Bakan Yazıcı: Üretimin merkezi doğuya kayıyor

Bakan Yazıcı: Üretimin merkezi doğuya kayıyor

Gümrük Bakanı Hayati Yazıcı, gelecekte ekonominin merkezinin yine Asya olacağını söyledi..

Bakan Yazıcı: Üretimin merkezi doğuya kayıyor
16px
24px
05.02.2013 15:15
ABONE OLgoogle

Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, dünya gayrisafi milli hasılası 70 trilyon olarak kabul edildiğinde İslam ülkelerinin bu hasılasının onda birini ürettiğini belirterek, "Ancak en zengin İslam ülkesi ile en fakir olanı arasındaki 220 katlık gelir dağılımı uçurumu bulunmaktadır" dedi.

Hilton Otel'de düzenlenen İslam Ticaret, Sanayi ve Tarım Odası'nın (ICCIA) 15. Yönetim Kurulu Toplantısı'nda konuşan Yazıcı, toplantıya katılan ülkelerin aynı coğrafyanın, aynı medeniyetin, aynı inancın mensupları olduğunu söyledi.
 
Yazıcı, "İslam ülkeleri ile de yeni yollar, yeni ticaret rotaları belirlemeliyiz. Üretimin merkezi doğuya kayıyor. İslam ülkelerinin bu üretimden gerekli payı alması için erken hareket etmek faydalıdır" diye konuştu.
 
Yazıcı, İslam ülkelerinin toplam milli gelirinde, 2002-2011 arasında düzenli bir artış görüldüğünü vurgulayarak, 2002 başında 1,7 trilyon dolar olan milli gelirin, 2011'de 5,7 trilyon dolara yükseldiğini söyledi.

İslam ülkelerinin bugün, dünya nüfusunun beşte birinden fazlasını oluşturduğuna vurgu yapan Yazıcı, "Dünya gayrisafi milli hasılası 70 trilyon olarak kabul edildiğinde İslam ülkeleri bu hasılanın onda birini üretmektedir. 2007-2011 arasında İslam ülkelerinde kişi başına milli gelir 4 bin 724 dolardan, 5 bin 507 dolara çıkmıştır. Bu, beş senede ortalama yüzde 20'lik bir artış yaşandığını göstermektedir. Ancak en zengin İslam ülkesi ile en fakir olanı arasındaki 220 katlık gelir dağılımı uçurumu bulunmaktadır. Kişi başına 53 bin dolar gelirin düştüğü Katar en zengin İslam ülkesidir. Kişi başına sadece 177 dolar milli gelir düşen Etiyopya ise en fakir ülkedir" şeklinde konuştu.

Yazıcı, bunun temel sebeplerinden birinin İslam ülkeleri arasındaki ticaret hacminin yeterince gelişmemesi olduğunu ifade ederek, İslam ülkelerinin birbirleriyle olan ticaretinin toplam dış ticaretlerinin ancak yüzde 17'sine karşılık geldiğini kaydetti.
 
İslam ülkeleri dünyada, petrolün yüzde 65'ini üretiyor"
 
Bakan Yazıcı, İslam ülkelerinin dünyada, petrolün yüzde 65'ini, doğalgazın yüzde 51'ini, doğal kauçuğun yüzde 70'ini, kalayın yüzde 52'sini, hurmanın yüzde 93'ünü, Hindistan cevizinin yüzde 33'ünü, buğdayın yüzde 15'ini, pirincin yüzde 17'sini ve baharatın yüzde 39'unu ürettiğini söyledi.

Sektörel olarak bakıldığında sanayi sektörünün İslam ülkelerinin toplam gayrisafi milli hasılasının yüzde 42,8'ni oluşturduğunu anlatan Yazıcı, şöyle konuştu:

"Bunun da toplam gelirlere katkısı yüzde 37,4'tür. Buradan üç sonuç çıkarabiliriz; İslam ülkeleri toplam milli gelirinin yarısına yakınını sanayi sektörü eliyle elde etmektedir. Toplam gelirlerinin yaklaşık yüzde 40'ını sanayi sektörü oluşturmaktadır. Milli gelire katkısı bakımından sanayi sektörü ilk sırada yer almaktadır. 2008 Küresel Gıda Krizi ve 2009 Küresel Mali Krizi sonrasında, İSEDAK Ekonomik Zirvesi, tarım alanında işbirliğine öncelik verilmesini kararlaştırmıştır. Bu ekonomik zirve neticesinde İSEDAK (İslam İşbirliği Teşkilatı Ekonomik ve Ticari İşbirliği Daimi Komitesi) bünyesinde, tarım sektörüne yönelik bu alanda gıda güvenliği programları geliştirmek üzere bir Görev Gücü oluşturulmuştur.
İSEDAK Görev Gücü, yetkilerine paralel olarak, şimdiye kadar sekiz kez toplanmıştır. Görev Gücü, üye ülkeler arasında tarım, kırsal kalkınma ve gıda güvenliği konusunda işbirliği için taslak çerçeve oluşturmuştur. Söz konusu çerçeve belgesi İSEDAK çatısı altında tarım alanında işbirliği için önemli bir belge olarak memnuniyetle karşılanmıştır."

"Gelecekte ekonominin merkezi yine Asya olacak"
 
Yazıcı, dünya genelinde uluslararası doğrudan yatırım girişlerinin 2011'de bir önceki yıla göre yüzde 16,5 artışla 1 trilyon 500 milyar dolara yükseldiğini vurgulayarak, "Türkiye'ye yabancı yatırım girişleri 2011'de bir önceki yıla göre yüzde 76 artışla 15 milyar 900 milyon dolara yükselmiştir. Bu rakam ile Türkiye, dünya genelinde en fazla uluslararası doğrudan yatırım çeken 23'üncü ülke olmuştur" dedi.

Batı Asya ülkeleri arasında en fazla Uluslararası Doğrudan Yatırım çeken ülkenin ise Suudi Arabistan olduğunu dile getiren Yazıcı, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Türkiye ise bu bölgede 2. sırada yer almıştır. Türkiye, Doğrudan Yabancı Yatırımlar Güven Endeksi'ne göre, 2012'de doğrudan yabancı yatırım için en cazip ülkeler listesinde 13. sırada yer almaktadır. Uluslararası yatırımların artmasında Türkiye'nin lojistik alanında kaydettiği gelişmeler de etkili olmuştur. Dünya Bankası'nın 2012 Lojistik Performans Endeksi'nde 12 basamak birden yükselerek 27'nci sırada yer almıştır. Bu yükseliş aslında Türkiye'nin coğrafi avantajının yanı sıra lojistik hizmetlerde de uzmanlaştığının göstergesidir. Ülkemizin bölgede önemli bir lojistik üs ve dağıtım merkezi olması için yoğun çaba sarf ediyoruz. Bu kapsamda makroekonomik ve uluslararası stratejiler oluşturuyoruz. Buna yönelik sınır ötesi işbirliği politikaları geliştiriyoruz. Mısır üzerinden Afrika'ya, Ortadoğu üzerinden Hint Okyanusu'na ve Orta Asya üzerinden Çin'e uzanan yeni ticaret otoyollarını canlandırmak için çalışıyoruz."
 
"Üretimin merkezi doğuya kayıyor"
 
Hayati Yazıcı, gelecekte ekonominin merkezinin yine Asya olacağını belirterek, "Bugün yaklaşık 36 trilyon dolar olan dünya toplam dış ticaret hacminin yüzde 24'ünü İpek Yolu ülkeleri gerçekleştirmektedir. Son 10 yılda bu ülkelerin ticaret hacmi 4 katına çıkmıştır. İpek Yolu Ülkeleri arasındaki ticaretin kolaylaştırılması ve geliştirilmesinde gümrük idarelerinin rolünü arttırmak üzere ortak çalışmalar yapıyoruz. İslam ülkeleri ile de yeni yollar, yeni ticaret rotaları belirlemeliyiz. Üretimin merkezi doğuya kayıyor. İslam ülkelerinin bu üretimden gerekli payı alması için erken hareket etmek faydalıdır" diye konuştu.
Gümrük ve Ticaret Bakanlığı olarak hedeflerinin Türkiye'nin, ticaretin en kolay ve en güvenli yapıldığı ülke olmasını sağlamak olduğunu belirten Yazıcı, bu vizyonla gerçekleştirdikleri yeniliklerle ihracatta gümrük beyanname işlem sürelerinde oldukça büyük aşamalar kaydedildiğini söyledi.

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde