Bakanların büyük kavgası: Merkez restleşmesi

Bakanların büyük kavgası: Merkez restleşmesi

Ekonomi yönetiminden Merkez Bankası’nın faiz kararlarına yönelik eleştiriler kafa karıştırıyor. Ali Babacan ve Nihat Zeybekçi arasında Merkez restleşmesi

Bakanların büyük kavgası: Merkez restleşmesi
16px
24px
24.07.2014 04:57
ABONE OLgoogle
Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Merkez’i geleceği okuyamamakla itham ederek topa tutarken, Başbakan Yardımcısı Babacan ise 12 yıllık ekonomik başarıda Merkez’in büyük payı olduğunu söyleyerek tam destek verdi.

Başarıda büyük payı var

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın büyük çaplı faiz indirimlerine gitmediği için sert bir dille eleştirdiği ve adeta hedef tahtasına konan Merkez Bankası'na bakanlardan farklı yorumlar geldi. Başbakan Yardımcısı Ali Babacan “Ekonomik başarıda Merkez’in payı büyük” derken Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, ise Merkez Bankası’nı geleceği yönetememekle suçladı.

BÜTÜN BİRİMLERİN KATKISI VAR

Babacan, son 12 yıllık dönemde başarılı bir ekonomik performans ortaya konulduğunu belirterek, "Bu süreçte Merkez’in katkısı da çok çok büyük. Başarısız bir Merkez’le başarılı bir ekonomik sonuç oluşmaz. 230 milyar dolarlık milli gelirimizi 820 milyar dolara yükseltmişsek, burada bütün ekonomik birimlerin katkısı vardı" dedi.

Revizyon ihtiyacı yok

Babacan, bugün itibariyle yüzde 4 olarak belirlenen yıl sonu büyüme hedefiyle ilgili bir revizyon ihtiyacı duymadıklarını belirtirken, cari açığın GSYH'ye oranının da bu yıl yüzde 6 veya altında gerçekleşmesinin beklendiğini söyledi.

Lüks konut çıkmaza sokabilir

Babacan, ekonomiye ilişkin riskleri değerlendirirken ise lüks alışveriş ve lüks konut gibi unsurlara dikkat çekti. Babacan, "Üretmeden dışarıdan sağlanan krediyle lüks alışveriş, lüks konut Türkiye'yi çıkmaza sokabilir" uyarısında bulundu.

Merkez geleceği yönetemiyor

Ekonomi Muhabirleri Derneği (EMD) üyeleriyle iftarda buluşan Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci ise adeta Merkez Bankası’nı topa tuttu. Zeybekçi, faiz kararları üzerinden adeta topa tuttuğu Merkez Bankası’nın geleceği yönetememekle suçladı. Zeybekçi, Merkez Bankası’nın geçmiş bir yıllık enflasyon üzerinden gelecek dönemde uygulanacak faizi belirlediğini, dolayısıyla enflasyonları karıştırdığını ifade etti.

‘VATAN HAİNİ Mİ LA BU’

Bakan Zeybekci, ekonomiyi durgunluktan kurtarmak için faiz indiren AB Merkez Bankası yönetiminin ‘Euronun değerlenmesini istemiyoruz” diye açıklama yaptığını hatırlatırken de, “Biz bunu yapamıyoruz. Bizden biri çıksa da ‘TL’nin değerlen-mesini istemiyoruz’ dese, ‘Vatan haini mi la bu’ derler” diye konuştu.

BOYKOTA İTİRAZ ETTİ

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, kamuoyunda oluşan İsrail mallarına ambargo uygulan-ması yönündeki taleplere itiraz etti. Zeybekci İsrail’e yönelik topyekun bir ambargo uygulanmasını doğru bulmadığını, ambargonun sadece İsrail vahşetini destek-leyen şirketlere yönelik olması gerektiğini belirtti.

Jet yakıtı sattık ama…

Ba­kan Zey­bek­ci, Tür­ki­ye­’nin İs­ra­il jet­le­ri­ne ya­kıt sa­tıp sat­ma­dı­ğı so­ru­su­na ka­yıt­lar­da İs­ra­il­li şir­ket­le­re 130 bin do­lar­lık jet ya­kı­tı sa­tıl­dı­ğı­nın gö­rül­dü­ğü­nü söy­le­di. Bu­nun yak­la­şık 130 ton jet ya­kı­tı de­mek ol­du­ğu­nu ifa­de eden Zey­bek­ci, “Bu tu­tar, Tür­ki­ye­’ye inen İs­ra­il­li ha­va­yo­lu şir­ket­le­ri ya da özel jet­ler ya­kıt al­dık­la­rın­da ke­si­len fa­tu­ra­yı ifa­de edi­yor. Yok­sa İs­ra­il'e sa­tı­lan 1 lit­re bi­le jet ya­kı­tı yok­tur. As­la ve as­la yok­tur. THY’­nin de ora­dan al­dı­ğı jet ya­kı­tı var­dır, fa­tu­ra­la­rı var­dı­r” de­di.
Bugün
E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde