Bakanlığın Bozcaada planları tam gaz: Bakir Sulubahçe Koyu ihaleye çıkarıldı

Bakanlığın Bozcaada planları tam gaz: Bakir Sulubahçe Koyu ihaleye çıkarıldı

‘Çanakkale-Balıkesir Çevre Düzeni Planı’yla Bozcaada’nın bakir koylarını yapılaşmaya açmak isteyen Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, son olarak Sulubahçe koyunu ihaleye çıkardı. Koyda büfe günübirlik tesislerin yapılması öngörülüyor.

Bakanlığın Bozcaada planları tam gaz: Bakir Sulubahçe Koyu ihaleye çıkarıldı
16px
24px
14.11.2016 08:56
ABONE OLgoogle

Bakanlığın, Bozcaada’nın bakir koylarından biri olan Sulubahçe ile ilgili duyurduğu ihale ilanına göre günübirlik alanı içerisinde bir adet altı metrekarelik büfe, birer adet erkek/kadın duş, tuvalet, soyunma kabini, şemsiye ve şezlong alanının yer aldığı, toplam 7 bin 451 metrekarelik alanda günübirlik tesisler yapılarak üç yıl süreyle işletilecek.

Teklif usulü 22 Kasım saat 10.00’da Ankara’da yapılacak ihalenin muhammen bedeli 227 bin 200 lira olarak belirlendi.

Tepkiler üzerine Beylik Koyu’nda proje iptal

Daha önce Çanakkale-Balıkesir 1/100 bin ölçekli çevre düzeni planıyla adanın bakir koylarında villa ve lüks konut yapılmasının önünü açan bakanlık, adanın başka bir koyu olan Beylik Koyu’nu da ihaleye çıkarmış ve bakanlık çalışan bir memura ihaleyi vermişti.

Ada halkının tepkileri üzerine ihale iptal edilmişti.

Başkan Yılmaz: İhale iptal edilmeli

Konuyu Diken’e değerlendiren Bozcaada Belediye Başkanı Hakan Can Yılmaz, “Yalnız bu koyla kalmayacak, diğer koyları da aynı tehlike bekliyor. 2 Mayıs 2013’te çıkan yönetmelikle, doğal SİT alanlarında kıyı kenar çizgisiyle kıyı arasında kalan koyların kullanım hakkı Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na devredildi. Biliyorsunuz Beylik Koyu bu yönetmeliğe bağlı olarak ihale edilmiş ancak ada halkının ve yerel yönetiminin tepkisi sonucu iptal edilmişti. Bu yönetmelik orada durduğu sürece Bozcaada için aynı tehlike devam edecek. Ada halkı ve belediyenin bir fikri olmadan tepeden inme bir şekilde yapılan bir işlem ve biz bu ihaleyi ilan.gov.tr’den araştırmalarımızla bulduk. Hiç kimseye haber verilmeden yapılıyor” dedi.

Belediye olarak bütün koyların işletmeye açılmadan korunması için meclis kararıyla belediye tahsisi yönünde karar aldıklarını ancak bu kararın bakanlık tarafından görmezden gelindiğini aktaran Yılmaz “Kararı tekrar bakanlığa göndereceğiz. Sonuç olarak biz bu koyların bakir haliyle kalmasını ve ihale sürecinin durdurulmasını talep ediyoruz” diye konuştu.

Bozcaada Forumu’ndan Fırat Tunabay da, söz konusu ihalenin adanın doğal yapısı ve yaşamına katkısı olmadığını belirterek, özel şahıslara koyları işletme hakkı veren ve ada halkını yok sayan ‘tepeden inmeci’ bu ihalenin iptal edilmesi gerektiğini söyledi.

Son dönemlerin tartışma konusu olan ve doğal güzelliğiyle bilinen Bozcaada’da Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın planları dışında başka bir dizi gelişme de adayı tehdit eder hale geldi.

Sulubahçe ormanlık alanının Orman ve Su İşleri Bakanlığı tarafından özel bir şahsa ihale edilmesiyle yapılan mesire alanı için adalılar, alana ruhsat verilmemesi için Bozcaada Belediyesi’ne dilekçe verdi. (Diken)

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde