Bakan açıkladı: Emekli aylıklarındaki farklar giderilecek

Bakan açıkladı: Emekli aylıklarındaki farklar giderilecek

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik ve Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin, 'Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Konferansı'na katıldı.

Bakan açıkladı: Emekli aylıklarındaki farklar giderilecek
16px
24px
18.10.2011 14:42
ABONE OLgoogle

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, "Şu anda özellikle 1981 öncesi, 2000 yıllarına kadar emekli olan vatandaşlarımız arasındaki aynı süreli ve aynı şartlarda çalışmalarına rağmen, aralarındaki emekli aylıklarındaki ücret farkından ve aylık bağlamalarındaki sistem farklılığından kaynaklanan farklılıkları gidermeye dönük çalışmayı, Bakanlıklar arasında bir noktaya getirmiş bulunuyoruz" dedi.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik ve Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı (ÇSGB) Reşat Moralı Konfrerans Salonu'nda düzenlenen 'Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Konferansı'na katıldı. Toplantıya ayrıca, Proje Lideri Ali Kemal Sayın, ILO Türkiye Direktörü Ümit Deniz Efendioğlu, AB Türkiye Delegasyonu Başkan Yardımcısı Tibor Varadi ve çok sayıda davetli katıldı.

Bakan Çelik yaptığı konuşmada, sosyal hayatın ve dolayısıyla çalışma hayatının önemli gündem maddelerinden olan cinsiyet eşitliği konusunu görüşmek için bir araya geldiklerini anlattı. Ayrımcılık sorununun insani değerlerin belirleyici olduğu bir çağda bile küresel bir tehdit olma potansiyelini koruduğunu belirten Çelik, "Ayrımcılık insanlık tarihi kadar eski bir sorundur. Tarih boyunca insanlar derilerinin renginden sahip oldukları inançlardan ya da mensup oldukları ırktan dolayı ayrımcı ve ötekileştirici muamelelerle karşı karşıya kalmaktadırlar. Ayrımcılık adeta insanlığı barışı ve huzuru kemiren virüs gibi kök salmıştır. Bu virüs aynı zamanda insanlığa çok büyük acılar yaşatan ve adına ırkçılık denilen hastalığında kaynağıdır" diye konuştu.

İnsanlık olarak insanlara bakışı noktasında halen istenilen seviyede olunmadığını anlatan Çelik, insan merkezli politikaların hayata geçtiği hoşgörünün ve empatinin belirleyici olduğu çağda bile hala dünyanın çeşitli yerlerinde ayrımcılığın en kötü örneklere şahit olunduğunu kaydetti. Çelik, kadına şiddet uygulamanın aslında güçlü olmakla değil zayıf olmakla alakalı olduğunu belirterek, "Her türlü şiddetin önlenmesi konusunda herkese önemli görevler düşmektedir" dedi.

Kadınların sosyal hayattaki gönüllüğünün artmasıyla kadına yönelik şiddetin azalacağını kaydeden Çelik, "Türkiye son 9 yılda her alanda olduğu gibi kadının toplumsal statüsünün yükseltilmesi sosyal hayatta hakettiği yeri alması konusunda da önemli mesafeler katetmiştir. İlk kez bu dönemde kadınlar lehine pozitif ayrımcılık kavramı literatürümüze girmiş oldu" şeklinde konuştu.

İSTİHDAM ODAKLI BÜYÜME

Bakan Şahin ise yaptığı konuşmada, toplumsal kalkınma, toplumsal huzur ve barış, sürdürülebilir ve istihdam odaklı büyümenin toplumun bütün potansiyelini kullanabilme kabiliyetiyle alakalı olduğunu kaydetti. Şahin, "74 milyonun kadın-erkek, genç-yaşlı, engelli-sağlam herkesin toplam kapasitesini bulabildiğimiz zaman sürdürülebilir ve istihdam odaklı büyümede 2023 vizyonuna ulaşacağımız ve hedeflerimizi yakalayacağımız aşikardır. Son 10 yıla baktığımız zaman bir taraftan bu alandaki hukuki destekleri güçlendirmek için anayasa başta olmak üzere birçok yasal düzenlemeyi beraber başardık. 2003'te çıkan İş Kanunu'ndaki yasal altyapı, arkasından doğum ve süt iznine yapılan iyileştirmeler, AB standartları, bizim için en önemli ve Dünya'da model ülke olmak adına bunu iftiharla her yerde söylediğim 2008'de çıkarttığımız istihdam paketi. Bu pakette Çalışma Bakanlığı'nın çok önemi vardır" diye konuştu.

Şahin, dünyada büyük bir kriz olduğuna dikkat çekerek, bu krizde erkeklerin iş bulmak için büyük bir mücadele verirken, kadın istihdamında 5 yıldır devletin, hazinenin ödeyeceği bir pozitif ayrımcılığın getirildiğini kaydetti. Şahin, bu sistemde üst yaş sınırının olmadığını, kadın çalıştırılırsa maliyeti aşağı düşüren sistemin yasal altyapının oluştuğunu söyledi. Şahin, "Sayın Başbakanımızın çıkardığı iki tane genelge var. Bir tanesi istihdam genelgesi bir tanesi işe girerken cinsiyet temelinin olmaması gerektiği, yani kadın erkeğin eşit şartlarda işe girmesini sağlayan genelge var. En son çıkan istihdam genelgesinde de bu konuda hassasiyet yeniden belirtiliyor. İstihdam Üst Kurulu'nun oluşturulması, Çalışma Bakanlığı Müşteşar Yardımcılığında sivil toplum kuruluşlarıyla beraber diğer Bakanlıklarda da bu işin takip edilmesi esas alınıyor" diye konuştu.

Bakan Çelik, gazetecilerin sorularını yanıtladı. Bakan Çelik'e, emeklilik maaşlarında yapılacak olan intibak çalışmalarının hatırlatılması üzerine, "İntibak konusu kamuoyunda özellikle emeklilerimiz arasında yoğun bir şekilde seçim döneminde tartışıldı. Başbakanımızın seçim meydanlarında ifade ettiği ve hükümet olarak 61'inci hükümet kurulduktan sonra yaptığımız çalışmalar var. Şuan da özellikle 1981 önce 2000 yıllarına kadar emekli olan vatandaşlarımız arasındaki aynı süreli ve aynı şartlarda çalışmalarına rağmen, aralarındaki emekli aylıklarındaki ücret farkından ve aylık bağlamalarındaki sistem farklılığından kaynaklanan farklılıkları gidermeye dönük çalışmayı, Bakanlıklar arasında bir noktaya getirmeyi başarmış bulunuyoruz. Sosyal Güvenlik Bakanlığı olarak da işin sosyal tarafıyla yani emekli derneklerimizle biraya geleceğiz" şeklinde konuştu.

Çelik, toplumun beklentileri çerçevesinde bütün konuların değerlendirildiğini kaydederek, "Bu anlamda intibak konusu da geldi. Yapılan çalışma anlatıldı. Yapılan çalışmada bu anlatım çerçevededir" dedi.
Çelik, hükümet programında kademeli bir şekilde bu sorunun çözüleceğini ve sosyal taraflarla yani emekli dernekleriyle görüşüldüğünde tablonun daha net bir şekilde ortaya çıkacağını belirtti.

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde