Bakanlık 500 Lira ceza kesilecek deyince stoklar tükendi

Bakanlık 500 Lira ceza kesilecek deyince stoklar tükendi

Yolcu ve eşya taşıyan ticari araçlarda 1 Aralık-1 Nisan arasında kış lastiği kullanılmasının zorunlu hale getirilmesinin ardından, staoklar azaldı

Bakanlık 500 Lira ceza kesilecek deyince stoklar tükendi
16px
24px
17.11.2012 14:07
ABONE OLgoogle

Resmi Gazete'de yayımlanan yönetmelik kapsamında yolcu ve eşya taşıyan ticari araçlarda 1 Aralık-1 Nisan arasında kış lastiği kullanılmasının zorunlu hale getirilmesinin ardından, bu tip lastiklerin yoğun talep görmeye başladığı bildirildi.

Binek araçlarda fiyatları 105 ile 250, ticari araçlarda ise 230 ile 350 lira arasında değişen ve mukavemetleri kış aylarındaki hava sıcaklıklarına göre ayarlanan lastikler, kullanım zorunluluğunun getirilmesinin ardından daha fazla talep görmeye başladı.

Lastik bayisi Metin Arslan, lastiğin aslında zorunluluktan öte kullanılması gereken bir malzeme olduğunu belirterek, ''Daha önce kış lastiğine ilgi azdı. Aslında herkes tarafından kullanılması gereken lastik şu anda stok eritti'' dedi.

Araç sürücülerinin, ''Biz zaten kışın araç kullanmıyoruz, ne gerek var. Normal lastik kışın da kullanılır'' mantığıyla hareket ettiğini ifade eden Arslan, yaz lastiğinin hamurunun yaz sıcaklığına göre ayarlandığını, kış lastiğinin ise kış mevsiminin hava koşullarına göre ayarlanmasından dolayı lastik aşınımlarının buna göre değişiklik gösterdiğini söyledi.

Bu nedenle, kışın kış lastiği kullanmanın hem trafik kuralı hem de can güvenliği açısından önemli olduğunu dile getiren Arslan, ''Daha önce kış lastiğine ilgi azdı. Aslında herkes tarafından kullanılması gereken lastik şu anda stok eritti. Ticari araçlardan ziyade, normal araç kullanan sürücülerin de kış lastiği kullanması gerekli. Hava sıcaklığı 10 derecenin altına düştüğü zaman, yaz lastiği devre dışı kalıyor, çünkü onun içindeki madde yaz sıcaklığına göre ayarlanmış. Ancak kış lastiğinde üretim farklı, o kışa göre ayarlanıp üretiliyor. Bilinçli sürücü yazın yaz, kışın kış lastiği kullanırsa sorun kalmıyor'' dedi.

 ''FABRİKALARIN ÜRETİM STOKLARI BİTTİ''

Çeşitli markalara ait lastiklerin bölge bayiliğini yapan Gürbüz Bulut ise yürürlüğe giren uygulamanın ardından bayilerin fabrikalardaki stokların tükenmesi nedeniyle lastik bulmakta zorlandığını kaydetti.

Vatandaşın talebinin birden çoğalmasından sonra şu anda firmaların lastik yetiştiremediğini belirten Bulut, ''Fabrikaların üretim stokları bitti. Zorunlulukla birlikte ekstra bir yoğunluk olunca talepleri karşılamakta zorlandık diyebilirim. Satışlar şu anda ikiye hatta üçe katlanmış durumda. Hiç kullanmayanlar bile şu anda kış lastiği alıyor'' diye konuştu.

Aracına 600 lira ödeyerek 4 adet kış lastiği taktıran Bülent Kafadar da bütün sürücülerin hem kendi hem de taşıdıkları yolcuların güvenliği açısından kış lastiği taktırmalarında büyük yarar olduğunu kaydetti.

 LASTİK SEÇERKEN DİKKAT EDİN

Yolu iyi kavrayabilen kış lastiğini tavsiye eden Lastik Servisi yetkililerinden Zafer Özyürük, 'Kılcal kanal sayısı fazla, blok sayısı fazla, yere adaptasyonu fazla olabilecek bir lastik düşünülmesi lazım. Tüm üretici firmalar bundaki en iyi ürünlerini ortaya çıkartıyorlar. Bu konuda tabi ki muhakkak uzmanlardan destek alınması gerekir. Çünkü hangi araca hangi lastik uygun olur, bunun yanı sıra ebatlarda bazen değişiklik olabiliyor. Kimse bu tip bir şey için gidip de ceza ödemek istemez. Dolayısıyla caydırıcı bir cezadır. Ama burada önemli olan hepimizin güvenliğidir' dedi.

Aracına kar lastiği taktırmak için servise getiren Mustafa Uygur ise, uygulamadan memnun olduğunu ifade ederek, 'Bu bizim sağlığımız açısından da önemli. Ben her sene araca kar lastiği taktırıyorum. Bu kazaları da engelleyecek. Herkesin kar lastiği kullanmasını tavsiye ederim' şeklinde konuştu.

Servis şoförü Fatih Güleç ise, kar lastiğinin araçların yolda savrulmasını engellediğini söyleyerek, 'Uygulama gayet güzel. Zincir takmak çok zor. Araca da zarar verebiliyor. Kış mevsiminde de zorlanıyor. Kar lastiği iyi bir sürüş sağlıyor' diye konuştu.

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde