Bakan Yazıcı: 18 milyar liralık sebze meyve heba oluyor

Bakan Yazıcı: 18 milyar liralık sebze meyve heba oluyor

Hayati Yazıcı, Türkiye'de yılda üretilen 45 milyon ton sebze meyvenin yüzde 25'inin ambalaj ve sevkiyat sırasında heba olduğunu söyledi.

Bakan Yazıcı: 18 milyar liralık sebze meyve heba oluyor
16px
24px
24.05.2012 15:08
ABONE OLgoogle

Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, Türkiye'de yılda üretilen 45 milyon ton sebze meyvenin yüzde 25'inin ambalaj ve sevkiyat sırasında heba olduğunu söyledi. Yazıcı, "18 milyar liralık bir ürün heba olup gidiyor. Geriye kalanın yüzde 30'u kayıtlı, yüzde 70'i kayıt dışı." dedi.
 
İstanbul Büyükşehir Belediyesi Hal Müdürlüğü tarafından organize edilen, sebze meyve sektörünü buluşturan 'Yaş Sebze Meyve Fuarı', Bakan Hayati Yazıcı tarafından açıldı.

Açılışta konuşan Bakan Yazıcı, Türkiye'de yılda 45 milyon ton meyve sebze üretildiğini, bu miktarın parasal değerinin yaklaşık 70 milyar liranın üzerinde olduğunu söyledi. Yazıcı, "Ürettiğimiz sebze ve meyvenin maalesef sadece yüzde 5'ini ihraç edebiliyoruz. Geçen yılki rakamlara baktığımızda 6,5 milyar dolarlık ihracat yapmışız. Geriye kalan yüzde 95 de piyasaya arz ediliyor. İç piyasaya sürdüğümüzün yüzde 25'i de ambalaj, sevkiyat gibi durumlarda heba oluyor. 18 milyar liralık bir ürün heba olup gidiyor. Geriye kalanın yüzde 30'u kayıtlı, yüzde 70'i kayıt dışı." ifadelerini kullandı.

'BELEDİYELER MODERN ÇAĞIN TİCARET ENSTÜRMANLARINI OLUŞTURMAKLA YÜKÜMLÜ '

Hayati Yazıcı, Hal Kanunu ile belediyelere yükledikleri bazı yükümlülükler olduğunu belirtti. Belediyelerin kanunda ön görülen 3 yıl süre içersinde, hallerde; paketleme, depolama, pazarlama gibi üniteleri inşaat etme yükümlülüğünde olduğunu ifade eden Yazıcı, " Belediyeler, modern çağın ticaret enstrümanlarının bütün alt yapısını oluşturmakla yükümlüdür. Hal Kanunu kapsamında bakanlığın çıkartacağı pazar yerlerinin düzenlenmesi, pazarcılıkla uğraşanların icrai faaliyetleriyle ilgili yönetmelik çalışmaları son aşamaya geldi. Elbette ki üretici ve üretici örgütlerinin, hal hakem heyetlerinin ve hal konseyinin oluşturulması için yönetmelik çalışmalarımız da bitmek üzere." dedi. Yazıcı, meyve sebze ticareti ile uğraşan esnaf erbaplarına hiç kaygı duymamaları gerektiğini, göğüslerini gere gere kazanmaya ve bu ülkeye kazandırmaya devam etmeleri çağrısında bulundu.

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde