Bakandan perakende sektörüne müjde

Bakandan perakende sektörüne müjde

Perakende sektörünün uzun süre merakla beklediği Perakende Ticaretin Düzenlenmesi Hakkında Kanun Tasarısında önemli gelişme...

Bakandan perakende sektörüne müjde
16px
24px
07.10.2013 10:32
ABONE OLgoogle

Gümrük ve Ticaret Bakanlığı, perakende sektörünün merakla beklediği Perakende Ticaretin Düzenlenmesi Hakkında Kanun Tasarısı Taslağı'nı hazırlayarak, bugün itibarıyla ilgili kamu kurum, kuruluşları ile sektörün görüşüne açtı. Tasarıya göre perakende sektöründe sıklıkla kullanılan alışveriş merkezi, büyük mağaza, zincir mağaza, özel markalı ürün, franchise, bayi gibi kavramlar tanımlanarak yasal bir niteliğe kavuşturulacak ve uygulamada yaşanan kavram karmaşasının önüne geçilecek.

Gümrük ve Ticaret Bakanlığı, perakende sektörünün merakla beklediği Perakende Ticaretin Düzenlenmesi Hakkında Kanun Tasarısı Taslağı'nı hazırlayarak, bugün itibarıyla ilgili kamu kurum, kuruluşları ile sektörün görüşüne açtı. Tasarıya göre perakende sektöründe sıklıkla kullanılan alışveriş merkezi, büyük mağaza, zincir mağaza, özel markalı ürün, franchise, bayi gibi kavramlar tanımlanarak yasal bir niteliğe kavuşturulacak ve uygulamada yaşanan kavram karmaşasının önüne geçilecek.

 Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, Perakende Ticaretin Düzenlenmesi Hakkında Kanun Tasarısı Taslağı'na ilişkin yazılı açıklama yaptı. Türkiye'de, 2000'li yılların başından itibaren hızlı bir gelişim seyri izleyen perakende sektöründe alışveriş merkezi, büyük mağaza ve zincir mağaza sayılarının artışıyla yaşanan dönüşüm sürecinin bir yandan ülke ekonomisine ciddi katkı sağladığını vurgulayan Yazıcı, birtakım ekonomik, sosyal ve çevresel sorunlara neden olduğunu kaydetti. İşletmelerin açılışında standardı bulunmayan karmaşık işlemlerin, ödeme süreleri ve markalaşmada karşılaşılan sıkıntılar ile haksız ticari uygulamaların, bu sorunların önde gelenlerinden olduğuna dikkat çeken Yazıcı, yaşanan bu sürecin, perakende sektöründeki esnaf ve sanatkar işletmeleri ile küçük ölçekli ticari işletmeler için pazar kaybı ve piyasada tutunma sorunlarını da beraberinde getirdiğini ifade etti.

 Bakan Yazıcı, serbest piyasa ve rekabet ilkelerinden vazgeçmeden ve tüketici tercihleri de gözetilerek, yaşanan bu sorunların giderilmesini ve perakende işletmelerin dengeli bir şekilde büyümesini ve gelişmesini teminen; 640 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamenin verdiği görev ve yetki çerçevesinde "Perakende Ticaretin Düzenlenmesi Hakkında Kanun Tasarısı Taslağı" hazırlandığını vurguladı.

"SEKTÖRE İLİŞKİN TEMEL İLKE VE KURALLAR DÜZENLENDİ"

Yeni bir bakış açısıyla hazırlanan bu taslağın, organize perakendeciler olarak nitelendirilen alışveriş merkezi, büyük mağaza ve zincir mağazaların yanı sıra, geleneksel perakendeciler olarak tabir edilen esnaf ve sanatkâr işletmeleri ile diğer ticari işletmeleri kapsadığını ve sektöre ilişkin temel ilke ve kuralları düzenlediğini dile getiren Bakan Yazıcı, şu açıklamalarda bulundu:

 "Taslağın hazırlık aşamasında, kamu kurumları ve meslek kuruluşları ile esnaf ve sanatkar, üretici ve tedarikçi, alışveriş merkezi, büyük mağaza ve zincir mağazaları temsil eden dernek ve federasyonlarla çok sayıda toplantı düzenlenmiş, ayrıca perakende sektörüne yönelik yurtiçi ve yurtdışı uygulamalar incelenmiştir.

 Türkiye'nin 2023 vizyonuna uygun olarak ticaretin kolay ve güvenli bir şekilde yapılmasına ve gelişmesine katkı sağlamasını hedeflediğimiz bu Tasarı, bugün itibariyle ilgili kamu kurum ve kuruluşları ile sektörün görüşüne açılmıştır. Gelen görüşler doğrultusunda nihai şekli verilecek Tasarı, TBMM'ye sevk edilmek üzere Bakanlar Kuruluna sunulacaktır."

PERAKENDE SEKTÖRÜNDEKİ KAVRAM KARMAŞASI GİDERİLECEK

Bakan Yazıcı'nın yaptığı açıklamaya göre tasarıyla getirilen yenilikler ana hatlarıyla şöyle:
 "-Perakende sektöründe sıklıkla kullanılan alışveriş merkezi, büyük mağaza, zincir mağaza, özel markalı ürün, franchise, bayi gibi kavramlar tanımlanarak yasal bir niteliğe kavuşturulacak ve uygulamada yaşanan kavram karmaşasının önüne geçilecek.

İL DÜZEYİNDE STRATEJİK TİCARİ PLAN HAZIRLANACAK

İller bazında stratejik ticari planlar hazırlanacak ve bu planlar zaman içinde bir nevi perakende sektörünün haritası niteliğine kavuşacak. Bu planlarda, ticaret bölgeleri tespit edilecek, bu bölgeler ile sokak, cadde, mahalle ve ilçe bazında azami fayda sağlayacak perakende işletmelerin sayısı ve konusu belirlenecek. Böylelikle, perakende işletmelerin kuruluş yeri için adeta "ücretsiz bir fizibilite imkanı" sunulacak, bu işletmelerin yanlış yer seçimi sebebiyle kapanmalarının ve muhtemel kaynak israfının önüne geçilmiş olacak.

 Stratejik ticari planlar, esnaf ve sanatkar işletmeleri ile küçük ölçekli ticari işletmeler için bağlayıcı nitelikte olmayacak, ancak bu planlara uygun işyeri seçiminde bulunmayanlar hiçbir teşvik ve destekten yararlanamayacak.

İŞYERİ AÇILIŞ İZİNLERİ "TEK KAPI"DAN ALINACAK

İşyeri açılış süreçleri kolaylaştırılacak ve bürokrasi azaltılacak. Bu kapsamda, Bakanlığımız bünyesinde elektronik ortamda Perakende Bilgi Sistemi (PERBİS) kurulacak. Belediyeler veya il özel idarelerinin vereceği izinle açılan ve yalnızca bu izinle kalmayıp pek çok kurum ve kuruluşa ayrı ayrı başvuruda bulunmak zorunda kalan bütün perakende işletmeler, artık bu sistem üzerinden adeta tek bir kapıya başvurarak izinlerini tek elden alacak. Basitleştirilen izin süreci ile zaman ve maliyet kaybı önlenecek, sektöre yatırım yapmak isteyen yerli ve yabancı girişimciler teşvik edilmiş olacak.

ESNAF VE SANATKARLAR MALLARIN TEDARİK VE DAĞITIMINDA ORGANİZE HALE GELEBİLECEK

Bakanlığımızın gözetim ve denetiminde, esnaf ve sanatkârlar meslek kuruluşları eliyle tedarik ve dağıtım şirketleri kurulabilecek. Bu sayede, esnaf ve sanatkâr işletmeleri etkin bir organizasyon yapısı altında daha düşük maliyetlerle mal tedarik edebilecekler ve ölçek ekonomilerinden yararlanarak daha rekabetçi fiyatlarla mal ve hizmet sunumu yapabilecekler.

 ÜRETİCİ VE TEDARİKÇİLERİN PERAKENDE İŞLETMELERLE İLİŞKİLERİ DAHA TANIMLI HALE GELECEK

Perakende işletmelerce talep edilen prim ve bedeller kurala bağlanacak, üretici ve tedarikçiden temin edilen malların talebini doğrudan etkilemeyen prim ve bedellerin alınmasının önüne geçilmiş olacak.

 Alım satım işlemleri nedeniyle üretici ve tedarikçilere yapılacak ödemeler, kural olarak 60 gün içinde gerçekleştirilecek; bu süre üretim tarihinden itibaren otuz gün içinde bozulabilen gıda, temizlik ve kişisel bakım ürünlerinde 20 günü geçemeyecek.

 Perakende işletmelerin üretici ve tedarikçilerden temin ederek işyerinde kendi ad veya markasıyla sattığı ürünlerin ambalajında, artık üretici ve tedarikçinin markasına tanınırlığını artıracak şekilde yer verilecek.

ALIŞVERİŞ MERKEZLERİNDE ESNAF VE SANATKAR İŞLETMELERİNE BELİRLİ ORANDA YER AYRILACAK

Esnaf ve sanatkâr işletmelerinin alışveriş merkezlerinde faaliyet gösterebilmelerine imkân sağlanacak, ayrıca kaybolmaya yüz tutmuş mesleklerin yaşatılmasını teminen bu meslek erbabının alışveriş merkezlerinde faaliyet göstermeleri mümkün hale gelebilecektir.

KAMPANYALI SATIŞLAR KURALA BAĞLANACAK

İndirimli ve promosyonlu satış kampanyalarının özellikle süresine ilişkin esaslar belirlenerek, bunlar disiplin altına alınacaktır. Böylelikle, haksız ticari uygulamaların önüne geçilecek ve tüketicilerin doğru bilgilendirilmesi sağlanacak. Tüketiciler, kampanyalı satışları PERBİS veya işletmelerin internet sayfası üzerinden güncel olarak takip edebilecek.

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde