmine mahkûm edilirler.

HORTUMCU KURTULACAK

Yeni düzenlemenin 2001 ekonomik krizine neden olan hortumculuğun önünü açmasından endişe ediliyor. 1999-2003 arasında hükümete yakın iş adamları sahibi oldukları bankalardan usulsüz kredi kullanarak 31.4 milyar dolarlık hortumun parası vatandaşın cebinden çıkmıştı.,

Alparslan Akkuş/Millet Gazetesi
E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde