Bakandan müjde: Sanayiye yatır yüzde 25’lik ek indirim al

Bakandan müjde: Sanayiye yatır yüzde 25’lik ek indirim al

Halka açık şirketlerin nakdi sermaye artırımlarına vergi teşviği geliyor. Sermaye artışları halka açıklık oranına göre yüzde 50’den başlayan oranlarla kurumlar vergisi matrahından indirilecek.

Bakandan müjde: Sanayiye yatır yüzde 25’lik ek indirim al
16px
24px
29.06.2015 05:04
ABONE OLgoogle
Ciddi şekilde borç yükü taşıyan şirketlerin sermaye yapılarını özkaynakla sağlıklı hale getirmeye dönük vergi teşviği halka açık şirketlere uygulanacak.  

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, payları Borsa’da işlem gören halka açık sermaye şirketlerinin, halka açıklık oranına göre nakdi sermaye artırımları üzerinden hesaplanacak tutarın tamamına kadarını kurumlar vergisi matrahından indirebileceğini bildirdi.
 
Tamamı bile inebilir
 
Mart ayında yasalaşan düzenlemeyle öz kaynakla finansman sağlayan şirketlere önemli bir vergi avantajı getirdiklerini hatırlatan Şimşek, bu konudaki ikinci adımı attıklarını ifade etti. Şirket faaliyetlerinin öz kaynakla finansmanının teşvik edilmesini sağlayacak taslağın, Bakanlar Kurulu’nda imzaya sunulduğunu anlatan Şimşek, söz konusu kararın uygulanmaya başlamasıyla finansal  istikrar açısından çok önemli bir adımın atılacağını bildirdi. 
 
 Kararda, reel sektörün öz sermaye ile finansman modeline geçişini sağlayacak düzenlemelere yer verildiğini belirten Şimşek, şunları kaydetti: 
 
 “Sermaye şirketlerinin ticaret siciline tescil edilmiş olan ödenmiş veya çıkarılmış sermaye tutarlarındaki nakdi sermaye artışları veya yeni kurulan sermaye şirketlerinde ödenmiş sermayenin nakit olarak karşılanan kısmına ilişkin hesaplanan faiz tutarının belli bir kısmının kurumlar vergisi matrahından indirilmesine imkan tanıyan Bakanlar Kurulu kararıyla tüm sermaye şirketleri için nakdi sermaye artışlarında genel indirim oranı yüzde 50 olarak belirlendi.

İndirim oranı, payları borsada işlem gören halka açık  sermaye şirketlerinin, halka açıklık oranı yüzde 50 ve daha az olanlar için yüzde 75, halka açıklık oranı yüzde 50’nin üzerinde olanlar için yüzde 100 olarak uygulanacak.” Şimşek böylece,  payları Borsada işlem gören şirketlerin, halka açıklık oranına göre nakdi sermaye artırımları üzerinden hesaplanacak tutarın tamamına kadarını kurumlar vergisi matrahından indirebileceğini vurguladı.
 
1 Temmuz’da yürürlükte
 
Şirketleri borçla finansman yerine, özsermaye ile finansman yoluna teşvik eden düzenleme Mart ayı sonunda Meclis’te kabul edildi. Türk şirketlerinin ciddi şekilde borç yükü taşımasının beraberinde getirdiği önemli riskler dikkate alınarak, özsermaye lehine getirilen düzenlemelerle, şirketlerin sermaye yapılarının daha sağlıklı bir çerçeveye oturtulması hedefleniyor. Düzenlemenin  yürürlük tarihi 1 Temmuz 2015 olarak belirlenmişti.
 
Sanayiye yatır % 25’lik ek indirim al
 
Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, bunlara ilave olarak, nakdi sermaye artışlarının yatırım teşvik belgeli sanayi yatırımlarında kullanılması durumunda, yatırım tutarına bağlı olarak yüzde 25’lik ek indirim imkanı daha getirildiğini bildirdi.

Kararın, 1 Temmuz 2015 tarihinden itibaren yapılacak nakdi sermaye artışlarına veya yeni kurulacak şirketlerde ödenmiş sermayenin nakit olarak karşılanan kısmına uygulanacağını anlatan Şimşek, bu sayede Türk şirketlerinin  yabancı kaynakla finansmana olan bağımlılığın azaltılacağını ifade etti. Bakan Şimşek, buna bağlı olarak da öz kaynakla finansmanın ve büyümenin çok güçlü bir şekilde teşvik edileceğini sözlerine ekledi. 
E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde