Bakanlık TOBB’a 5 müfettiş gönderdi

Bakanlık TOBB’a 5 müfettiş gönderdi

TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu, Diyarbakır’da şirketlerin müfettiş baskısından bunaldığını belirttikten birkaç gün sonra Gümrük ve Ticaret Bakanlığı 5 müfettişi TOBB’da inceleme başlattı.

Bakanlık TOBB’a 5 müfettiş gönderdi
16px
24px
18.12.2014 07:44
ABONE OLgoogle
Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, Diyarbakır’da şirketlerin müfettiş baskısından bunaldığını belirtmişti. Bu konuşmadan birkaç gün sonra Gümrük ve Ticaret Bakanlığı’nın 5 müfettişi TOBB’da inceleme başlattı.

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu’nun şirketleri korkutmak için yapılan müfettiş baskıları üzerine isyan ettiği konuşmanın akabinde, Gümrük ve Ticaret Bakanlığı’na bağlı 5 müfettişin TOBB’un Ankara binasında incelemede bulunduğu ortaya çıktı. Bu adım, bakanlığın Hisarcıklıoğlu’na gözdağı olarak yorumlandı.

Kasım sonunda Diyarbakır’daki Oda-Borsa Müşterek Toplantısı’nda bir konuşma gerçekleştiren Hisarcıklıoğlu, “Para istemiyoruz, pul istemiyoruz, tek isteğimiz şu; rakiplerimiz hangi şartlarda, benim önümdeki 17 ülke hangi şartlarda üretiyorsa, hangi şartlarda adam istihdam ediyorsa, hangi şartlarda hammaddeyi buluyorsa, hangi teşviklerle ihracat yapıyorsa bu ortamı istiyoruz. Hiç para pul istemiyoruz. Rakiplerimizle aynı şartlar verilsin, o zaman açık söyleyeyim, bize azıcık fırsat verildiği zaman ne yapabildiğimizi gösterdik. Ne istiyoruz? Arkamız sıvazlansın. Yok, Maliye korkusu, yok sigorta müfettişi korkusu, bırakın biz zenginleştirelim. İstediğimiz bu.” demişti.

Bu konuşma gazetelerde yayınlandıktan birkaç gün sonra 5 müfettişin TOBB binasına incelemede bulunmak üzere gittiği öğrenildi. Bu durumun hem şirketlerin hem de iş dünyasının verimliliğini etkilediğine dikkat çeken bir TOBB üyesi, Türkiye’nin büyük ülke olması için adil, şeffaf ve üretken ülke haline gelmesinin şart olduğunu dile getirdi.

Türkiye İşadamları ve Sanayiciler Konfederasyonu’nun (TUSKON) Başkanı Rızanur Meral de iş dünyasının maruz kaldığı baskılara birçok konuşmasında dikkat çekmiş ve fedakâr, üretken, istihdam sağlayan müteşebbislerinin şiddetli yıldırma çabalarına muhatap olduğunu belirtmişti.

“İktidarla aynı bakış açısına sahip olmayan iş insanlarına maksatlı vergi denetimlerinden ihalelere sokmamaya, hak edişlerini ödememeye, lisans ve ruhsat iptaline kadar ağır baskılar yapıldı ve yapılmaya devam ediyor.” diyen Meral, “Bu baskılardan bir değiştirme-dönüştürme arzusu beyhude.” demişti.

TUSİAD’A DA SORULDU

Konuya önceki gün değinen Türk Sanayicileri ve İşadamları Derneği (TÜSİAD) Başkanı Haluk Dinçer, kendisine sorulan ‘Muhalif düşünce dile getirmiş TÜSİAD başkanı ya da üyesi kişilere vergi incelemesi yapıldığı konuşuldu. Siz de bir grubun yöneticisisiniz, vergi incelemesi korkusu taşıyor musunuz?’ sorusuna; “Hayır, taşımıyorum. Böyle bir korkum yok. Sabancı olarak zaten defterlerimiz açık, 12 tane halka açık şirketimiz var. Rutin denetimler de var. Sabancı olarak böyle vergi incelemelerinden korkacak hiçbir şeyimiz yok. Ben şahsen demeç verdim diye vergi memuru gelecek diye endişem yok. Böyle dedikodular olduğunu biliyorum, gerçeklik payını bilmem mümkün değil. Bizim tüm şirketlerimizde inceleme olmuştur, dönem dönem vergi cezası da olmuştur. Ama ben Haluk Dinçer olarak böyle bir endişe taşımıyorum, Sabancı yönetimi de böyle bir endişe içerisinde değil.” açıklamasında bulunmuştu.
Arif Bayraktar/Zaman
E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde