Bakan açıkladı: Yerli otomobil için 5 Milyar Dolar lazım

Bakan açıkladı: Yerli otomobil için 5 Milyar Dolar lazım

Hemen her seçim dönemi gündeme getirilen yerli otonun maliyeti dudak uçuklattı.

Bakan açıkladı: Yerli otomobil için 5 Milyar Dolar lazım
16px
24px
16.02.2018 05:28
ABONE OLgoogle

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü bir otomobili tasarlamak için 1 milyar dolar, bunu marka yapmak için en az 5 milyar dolar harcamak gerektiğini söyledi.

Özlü, ‘Tasarımı noktasında devlet de buna yüzde 20-30 ortak olsun diye bir model çıkarsa devlet ona da var. Diyelim ki ortak olduk, gelecek yıllarda halka arza çıkarız” diye konuştu. 

Faruk Özlü, şirketleşme süreci devam eden yerli otomobilde en az beş modelle piyasaya girileceğini belirterek, “Her türlü desteği vereceğiz. ‘Devlet ortak olsun’ diye bir model ortaya çıkarsa, devlet ona da var” dedi. Sanayide yerlilik hamleleriyle ilgili bilgi veren Özlü, KOSGEB kredilerinde ise hibe yerine teşvik vereceklerini söyledi.

Özlü, sanayinin ara eleman sorununu çözmek için de çalışmalarının sürdüğünü, bu kapsamda teknik kolej sayısını Türkiye genelinde 300’e çıkarmak istediklerini açıkladı.

Hürriyet Ankara Bürosu’nun konuğu olan Özlü, yerli otomobilde gelinen son süreci anlattı. Şirketleşme çalışmasının devam ettiğini, teknik ve mali analizler yaptıklarını belirten Özlü, şunları söyledi:

Teknik analiz olarak, ‘hangi segmentte araçla Türkiye ve dünya piyasasına girersek pazar bulabiliriz’ sorusuna yanıt arıyoruz. Türk halkı sedan, Avrupa hatchback seviyor. En az dört, beş modelle gireceğiz. İkincisi mali analizler. Şirket, ne kadarlık bir sermayeyle kurulacak? Bu şirkete devlet destekleri ne olacak? Yatırımcıya hemen birer milyar koy diyecek halimiz yok.

Tasarımı noktasında devlet de buna yüzde 20-30 ortak olsun diye bir model çıkarsa devlet ona da var. Diyelim ki ortak olduk, ileriki yıllarda halka arza çıkarız.”

Yerli otomobil fabrikasının kurulacağı şehirle ilgili henüz bir karar verilmediğini belirten Özlü, şöyle devam etti: “Yatırımcıların da bir söz hakkı olacak. Çünkü bu bir siyasi proje değil. Yatırımcı limana yakın mı ister, demiryolunun içinde mi ister, karayolu mu ister onların bir analizle belirlemesi lazım. Rasyonel olmayan hiçbir şey yapmayacağız. Yerli otomobil projesi, ekonominin ve ticaretin kuralları çerçevesinde olacak ama devlet bunu destekleyecek.

Yan sanayinin dünyanın en prestijli otomobil firmalarına parça yapıp sattığını ve Türkiye’nin teknik olarak otomobil yapmada problemi olmadığını kaydeden Özlü, “Problem, ticari. Pazara girme, pazarda tutunma ve bunu sürdürülebilir kılmak. Bir otomobili tasarlamak için 1 milyar dolar harcıyorsanız, bunu marka yapmak için en az 5 milyar dolar harcamanız gerekiyor” bilgisini verdi.

Sanayide yerlileştirme hamlesi için beş odak sektör belirlediklerini ve teşvik çalışmalarına başladıklarını anlatan Özlü, teşvik verilecek ürünleri Yerlileştirme Yürütme Kurulu’nun onayına sunacaklarını söyledi.

5 odak sektörü yoğunlaşılacak

BAKAN Özlü, “Türkiye, 5 odak sektöre yoğunlaşırsa ve bununla ilgili agresif bir senaryoyu uygulayabilirsek, Türk sanayisini 10 yılda ikiye katlayacağız. Aslında biz yerlileştirmede meseleye sermaye olarak bakmıyoruz. Türkiye’de üretim olarak değerlendiriyoruz. Yabancı sermayeli bir şirket, Türkiye’ye geldi yatırım yaptı, üretti. O zaman yerli üretim. Çünkü Türk Ticaret Kanunu’na göre çalışıyor. İstihdam yaratıyor. İç pazara, ekonomiye katkı sağlıyor.” Teşvik ve desteklerle ilgili de konuşan Özlü, bir firmaya araştırma yaptırdıklarını ve Türkiye’nin teşvik ve destek sisteminde hiçbir eksik olmadığı, aksine fazlası olduğu sonucuna ulaştıklarını söyledi.

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde