Bakan Koca koronavirüsle ilgili 5 ili uyardı: Dikkat çekici artış var

Bakan Koca koronavirüsle ilgili 5 ili uyardı: Dikkat çekici artış var

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınının Türkiye'deki seyriyle ilgili olarak açıklamalarda bulunuyor.

Bakan Koca koronavirüsle ilgili 5 ili uyardı: Dikkat çekici artış var
16px
24px
01.07.2020 20:22
ABONE OLgoogle

Koca'nın açıklamalarından öne çıkanlar şöyle:

- Yeni vaka sayılarındaki artış nedeniyle bazı tedirginlikler yaşamaya başladık. Bunun dünya genelindeki durumla paralel olduğunu söylemek istiyorum. Vaka sayılarındaki artışlar kolaylıkla kontrol altına alınabilecek artışlardır. Salgınla mücadele bizlerden imkansız olanı istemiyor. Hayatımıza bir düzen vermemizi gerektiriyor.

- Virüsün yayılma hızının azaldığı düşüncesi yanıltıcıdır. Bunlara itibar edilmesi birçoklarının hastalığa yakalanmasına neden olmaktadır. Bilim Kurulumuzca doğrulanmadıkça bu tür haberlere itibar etmeyin. Umutlarınızı kesinleşmemiş bilgilerle yıpratmayın. Maske ve mesafe konusunda da yanlış kanılar bulunmaktadır. Virüsü eğer belirtisiz bir şekilde taşıyorsan, bunu bilemeyiz. Kurallara uymadığımız için bize bulaşan virüsü, biz de başkalarına bulaştırırız. Virüsün yayılma kaynağı olmayı göze almak, sorumluluk duygusuyla bağdaşmaz.

- Toplum Bilimleri Kurulu'nda dile getirilen 'Tüm dünyadaki sonuçlarıyla izlenen salgın, toplumda dramatik etkiye yol açmıştır. Gündelik hayattaki değişim, ruhsal gerilimi artırdı' düşüncesi dikkat çekici.

- Son 1 hafta içinde İstanbul'daki vakaların tüm vakalara oranı yüzde 51.16'dır. Son bir hafta içinde Ankara, Gaziantep, Bursa, Konya ve Diyarbakır'da dikkat çeken bir artış var. Son bir ayda Kovid-19 pozitif çıkan vakaların yaş ortalamasında düşüş eğilimi göze çarpıyor. En fazla vaka 25-45 yaş arasında görülüyor.

- (Almanya'nın Türkiye'ye yönelik kısıtlamasının nedeninin Kovid-19 tedavisinde kullanılan ilaç olduğu iddiası var) Yarın bakanlarımız Almanya'ya gitmiş olacaklar Türkiye'deki başarıyı tüm dünya biliyor. Tedaviyle ilgili bildiğiniz gibi Bilim Kurulu'nun bir rehberi var. Bu rehber çerçevesinde Hidroksin Klorokin kullanıyoruz. Dünya bu ilacı bizden farklı uyguladı. Dünyadan farklı uyguladığımız nokta şu, tüm dünya yoğun bakımdaki hastalarda, entübe olan hastalarda kullandı. Biz ise bu ilacı çok iyi bildiğimiz için erken dönemde kullandık. Almanya ise bu ilacın kalp üzerinde yan etkilerinin olabileceği kaygısını taşıyor. Biz zaten bunun takibini sağlıyoruz. Bizim hastanın izni dışında bir tedaviyi uygulamak gibi bir zorunluluğumuz yok. 

- (Bazı Bilim Kurulu üyelerinin okulların açılması konusunda kaygıları var) Daha okulların açılmasına zamanımız var. Bilim Kurulu'nda bu konu, bugün için gündeme gelmemiş oldu. Bunu salgının seyri belirler. Okulların açılmasına yakın dönemde, Bilim Kurulumuz bunu tartışır. Bu anlamda önerimizi paylaşmış oluruz. Şu anda okulların açılmamasına yönelik bir yaklaşımımız olmadı. Ama önümüzdeki dönem için uzaktan eğitime yönelik çalışmalar var.

- 65 yaş üstüne yönelik kısıtlamanın devam etmesi gerektiğini Bilim Kurulu, öneri olarak söylüyor. Bu kısıtlamanın devamından yanayız.

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde