Bank Asya'nın iştirak satışları da zora girdi

Bank Asya'nın iştirak satışları da zora girdi

Bank Asya'nın satışında yaşanan sorunlar nedeniyle iştirak satışları da zora girdi

Bank Asya'nın iştirak satışları da zora girdi
16px
24px
26.08.2014 13:44
ABONE OLgoogle
Kamu kurumları sırasıyla Bank Asya ile olan işbirliğini noktalıyor. Yapılan sözleşmeler fesh ediliyor.

Bankaya talip olan Ziraat Bankası, halka açık bir kurum olmamasına ve açıklama yapma yükümlülüğü bulunmamasına rağmen, “Bank Asya ile yürütülen imtiyazlı hisselerin satın alınmasına ilişkin görüşmeler olumsuz sonuçlandı” açıklamasını yaptı. Kurum ve iştiraklerine ilişkin son gelişmeleri madde madde sizlere aktarmak istiyoruz. 

1- Ziraat Bankası, Bank Asya’ya talip olduğu ve görüşme sürecini başlattığı halde, teklif vermeden süreçten çekildi. Bank Asya yönetiminin “Teklifinizi verin, biz de bunu değerlendirelim” isteğini geri çevirdi ve teklif vermeden görüşmeleri sonlandırdı. 

2- Hükümetin olumsuz yaklaşımı  nedeniyle daha önce Bank Asya ile ortaklık masasına oturan Qatar İslamic Bank’ın (QİB) verdiği ortaklık teklifinin BDDK’da olduğu bilgisine ulaştık. Ayrıca ortaklık görüşmelerinin yeni olmadığını, üç yıl önce yürütülen görüşmelerin olumsuz sonuçlandığını da öğrendik. Geçmiş görüşmeler nedeniyle Bank Asya’yı, iştiraklerini, bugün ulaşılan performansını iyi bilen Katarlı banka teklifini yeniledi. Ancak BDDK’ya sunulan teklif için olumlu dönüş alınamadı. 

3- Bank Asya’nın iştiraklerine gelince… Işık Sigorta bir süreden beri satış masasında. Ancak daha önce neredeyse bitme noktasına gelen pazarlıklar durdu. Bunun en büyük nedeni, yabancı taliplerin Bank Asya’nın hissedarlığına ilişkin çekinceleri. Bir danışman kuruluşun yöneticisi, “Şirketin değerinden daha çok şubelerinden poliçe satış imtiyazı elde etmek önemli. Bu da fiyatı doğrudan etkiliyor.”  diyor. Edindiğimiz bilgiye göre, bu süreç bir süre daha bekleyecek. 

4- Bank Asya’nın iştirakleri içinde en hızlı büyüme performansına sahip olan Asya Emeklilik, birçok yerli ve yabancı grup için iştah kabartıyor. Edindiğimiz bilgiye göre, büyük yerli gruplarından birisi şirketle ilgileniyor. Fakat Işık Sigorta gibi Asya Emeklilik şirketi de bankanın şube ağını kullanarak bu performansı yakaladı. Bu yüzden bankanın geleceğine ilişkin sürecin netleşmesi bekleniyor. Bir yatırım bankacısı, “Bu süreç netleşmeden iki şirketin değerlemesini yapmak mümkün değil. Beklemeye devam” diyor.

Ekonomist Dergisi
 
E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde