Bank Asya'nın hisselerini borsada hangi ortak toplamış?

Bank Asya'nın hisselerini borsada hangi ortak toplamış?

Bank Asya'da hakim ortakların Katarlılar ile görüşmelerin başlayacağını öğrenince borsada milyonlarca liralık vurgun yaptığı ortaya çıktı.

Bank Asya'nın hisselerini borsada hangi ortak toplamış?
16px
24px
22.08.2014 09:26
ABONE OLgoogle
Bank Asya'da hakim ortakların Katarlılar ile görüşmelerin başlayacağını öğrenince borsada milyonlarca liralık vurgun yaptığı ortaya çıktı. SPK, Hasan Sayın'la ilgili suç duyurusunda bulunacak

Sabah Gazetesi'nden Abdurrahman Şimşek'in haberine göre 17 Aralık'taki siyaseti dizayn operasyonunun aktörü paralel yapının bankası Bank Asya'da hakim ortakların köstebek vurgunu yaptığı ortaya çıktı.

Bankanın imtiyazlı ortakları arasında yer alan Hasan Sayın'ın Qatar Islamic Bank (QIB) ile ortaklık görüşmeleri açıklanmadan önce borsada milyonlarca liralık işlem yaptığı belirlendi. 'Insider trading'i (içerden öğrenenlerin ticareti) incelemeye alan Sermaye Piyasası Kurulu (SPK), suç duyurusunda bulunmaya hazırlanıyor. 

ÖNCE ORTAKLARA AÇIKLAMIŞ 

Edinilen bilgilere göre, 19 Mart'ta Bank Asya yönetimi Katarlılar ile bankanın 290 civarındaki imtiyazlı pay sahiplerinden en büyüklerini ortaklık görüşmelerini anlatmak için davet etti. Toplantıya çağırılanlar arasında Ali Akbulut, Ömer Faruk Berksan, Nurettin Eroğlu, Şevki Kavurmacı, Hasan Sayın ve İhsan Kalkavan gibi isimler vardı. Hakim ortaklara Katarlılar ile yapılan görüşmeler sızdırıldı. 

SAYINLAR HİSSE TOPLADI 

Bankanın 360 milyon TL'lik nitelikli payının yüzde 3.92'sine sahip olan Hasan Sayın ile İbrahim Sayın ise toplantı davetini duyar duymaz borsada vurgun operasyonu yaptı. İki ismin 18 Mart'ta Bank Asya hisselerinde milyonlarca liralık işlem yaptığı tespit edildi. Katarlılar ile görüşmelerin başlayacağını öğrenerek hisse alan hakim ortaklar, bu işlemlerden tatlı kâr sağladı.

Bankanın borsada işlem gören hisselerinin değeri 18 Mart'ta 1.14 TL'ydi. Bank Asya, Katarlılar ile ortaklık görüşmelerine başlandığını Kamuyu Aydınlatma Platformu'na 25 Mart'ta bildirdi. Bu açıklamanın ardından Bank Asya hisseleri 4 günde yüzde 47 yükselerek 1.53 liraya çıktı. Bir haftada ise yükseliş yüzde 65'e ulaştı. 

INSİDER TRADİNG NEDİR?

INSIDER Trading, "sermaye piyasası araçlarının değerini etkileyebilecek, henüz kamuya açıklanmamış bilgileri kendisine veya üçüncü kişilere menfaat sağlamak amacıyla kullanarak, sermaye piyasasında işlem yapanlar arasında fırsat eşitliğini bozacak şekilde haksız yarar sağlamak veya bir zararı bertaraf etmek" olarak biliniyor.

SUÇ DUYURUSU YAPILACAK

6362 Sayılı SPK Yasası'na göre hakim ortaklarla ilgili suç duyurusunda bulunulacak. Yasanın 106/1 maddesi, henüz kamuya açıklanmamış bilgilerin önceden öğrenilerek işlem yapılmasını, diğer bir ifadeyle 'insider trading'i (içerden öğrenenlerin ticareti) düzenliyor. Henüz kamuya duyurulmamış bilgilere dayalı, sermaye piyasası araçları için alım ya da satım emri verenlere 2 yıldan 5 yıla kadar hapis veya adli para cezası veriliyor.

Bu suçtan dolayı adli para cezasına hükmedilmesi hâlinde verilecek para cezası elde edilen kârın iki katından az olamıyor. SPK'nın 19 Mart'ta yapılan toplantıya katılan diğer ortakların işlemlerini de izlemeye aldığı öğrenildi. Yüzde 53.69'u halka açık olan Bank Asya'nın hakim ortakları, içeriden öğrendiği bilgiyle işlem yaparak küçük yatırımcıları da silkelemiş oldu.

KÜÇÜK YATIRIMCILAR DAVA AÇSIN

Hasan ve İbrahim Sayın Katarlılar ile ortaklık görüşmelerini önceden öğrenerek hisse operasyonu yapıp 'tatlı kâr' sağladı. Bankanın borsadaki küçük yatırımcıları ise ortaklık görüşmelerinden ancak 25 Mart'ta haberdar oldu. Uzmanlar, küçük yatırımcıların konuyla ilgili dava açabileceğini belirtiyor.

HASAN SAYIN'IN % 3.92 PAYI VAR

 Bankanın 900 milyon TL'lik sermayesinin 360 milyon TL'si nitelikli pay şeklinde olup, A Grubu hisse sahipleri olarak değerlendiriliyor.

GRUBU PAY HİSSEDARLAR ORANLARI 

Ortadoğu Tekstil 12.23 
Forum İnşaat 9.63 
Sürat Basım Yayın 6.74 
BJ Tekstil 5.65 
Abdulkadir Konukoğlu 5.58 
Doygun Gıda 4.94 
Osman Can Pehlivan 4.25 
Serra Turizm 4.17 
Hasan Sayın 3.92 
Negiş Giyim 3.65
Diğer 39.24
Sabah
E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde