Bakan Zeybekci'nin memleketi havlu attı!

Bakan Zeybekci'nin memleketi havlu attı!

Bir zamanlar tekstilin kalbi olarak gösterilen Denizli’nin ihracatı ocak ayında yüzde 20, şubatta yüzde 15 geriledi.

Bakan Zeybekci'nin memleketi havlu attı!
16px
24px
08.03.2015 11:06
ABONE OLgoogle
Ekonomideki durgunluk, sanayiyi ülke sathına yayan ve tüm dünyaya ihracat yapan Anadolu kaplanlarını da zorda bıraktı. Bir zamanlar tekstilin kalbi olarak gösterilen Denizli’nin ihracatı ocak ayında yüzde 20, şubatta yüzde 15 geriledi. Şehirde işsizliğin yüzde 10,5’in üzerine çıkması işadamlarını endişelendiriyor.

İhracat, istihdam ve işyeri canlılığıyla ‘Türkiye’nin parlayan yıldızı’ olarak gösterilen Denizli, ihracattaki keskin düşüş sebebiyle zor günler geçiriyor. Kentin ihracatındaki gerileme bu yılın ocak ayında yüzde 20, şubatta ise yüzde 15 oldu. Ayrıca işyeri ve sigortalı çalışan sayısı bakımından da son yıllarda Gaziantep, Kayseri ve Konya’nın gerisine düştü.

Denizli Ticaret Odası Başkanı Necdet Özer, şehirde işsizlik oranının yüzde 10,5’in üzerine çıkmasının kendilerini endişelendirdiğini söylüyor. Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkan Vekili ve Denizli İhracatçılar Birliği Başkanı Süleyman Kocasert, iki haneli gerilemenin herkesi ürküttüğünü ifade ediyor. Taşeron ve kayıt dışı işçi çalıştırma oranı da yüzde 40 ile Türkiye standartlarının çok üstüne çıktı.

İhracattaki düşüşün bahanelerle geçiştirilemeyeceğini vurgulayan Denizli Sanayi Odası Başkanı Keçeci, “Euro/dolar paritesindeki hareketler ve komşu ülkelerde yaşanan savaşlar daha da devam edecekse, gelecek günlerin de bugünlerden farklı olmayacağı açıktır. Bu nedenle ihracatçı sanayicilerimiz, uzak ve yakın gelecek için stratejik yol haritalarını bu riskleri de göz önünde bulundurarak bugünden yapmalıdır.” diyor.

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkan Vekili ve Denizli İhracatçılar Birliği Başkanı Süleyman Kocasert ise iki haneli gerilemenin herkesi endişelendirdiğini ifade ediyor. Kocasert, “Düşüşün, birkaç aydır devam ediyor olması da telaşı artırdı. Bunda paritenin etkisi var. İhracatımız Euro ile, ancak kayıtları dolarla tutuyoruz. Buna mevsimsel şartlar ve ağır kış şartları da eklendiğinde böyle bir tablo ortaya çıktı.” ifadelerini kullanıyor.

Denizli’de istihdam sayısında geriye düşme, sendikal çalışmalara da yansımış durumda. Türk-İş Denizli Temsilcisi ve Türkiye Tekstil Örme ve Giyim Sanayi Sendikası Denizli Şube Başkanı Recep Oktay, tekstilde sendikalı çalışan sayısının azaldığına dikkat çekiyor:

Denizli merkezli Pak Tekstil İşçileri Sendikası (Pak Tekstil-İş) Genel Başkanı Selim Demiralp de il Ekonomisindeki gidişatın, istihdamı da olumsuz etkilediğini kaydediyor. Demiralp, şu değerlendirmeyi yapıyor: “Yüksek vergiler ve dış ticaretin olumsuz gidişi ve ihracat gelirlerinin azalması, okumuş işsiz oranını Denizli’de yüzde 30’lara yükseltmiştir. Taşeron işçi ve kayıt dışı işçi çalıştırma oranı ise yüzde 40 ile Türkiye standartlarının çok üstüne ulaşmıştır. Denizli’de işçilik ve emek tehdit altında.”
Resul Cengiz/Zaman
E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde