Bakandan Tekel işçilerine tavsiye

Bakandan Tekel işçilerine tavsiye

Hükümet adına açıklama yapan Devlet Bakanı Hayati Yazıcı, ''İşçilere tavsiyemiz bir an önce 4 C'ye başvursunlar'' dedi.

Bakandan Tekel işçilerine tavsiye
16px
24px
11.02.2010 22:42
ABONE OLgoogle

Devlet Bakanı Hayati Yazıcı, Tekel işçilerinin durumuyla ilgili olarak "Arkadaşlarımıza tavsiyemiz bu karda, kışta, soğukta daha fazla eylem ortaya koymadan, haklarını kullanmak suretiyle daha iyi çalışabilecekleri yerlerde atanmak için biran önce başvuruda bulunmalarıdır" dedi.

Devlet Bakanı Yazıcı, Türk-İş Genel Başkanı Mustafa Kumlu'nun Tekel işçilerinin sorunlarıyla ilgili olarak Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile Başbakanlık Yeni Bina'da yaptığı görüşmenin sona ermesinin ardından gazetecilere açıklamalarda bulundu.

Görüşmeye kendisinin de katıldığını belirten Yazıcı, görüşmede Tekel işçilerinin iyileştirmelerin dikkate alınması suretiyle yasada öngörülen 30 günlük süre içerisinde başvurmalarının kendi yararlarına olduğunun altının çizildiğini, bugüne kadar 4/C'den yararlanmak üzere 740 dolayında işçinin başvuruda bulunduğunu kaydetti.

Başvuranların 400'ünü kamu kuruluşlarına yerleştirdiklerini ifade eden Yazıcı, şöyle devam etti:

"Halen ikamet ettikleri yerlerdeki kamu kuruluşlarına, imkan olmaması halinde civar illerdeki kamu kuruluşlarına yerleştirilmelerini sağlıyoruz. Dolayısıyla 4/C'de yaptığımız değişiklik, aşağı yukarı daha önce çalışmayı arzu ettikleri 4/B'ye çok yaklaşmış durumda. Sadece 4/C ile 4/B arasında B ile C arasındaki fark kadar bir fark var. Dolayısıyla arkadaşlarımıza tavsiyemiz bu karda, kışta, soğukta daha fazla eylem ortaya koymadan biran önce haklarını kullanmak suretiyle daha iyi çalışabilecekleri yerlerde atanmak için biran önce başvuruda bulunmalarıdır. Bunun altı çizildi."

Hükümetin dinamik bir hükümet olduğunu ifade eden Yazıcı, "Ülkenin imkanlarını şartlara göre her zaman değerlendiriyor. Bu süreç inşallah daha fazla işçilerimiz üzülmeden ve tabii ki bizleri de daha fazla üzmeden sağlıklı bir şekilde sona erer" diye konuştu.

"SANIRIM EYLEM DEVAM ETMEZ"

Bir gazetecinin "Eylem devam ederse hükümetin tavrı ne olacak?" sorusu üzerine Yazıcı, "İnşallah etmez. Ederse diye varsayımlar üzerinden şimdiden bir şey söylemem mümkün değil. Sanırım eylem devam etmez" yanıtını verdi.

"Eylemin biteceğin dair umudunuz var mı?" sorusunu Yazıcı, şöyle yanıtladı:

"Ben bu ülkede 'bu eylem bitmesin' diye arzu eden hiç kimsenin olduğunu sanmıyorum. İşçilerimiz de bu eylemin bitmesini istiyordu. İşçiler de dahil bu eylemin bitmesini arzu ediyor. Hiç kimse karda, kışta, ortada eylem yaparak çoluğundan, çocuğundan, evinden uzak kalmayı arzu eder mi? Ama bir bilgilenme eksikliği olduğu da inancındayım. Bilgi kirliliği olduğu inancındayım. Ne verildi, ne getirildi, ne götürüldü bunları bir kez daha muhasebe etmeleri halinde hem kendilerini, hem bizleri rahatsız eden bu eyleme son verecekleri inancındayım."

Bakan Yazıcı, "Bu ay sonuna kadar imzalamazlarsa ne olacak?" sorusu üzerine, "İmzalamazlarsa bir aylık süre, ben hukukçu kimliğimle söylüyorum, hak düşürücü süredir. Hak düşürücü süre şu demek, bir aylık süre içerisinde '4/C statüsünde çalışacağım' şeklinde bir irade beyanı ortaya koymayan arkadaşımız bir daha o statüde çalışma hakkını bulamaz. O hakkı kaybetmiş olur. Dolayısıyla bu hakkı kaybetmemeleri için o bir aylık süre içerisinde başvuruda bulunmalarını sizin aracılığınızla sevgili işçi kardeşlerimize bir kez daha hatırlatıyorum" diye konuştu.

Bir gazetecinin "Süre uzatılması kesinlikle yok değil mi?" diye sorması üzerine Yazıcı, "Yasa böyle. Süre uzatılması kesinlikle söz konusu değil" dedi.

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde