Bakandan müjde: Vergi indirimi geliyor...

Bakandan müjde: Vergi indirimi geliyor...

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, demirde yüzde 30 olan gümrük vergisi oranının yüzde 10 seviyesine ineceğini açıkladı.

Bakandan müjde: Vergi indirimi geliyor...
16px
24px
14.06.2017 16:02
ABONE OLgoogle

 Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, müzakereleri tamamlanan Yatırımların Teşviki ve Korunması Anlaşması'nın (YKTK) imza töreni için Burundi Dış İlişkiler ve Uluslararası İşbirliği Bakanı Alain Aime Nyamitwe ile bakanlıkta bir araya geldi.

Bakan Zeybekci, anlaşmanın imzalanması öncesinde gazetecilerin sorularını cevapladı. Bakan Zeybekci, büyüme rakamları, borsa ve faiz kararlarına ilişkin bir soru üzerine, “Büyüme rakamlarındaki yukarı yönlü gidişimizi kalıcı hale getirmemiz lazım. Türkiye olarak yüzde 5.5 ve üzerinde bir büyümeyi tutturmamız ve bunu sabitlememiz lazım. Hükümet olarak gereğini yapacağız. Mecliste görüşmeleri süren Üretim Reform Paketi de oldukça önemli” yanıtını verdi.
 
Borsadaki yükselişi de değerlendiren Zeybekci, “Dünya borsalarına baktığımız zaman onların çok daha üzerinde bir artış ve ilerleme. Taleple yorumlayabileceğimiz bir şey olumlu. Bu bir gösterge ama Türkiye’deki büyüme, istihdamın artışı, ihracat çok daha önemli” şeklinde konuştu. 
 
Bakan Zeybekci, 2-9 Haziran tarihleri arasında ilave net 477 milyon dolarlık yabancı alımın olduğunu belirterek, ilk 4 ayda cari denge rakamlarına göre 7.7 milyar dolar net portföy girişinin ise 1.2 milyar dolarının hisse senetleri alanına girdiğini söyledi.
 
“Faizler düşmeli”
 
Faizle ilgili Merkez Bankasının kararlarını isabetli bulduğunu ifade eden Zeybekci, sözlerini şöyle sürdürdü:
 
“Ortada bir kararımız var. Türkiye’de büyümeyi destekleyici, yatırımları arttırıcı, Türkiye’de bunların sonucu olarak istihdamı ve istikrarı arttırıcı en önemli enstrüman paranın ucuz olması, finansmanın ucuz olması. Dolayısıyla faizlerin düşmesi gerekiyor. Bununla ilgili altyapı çalışmaları ve hazırlıkları için hükümet çok önemli adımlar atıyor. Merkez Bankamızın bu yönde alacağı kararları destekliyoruz ama hedef olarak faizler düşmeli. Kredi faizlerinin buna bağlı olarak oldukça yüksek olması, kabul edilebilir, yatırım yapılabilir değil.”
 
“Yurt dışındaki kuruluşların ne dedikleri önemli ama onlar ne diyor diye gözümüz onlarda olmayacak”
 
Zeybekci, kredi derecelendirme kuruluşlarının Türkiye’nin ekonomik performansına ilişkin tahminleri öngöremediklerini kaydederek, “Şimdi de öyle olacaktır. Türkiye onların öngörülerinin çok daha üzerinde rakamlarla büyümesine, ihracatına devam edecektir. Yurt dışındaki kuruluşların ne dedikleri önemli ama onlar ne diyor diye gözümüz onlarda olmayacak” dedi.
 
Geçtiğimiz aylarda Türkiye Seyahat Acentaları Birliği (TURSAB) tarafından booking.com aleyhine haksız rekabet gerekçesiyle dava açılarak, mahkeme tarafından online rezervasyon portalı booking.com'un faaliyetlerine tedbir getirilmesine ilişkin olarak da Zeybekci, 22 Haziran'da booking.com yetkilileri ile görüşecekleri bilgisini paylaştı.
 
“Katar’ın ihtiyaçları anlamında elimizden ne gelirse yapmaya hazırız”
 
Bakan Zeybekci, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşğlu’nun Katar ziyaretinde kendisinin de yer alacağını ifade ederek, “Bunu aile içi bir tartışma olarak görüyoruz. Kardeşler arasında, aile arasındaki bir tartışma. Bu aileye kendimizi de koyuyoruz. Biz bu ailenin bir ferdi olarak, Ramazan ayında Katar'a böyle bir ambargo uygulanmasını Türkiye olarak pek kabul etmiyoruz. O yüzden Katar’ın ihtiyaçları anlamında elimizden ne gelirse yapmaya hazırız” değerlendirmesinde bulundu.
 
“Yüzde 10 seviyesine inecek”
 
Demirde yüzde 30 olan gümrük vergisi oranının düşürülmesine ilişkin ise Zeybekci, “İnşaat demiri ile ilgili ilave gümrük vergisi yüzde 30’du. Bakanlar Kurulu kararı şu anda onayda, bütün imzalar tamamlandı. Yüzde 10 seviyesine inecek” dedi. 
 
Zeybekci, Gümrük Birliği'nin güncellenmesi ile ilgili olarak teknik görüşmelerin sürdüğünü belirterek, "Bu yıl içinde Gümrük Birliği'nin güncellenmesinde fiili görüşmelerin başlamasını bekliyoruz" ifadelerini kullandı. 

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde