Bakan açıkladı: EPDK ikiye bölünüyor

Bakan açıkladı: EPDK ikiye bölünüyor

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, EPDK'nın ikiye bölünmesiyle ilgili açıklama yaptı

Bakan açıkladı: EPDK ikiye bölünüyor
16px
24px
24.02.2011 12:29
ABONE OLgoogle

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, EPDK'nın ikiye bölünmesiyle alakalı hem düzenleme kurumundan hem de bakanlıktan talep olduğunu belirterek, ''Şunun uluslararası yatırımcılarımız ve finans sektörü tarafından net olarak bilinmesi lazım; bağımsız kuruluşlarımızın bağımsızlığına zede getirecek herhangi bir dominant değişiklik yapılmayacaktır'' dedi. 

     Yıldız, Uluslararası Yatırımcılar Derneğinin (YASED) 30. Olağan Genel Kurul Toplantısında soruları yanıtlarken, EPDK'nın bazı yetkilerinin hükümete devredilmesi konusunda bir soru üzerine, Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Ali Babacan'ın bu konuyla alakalı görüşleri olduğunu hatırlattı. 

     Hükümetlerin seçilerek gelmelerinden dolayı bir sektörle alakalı nasıl politikalar ortaya koyacağını seçme hakkına sahip olduklarının altını çizen Yıldız, AK Parti olarak kendilerinin de böyle yaptığını, 4628 sayılı Kanun'a göre özerk ve ikincil mevzuatların düzenlenmesi ve denetlenmesinde bağımsız kuruluşların olmasının doğru bir şey olduğunu söyledi. 
     
     ''ÖZERK YAPI MUHAFAZA EDİLİR''
     
     Bakan Yıldız, şöyle devam etti:
     ''Bu görev paylaşımı nasıl düzenlenecek? Özel sektörün payı gittikçe artıyor. Bu değişimin yönetilmesi, özellikle yatırım yapan özel sektör için çok daha önemli. Düzenlenme faaliyetlerinin herhangi bir yetki, hak ihlali olmaksızın Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu'nda, yani özel kurumlarda olduğunu söyleyebiliriz. Bu yapı yine değişmeyecek, ama varsa yetki kargaşası, bunu gidermek lazım. Sayın Babacan'ın da kast ettiği budur. 

     Düşünün 2010 yılında 16 milyar dolar civarında ihalesi yapılmış, kararı alınmış elektrik dağıtım hizmetlerinin özelleştirme payı vardı. Bu, düzenlenmeye tabii yeni bir portföy getiriyor. Hem eleman sayısı, hem ikincil mevzuat açısından bunları daha da netleştireceğimizi söyleyebiliriz. İkiye bölünmesiyle alakalı hem düzenleme kurumumuzdan, hem de Enerji Bakanlığımızdan talep var. Seçimden dolayı kanun daha önce gelemeyebilir. Ama bütün hazırlıklarımız hemen hemen tamamlandı. 

     Şunun uluslararası yatırımcılarımız ve finans sektörü tarafından net olarak bilinmesi lazım; bağımsız kuruluşlarımızın bağımsızlığına zede getirecek herhangi bir dominant değişiklik yapılmayacaktır. Ama bir yetki kargaşasına da mani olmamız lazım. Bunlar daha da tanımlanacaktır. Özellikle zaman zaman tartışılan 'bu bir politikaya müdahale midir?' veya 'siyasetin ikincil mevzuata bir müdahalesi midir?' soruları artık bundan sonra sorulmayacak. Yetki tanımlamaları yapılmak kaydıyla özerk yapı muhafaza edilir.'' 
     
     ''SEÇİMDEN DOLAYI TBMM'DE SIRA BULAMAYABİLİR''
     
     Taner Yıldız, bir gazetecinin 'EPDK'nın yetki devriyle, fiyatlandırma yetkisini hükümet mi alacak?'' sorusunu ise şöyle yanıtladı: 

     ''Fiyata siyasi bir müdahale söz konusu değil. Otomatik fiyatlama mekanizması devam ediyor. Sayın Babacan, zaman zaman düzenleyici kurum ile politika üreten hükümetler arasında tanım karmaşası olduğundan bahsetti. Biz, EDPK'nın başından beri söylediğimiz ikiye bölünmesiyle alakalı konuyu tekrar gündeme getirdik. Tabii seçimden dolayı TBMM'de sıra bulamayabilir. Ama seçimden sonra bu yetkilendirmelerin, tanımlanmaların daha net hale gelmesini sağlamış olacağız. Türkiye'de tabii ki özerk yapıyla ilgili herhangi bir sıkıntı yok. Tanımları daha net haline getirmemiz lazım.'' 

 

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde