Bank Asya’ya infaz yasası

Bank Asya’ya infaz yasası

Hükümet, yeni bir düzenlemeyle TMSF’nin bankalara el koyma ve varlıklarını satma yetkilerini arttırıyor, varlıkların başka bankalara aktarılmasının önünü açıyor.

Bank Asya’ya infaz yasası
16px
24px
21.10.2014 05:08
ABONE OLgoogle
Hükümet, yeni bir düzenlemeyle TMSF’nin bankalara el koyma ve varlıklarını satma yetkilerini arttırıyor, varlıkların başka bankalara aktarılmasının önünü açıyor. Piyasalar düzenlemeyi, Bank Asya’nın varlıklarının Ziraat’in kuracağı katılım bankasına aktarmanın hazırlığı olarak algıladı
 
Dönemin Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan ve AKP’li dört bakana yönelik yolsuzluk soruşturmalarının ardından Fethullah Gülen Cemaati’ne başlayan saldırıların en önemli hedeflerinden Bank Asya’ya el konulması için Hükümet çalışmaları sürüyor.

AKP Hükümeti, Bank Asya’ya el konulmasının önünü açacak kanun değişiklikleri için kolları sıvadı. Bakanlar Kurulu kararı üzerine Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne (TBMM) gönderilen 60 maddelik yasa tasarısı, başta 411 sayılı Bankacılık Kanunu olmak üzere birçok kanunda değişiklik öngörüyor.

Yeni düzenlemelere göre; Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu (TMSF), faaliyet izni kaldırılan bankaların varlık ve yükümlülükleri ile sözleşme ve kanundan doğan her türlü hak ve alacaklarını kuracağı bankaya ya da mevcut bankalara devretmeye yetkili olacak.

DEVLET DÖRT KOLDAN SALDIRIYOR

Hükümet’in; “Bank Asya’yı batırma operasyonuna” alet ettiği unsurlara TBMM ve Türk Hukuk sistemi de dahil oldu. THY gibi “kamu kurumları”nın bir gecede zarar etme pahasına bankadaki tüm mevduatlarını çekmesiyle başlayan operasyonda; Bank Asya’nın tahsilat yetkisini sonlandıran Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) ve Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB) ile yetinmeye Erdoğan ve AKP’nin kurmayları spekülatif açıklamalarıyla bankanın Borsa İstanbul’da değer kaybetmesine, dönem dönem hisselerinin işleme kapanmasına neden olmuştu.

“KATILIM BANKASI" İSTİYORLAR

AKP’nin Bank Asya’ya ve varlıklarına el koyma çalışmalarının en önemli adımlarından biri “katılım bankası kurma” faaliyetleri adı atılmıştı. AKP Hükümeti’nin tüm çalışmalarına rağmen Bank Asya sarsılmayınca “katılım bankacılığı”na girmek isteyen Ziraat Bankası’nın Bank Asya’yı almak istediğine dair Hükümet’ten açıklamalar gelmiş, çelişkili açıklamalarla Bank Asya’nın hisselerinin taban yapması sağlanmıştı. “Katılım bankacılığı”na girmek isteyen Ziraat Bankası ise bankanın or duruma düşürülmesinin ardından Bank Asya’yı almaktan vazgeçmişti.

EL KOYMAK SATIN ALMAKTAN KOLAY

Bakanlar Kurulu’nun 13 Ekim tarihli kararıyla TBMM’ye gönderilen kanun değişikliklerinde ise “faaliyet izni kaldırılan bankaların varlık ve yükümlülükleri ile sözleşme ve kanundan doğan her türlü hak ve alacaklarının kuracağı bankaya ya da mevcut bankalara devretmeye TMSF’nin yetkili olacak olması”, Bank Asya’nın varlıklarının satın almaktan vazgeçen Ziraat’e aktarılmasının önünü açmış oluyor.

Yeni düzenlemelerle ayrıca; TMSF’ye devredilen veya faaliyet izni kaldırılan bankaların satışında talebin artması, tasfiyelerin kısa sürede sonuçlanması çerçevesinde TMSF’ye bir yıl süreyle ‘köprü banka’ kurulması yetkisi de veriliyor. Katılım bankası kurulması konusunda yükümlülükler azaltılarak, kolaylaştırılıyor.

İHBAR EDENE YÜZDE 40 ÖDÜL

Yeni düzenlemeler; TMSF’ye borcu olan patron veya şirketlerin, haczi mümkün olan malvarlıklarını ihbar edenlere ‘ihbar ikramiyesi’ ödenmesini öngörüyor.

Ayrıca; Rekabet Kurulu, bankalar hakkında re’sen veya ön soruşturma sonucunda soruşturma açılmasına karar verilmesi hâlinde bu durumu Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu’na bildirmek zorunda olacak. Soruşturma sonucunda oluşturulan rapor, Rekabet Kurulunca karara bağlanmadan önce BDDK’nin görüşü alınacak. Bir diğer değişiklik ise Türkiye Kalkınma Bankası’nın tüm personeli 657 sayılı devlet memuru statüsünden çıkarılarak, 4857 sayılı kanuna tabi kılınması oldu. Böylece, Kalkınma Bankası personeli ‘memur’ statüsünden ‘işçi’ statüsüne geçecek. 
Taraf
E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde