Bakanlıktan adrese teslim ihaleler

Bakanlıktan adrese teslim ihaleler

Orman ve Su İşleri Bakanlığı ihalelerinde son teklifler alınmadan ihaleler sonuçlandırıldı.

Bakanlıktan adrese teslim ihaleler
16px
24px
08.10.2014 08:02
ABONE OLgoogle
Sayıştay, Orman ve Su İşleri Bakanlığı ihalelerinde usulsüzlük tespit etti. Sayıştay’ın denetim raporuna göre, son teklifler alınmadan ihaleler sonuçlandırıldı. Mevzuata aykırı olduğu halde yabancı menşeili ve motor gücü 1600 cc’nin üzerinde araç kiralandı.

Kır evlerinin yapım işleri yapım ihalesi yerine, mal alımı olarak ihale edildi. Orman Genel Müdürlüğü’nün denetiminde de orman köylülerine yaptırılması gereken işlerin şirketlere ihalesiz verildiği belirlendi. Ayrıca arazi izinlerinden kaynaklanan alacakların da tablolarda yer almadığı ortaya çıktı. Dahası tahsil edilecek alacaklara ilişkin muhasebe kaydı da yok!

Sayıştay’ın Orman ve Su İşleri Bakanlığı’na ilişkin denetim raporunda ihalelerdeki mevzuata aykırı uygulamalar tek tek sıralandı. Sayıştay’ın tespitleri şöyle:

* Çölleşme ve Erozyonla Mücadele Genel Müdürlüğü’nün 151 bin 290 TL sözleşme bedelle, ihale edilen “İş Tanımı ve Birim Zaman Analizi İşine” ait ihale sürecinde, son yazılı teklifler alınmadan ihalenin sonuçlandırıldığı, bu nedenle yaklaşık maliyetin birinci oturumda açıklandığı belirlendi.

* Araç kiralama ihalelerinde usule aykırı şekilde motor hacmi 1600 cc’yi geçen ve yabancı menşeli araç kiralandığı belirlendi. Sayıştay, “Bir bölgede mevzuatın öngördüğü biçimde kiralanan yerli binek aracın günlük kirasının 40 TL olması, aynı bölge müdürlüğünde yabancı menşeli kiralanan aracın günlük kirasının ise 84 TL olması, kamu kaynaklarının gereksiz yere harcanmasına sebep olmaktadır” vurgusu yaptı.

* İhalelerde, yaklaşık maliyetin belirlenmesinde aşırı sapma gösteren tekliflerin ortalamaya dahil edildiği belirlendi.

Makam aracına 262 bin lira!

* Destek Hizmetleri Daire Başkanlığı’nca ihale edilen akaryakıtsız ve şoförsüz 1 yıllık süre için imzalanan “Bakanlık Makamının Emir ve Zatları İçin Taşıt Kiralama Hizmet Alımları” işine ilişkin teknik şartnamede, rekabete aykırı hükümler belirlendi. Raporda, 2013 bütçesinde makamlar için en az 5 yıl kullanma zorunluluğu ile azami satın alma bedelinin (vergiler hariç) 107 bin 500 TL olması karşısında 1 yıllık kira bedeli olarak (KDV Hariç) 262 bin 800 TL bedel ödenmesinin mevzuata uygun olmadığına da dikkat çekildi.

* Bölge müdürlüklerince güvenlik ve temizlik hizmet ihalelerinde yaklaşık maliyet belirlenirken, her seferinde yüzde 20 (sabit) kâr oranı öngörüldü. Yaklaşık maliyetin gizliliğine ilişkin kural ihlal edildi.

* Bölge müdürlüklerinin yaptıkları araç kiralama ve servis ihalelerinde yaklaşık maliyet büyük ölçüde ilgili yılda piyasada faaliyet gösteren firmalardan teklif alınarak belirlendi. Bir önceki yılın ilgili idare veya diğer idarelerce gerçekleştirilen benzer ihalelerde oluşan sözleşme fiyatları ortalamaya katılmadı.

* Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü tarafından 5 milyon 991 bin 550 TL yaklaşık maliyetle ülkenin değişik bölgelerine montajı yapılmak üzere ahşap kır evleri yapımı ve montajı için yapım ihalesi şeklinde ihaleye çıkılması gerekirken, mal alım ihalesi şeklinde ihaleye çıkıldı. Bu nedenle kesin kabulden itibaren 15 yıl boyunca söz konusu imalatın fen ve sanat kurallarına uygun olarak yapılmaması, hileli malzeme kullanılması vb. nedenlerle ortaya çıkabilecek her türlü zarar ve ziyandan dolayı yüklenicinin sorumlu tutulabilmesi olanağından mahrum kalındı.

* Bakanlık merkez teşkilatınca yapılan ihaleler sonucunda ihale komisyonunca alınan ihale kararlarında isteklilerin tamamının değil, sadece birinci ve ikinci sıradaki istekli tekliflerine veya sadece yeterlik alan istekli tekliflerine yer verildiği belirlendi.

* Bakanlık merkez biriminde 4 engelli çalıştığı halde söz konusu çalışanlar için Hazine tarafından karşılanan prim tutarının takibi yapılmadı.

Arazi alacakları tabloda yok!

Sayıştay’ın Orman Genel Müdürlüğü denetim raporunda da şu usulsüzlüklere dikkat çekildi:

* Amasya, İzmir ve Muğla orman bölge müdürlüklerindeki yatırım harcamaları yapılmakta olan yatırımlar hesabına kaydedilmeyerek doğrudan giderleştirildi.

* 2013 yılı hesaplarının incelenmesi sırasında daha önce 2011 ve 2012 raporlarına da konu edilmesine rağmen bazı bölge müdürlüklerinde halen kurumun en büyük gelir kaynağı olan arazi izinlerinden kaynaklanan alacakların mali tablolarda gösterilmediği belirlendi. Ayrıca, hiçbir bölge müdürlüğünde, arazi izinlerinden kaynaklanan ve izleyen yıllarda tahakkuk ve tahsil edilecek olan alacaklara ilişkin muhasebe kaydı bulunmadığı da tespit edildi. Çoğu bölgede ise tahakkuk eden alacaklara ilişkin hiç kayıt yapılmadığı görüldü.

Köylü yerine ihalesiz şirkete!

* Orman Genel Müdürlüğü’nün muhtelif bölge müdürlüklerinde yapılan denetimlerde, orman köylüsüne yaptırılması gereken işlerin, şirketlere veya işletmelere ihalesiz olarak yaptırıldığı belirlendi. Raporda şirketlerin isimleri de tablo halinde gösterildi.

Mustafa Çakır/Cumhuriyet
E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde