Bakan Kurum açıkladı: Yabancı şirketler, Kanal İstanbul güzergâhında 791 bin metrekare taşınmaz aldı

Bakan Kurum açıkladı: Yabancı şirketler, Kanal İstanbul güzergâhında 791 bin metrekare taşınmaz aldı

Kanal İstanbul güzergâhında yabancı şirketlerin toplam 791 bin metrekare taşınmaz aldığı açıklandı

Bakan Kurum açıkladı: Yabancı şirketler, Kanal İstanbul güzergâhında 791 bin metrekare taşınmaz aldı
16px
24px
05.06.2020 11:58
ABONE OLgoogle

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, CHP İstanbul Milletvekili Özgür Karabat'ın soru önergesine verdiği yanıtta Kanal İstanbul güzergâhında yabancı şirketlerin toplam 791 bin metrekare taşınmaz aldığını açıkladı. Karabat'ın tapu kayıtlarının gizlendiği veya boş göründüğü iddiasını yalanlayan Kurum, hizmet verilen platformun değiştiğini kaydetti.

CHP İstanbul Milletvekili Özgür Karabat, Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum’a Kanal İstanbul projesi çevresinde el değiştiren arazileri yazılı soru önergesi ile sordu. Cumhurbaşkanı Erdoğan: Kanal İstanbul Projesi en yakın zamanda ihaleye çıkıyor

Sözcü'de yer alan habere göre CHP'li Karabat  Bakan Kurum’a verdiği yazılı önergede Kanal İstanbul projesinde tapu kayıt sisteminde kapatmaların kamuoyunda oluşan kanal projesi ile oluşan  hassasiyeterlerden oluşan tepkilerden kapatılıp kapatılmadığını sordu. Karabat verdiği yazılı önergesinde şunlara değindi;

"Sorgulama neden kapatıldı?"

“Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Tapu ve Kadarstro Genel Müdürlüğü tarafından alınan komisyon kararında, “Belediyelerin kullanıma açılan, belediye görev alanı dışından taşınmaz sorgulama yetkileri ile kayıtlarda bulunan şerh beyan irtifak muhtesat teferruat, eklenti, rehin ve buna bağlı diğer verilerin kullanılmasına yönelik  yetkilerin 31.01. 2020 tarihi itibariyle gerçek ve tüzel kişi sorgulama, zemin sorgulama, hissedar sorgulama, pasif parsel sorgulama, pasif malik sorgulama yetkilerinin ise 01. 07. 2020 tarihinde genel müdürlüğümüz ile belediyeler arasında imzalanan TAKPAS Protokolü’nün “Tarafların yetki ve yükümlülükleri” başlıklı 5.4. maddesi ile aynı protokolün, “sorgulama kriterleri” başlıklı 7.2. maddesi kapsamında kapatılarak “şeklinde bir karar alınmıştır.   Kanal İstanbul’dan arazi kapatan Katarlıların gizli ortakları kim

"Tapu kayıtlarında mülkiyetler neden gizli?" 

Bu kısıtlamanın özellikle kanal güzergahındaki arazi rantı tartışmalarının ardından gündeme gelmesi, toplumda kanal projesine karşı gelişen hassasiyet ve karşıtlığın bir sonucu olduğu değerlendirilmektedir. Bu kısıtlamada önce de kanal projesi güzergahında bulunan kimi tapu kayıtları incelendiğinde bunların mülkiyetine ilişkin bilgilerin “gizli” ya da boş olduğu bizzat tarafımızca tespit edilmiştir. Bu durum hizmet olarak sunulan kanal projesinin rant odaklı bir proje olduğu yönündeki kaygıları artırmaktadır. 

"İBB Tapulara, bakanlık izni olmadan neden bakamıyor?"

Hali hazırda belediyeler, TAKPAS protokolü kapsamında tapu bilgilerini sorgulayabiliyorlar ve güncel değişiklikleri görebiliyorlardı. Alınan karar gereğince, İstanbul Büyükşehir Belediyesi ve diğer belediyeler, ancak bakanlık izin vermesi durumunda veri elde edebileceklerdir. 

"TAKPAS protokolünün iptal edilmesinin gerekçesi nedir?"

TAKPAS protokolünün imkanları çerçevesinde Kanal İstanbul güzargahında gayri menkul toplayanları açıklanmış olmasının ve proje bölgesindeki mülkiyet haritasının paylaşmasının söz konusu protokolün iptal edilmesine etkisi olmuş mudur? 

2015 yılından beri Kanal İstanbul güzergahında Arap TV’lerinde emlak satışına yönelik reklamlar yoğunluğu dikkat çekmektedir. Kanal İstanbul güzergahında özellikle Arap şirketlere ait arazi miktarı ne kadardır? Bu araziler ne zaman el değiştirmiştir? İBB ve ilçe belediyeler gibi kamu kurumlarının tapu kadastro kayıtlarına ulaşmasında herhangi bir sakınca görülmekte midir? 

17-25 Aralık operasyonları sonrasında kanal güzergahında önemli mülkiyet değişimleri yaşanmış mıdır? O tarihten bu yana bölgede el değiştiren arazi miktardı ne kadardır? 

Bakan yanıtladı: 791 bin 370 metrekare yabancılar tarafından satın alındı

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı  Stratejik Geliştirme Başkanlığı tarafından yazılı soru önergesine yanıt veren bakan Murat Kurum , Kanal İstanbul projesi güzergahında bulunan ilçelerden tapu ve kadastro bilgi sistemi kayıtlarına göre yabancıların satış yoluyla 791 bin 370 metrekare ana taşınmaz edindiğini belirterek şunlara değindi:  Erdoğan: Katar Emiri'nin annesinin gayrimenkul almasında yasal bir mani mi var? George, Hans almaya kalksa kimsenin sesi çıkmaz

“Tapu Kadastro Genel Müdürlüğümüz tarafından taşınmazların durum sorgulamasına imkan veren TAKPAS protokolünün kısıtlanmasına ve kapatılmasına ilişkin bir uygulama bulunmamaktadır. 6698 sayılı kişisel verilerin korunması kanununun 12 maddesinin bir numaralı fıkrasında veri sorumlusunun, kişisel verilerin hukuka aykırı olarak işlenmesini önlemek ve kişisel verilerin muhafazasını sağlamak amacıyla uygun güvenlik düzeyini temin etmeye yönelik gerekli her türlü teknik ve idari tedbirleri almak zorunda olduğu belirtilmiştir. 

Kişisel verilerin korunması konunu uyarınca veri sorumlusu olan kurumumuz açısından özetlenen kararlar uyarınca tapu ve kadastro paylaşım sistemi TAKPAS revize edilmiştir. Belediyeler başta olmak üzere birçok kamu kurumu ile veri paylaşımı yapılmakta olup, tapu ve kadastro genel müdürlüğümüz tarafından ve web tapu sistemi kurum portalı hayata geçirilmiştir.  

Türkiye’de kurulmuş olan yabancı sermaye şirketler Kanal İstanbul projesi güzergahında bulunan ilçelerden tapu ve kadastro bilgi sistemi kayıtlarına göre satış yoluyla 791 bin 370 metrekare ana taşınmaz edinmiştir. Veri paylaşımında herhangi bir sakınca görülmesi veya gizleme yapılması değil sadece hizmetin sunumunda platform değişikliği yapılması söz konusudur. Tapu ve kadastro verileri sadece belediyeler ile değil kamu hizmetlerinde kullanılmak üzere kamu kurumlarıyla paylaşılmakta olduğundan kayıtların  gizlenmesi mümkün değildir”

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde