Bakanlığın inadı 250 bin ticari aracı cezalı duruma düşürdü

Bakanlığın inadı 250 bin ticari aracı cezalı duruma düşürdü

Yeni Karayolu Taşıma Yönetmeliği sebebiyle 250 bin ticari aracı cezalı duruma düşürdü.

Bakanlığın inadı 250 bin ticari aracı cezalı duruma düşürdü
16px
24px
19.05.2010 06:50
ABONE OLgoogle

Ulaştırma Bakanlığı'nın şirketlere ağırlığı 3,5 tonun altındaki kiralık araçlarla hizmet vermesini yasaklayan yeni Karayolu Taşıma Yönetmeliği, kiralama şirketlerini zor durumda bıraktı. Cezaların kesilmeye başlanmasıyla birlikte bu şirketler de ellerindeki araçları satmaya başladı. 
 
Ulaştırma Bakanlığı'nın lojistik sektörünü yeniden düzenlemek için yürürlüğe koyduğu yeni Karayolu Taşıma Yönetmeliği sebebiyle 250 bin ticari araç illegal duruma düştü.

Bu rakamın denetimlerin Anadolu'ya yayılması halinde en az ikiye katlanması bekleniyor. Çünkü şu an K belgesini almış olan araç sayısı toplam 380 bin civarında. Türkiye'deki toplam ticari araç sayısı ise 4 milyona yakın. Bu araçlara uygulanacak 2 bin liralık ceza özellikle köprü başlarında, yol ayrımlarında kesilmeye başlandı.

Cezanın kaynağında Ulaştırma Bakanlığı'nın alınmasını mecburi kıldığı 30 farklı yetki belgesi yatıyor. Geçen yıl sonunda epey tartışma konusu olan düzenlemeyle ilgili yönetmeliğin 1 Mayıs itibarıyla uygulanmasına başlanması sonucu ticari araç kiralama şirketleri atıl pozisyona düşen 30 bin ticari aracını satmaya başladı.

Düzenleme yüzünden kiralama sektörünün bünyesindeki araçların yüzde 14'ü depolara çekilip satıldı. Bu sebeple birçok küçük ve orta ölçekli şirket iş yapamaz hale geldi. Birçoğu otomobille taşıma yapmaya başladı. Vakko, Volvo, HSBC, Pınar Su, TAV İstanbul Terminal İşletmeciliği, Viessmann Isı Teknikleri, Adecco Danışmanlık gibi firmalar ise ticari araç satın aldı. Ülker, kendi lojistik firmasını kurarak problemi çözmeye yöneldi. Türk Telekom ruhsatsız konumdaki binlerce aracını rölantiye aldı. Kiralama sektörünün öncü firması Intercity de 4 bin 300 ticari aracını nisan ayında geri çekti. Bunların 3 bin 500'ü KOBİ'lerde aylık 300 ile 400 lira arasında kiradaydı.

1 Mayıs itibarıyla bu araçların tamamının atıl duruma düştüğünü vurgulayan Intercity Yönetim Kurulu Başkanı Vural Ak, 4 ay içinde bu araçların tamamını daha fazla zarar etmemek için satmak zorunda olduğunu ifade etti. Şu ana kadar 300'e yakınını elinden çıkardığını açıklayan Ak, "Sektörde toplam 130 bin kiralanabilir araç bulunuyor. Bunların 30 bini ticari araçlardan oluşuyordu. 4 bini şu an satıldı. 26 bin aracın da yıl sonuna kadar satılması planlanıyor. Bu durum sebebiyle 2 ay öncesine göre ikinci el ticari araç fiyatları da yüzde 7-8 değer kaybetti. Yani Ulaştırma Bakanlığı'nın yayınladığı yönetmelik hem Sanayi ve Ticaret Bakanlığı'nı hem KOBİ'leri hem ticari araç sahibi olan vatandaşları olumsuz etkiledi." diye konuştu. Türkiye'nin sahip olduğu 14 milyon araç parkının 4 milyonu ticari araçlardan oluşuyor.

ARAÇLAR YİNE YAŞLANACAK

Zaman Gazetesi'nin geçen hafta düzenlediği Sektör Buluşmaları'nda Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün ile bir araya gelen Intercity'nin patronu Vural Ak, kiralama sektörünün her 2-3 yılda bir araçlarını yenilediğini, fakat kendi aracını satın almak zorunda kalan küçük şirketlerin en iyi ihtimalle 7-8 yılda bir araçlarını değiştireceğini ifade etti. Bu durumun otomotiv sanayiini de rahatsız etmesi gerektiğini ifade eden Ak, "Aslında şu an satışlar iyi gidiyor olmasaydı otomotivciler de yanımızda yer alacaktı." dedi.

Bu arada Ulaştırma Bakanlığı'nın da 35'e yakın aracı kiralayarak kullandığı öğrenildi. 

Arif Bayraktar/Zaman

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde