Bakan Ergün'e göre en büyük teşvik ne?

Bakan Ergün'e göre en büyük teşvik ne?

Bakan Ergün, Mersin Tarsus Organize Sanayi Bölgesi'nde en büyük teşviği açıkladı

Bakan Ergün'e göre en büyük teşvik ne?
16px
24px
25.03.2011 15:55
ABONE OLgoogle

Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün, en büyük teşviğin bir ülkede siyasi istikrar ve güvenin sağlanması olduğunu belirterek, ''Ülkenin iç ve dış politikasının sanayici ve işadamına umut ve heyecan vermesidir. Komşuları ile ticareti sıfır problem politikasıyla geliştiren bir siyaset takip etmesidir'' dedi.
     Ergün, Mersin Tarsus Organize Sanayi Bölgesi'ndeki Özbal Çelik Boru tesisinin açılışında yaptığı konuşmada, vatandaşlarla değişik platformlarda bir araya geldiklerini, ancak fabrika açılışı gibi güzel bir vesileyle bir araya gelmenin ayrı bir önem ve değere sahip olduğunu söyledi.
     Geçen yıl Ağustos ayında temelini birlikte attıkları tesisin açılışını 1.5 yıl gibi kısa sürede yapmanın mutluluk verici olduğunu ifade eden Ergün ''Bu yatırım ekonomik küresel krizin en ağır hissedildiği zamanlarda yapılan bir yatırım. İşte o zamanlarda krizin ortasındaki birtakım karamsar düşüncelere kulak asmayan ve yatırımı gerçekleştiren, Türkiye'nin ve bölgenin ne kadar parlak olduğunu görerek krizi fırsata dönüştüren Özbal Çelik Boru'nun yöneticilerine ve ortaklarına teşekkür ediyor, onları kutluyorum, gerçekten krizi fırsata dönüştürdükleri için'' dedi.
     Krizin yaşandığı dönemlerde ''karamsarlıklara sakın kapılmayın, Türkiye ekonomik krizi en hızlı şekilde atlatan en az etkilenen ve bunu fırsata dönüştüren ülkelerden bir tanesi olacaktır. Yatırımlarını yapın geleceğe odaklanın bugünün kısır tartışmaları içerisinde boğulup kalmayın'' diye düşüncelerini aktardıklarını vurgulayan Ergün, şöyle devam etti:
     ''Çok şükür birçok sanayici ve işadamı bu yönde hareket ettiler, yatırımlarını gerçekleştirdiler. Çünkü biz ekonomiyi sadece Ankara'dan takip etmiyoruz. Tarsus'tan takip ediyoruz. Sanayicinin işadamının organize sanayi bölgelerindeki atılımlarından heyecanından takip ediyoruz. Oradan takip ederseniz, gerçekleri daha iyi görürsünüz. Yok oturduğunuz yerden takip ederseniz, Türkiye'nin gerçeklerini iyi okuma şansına sahip olamayız.
     O nedenle 2010 yılında Türkiye yüzde 8'lik ekonomik büyümeyi gerçekleştiriyor. Krizden sonra dünyanın en hızlı büyüyen ekonomilerinden birine sahibiz. Eskiden Türkiye'de özel sektör ve kamuda temel atıldığı zaman yıllar sürerdi. Ama şimdi özel sektörde ve kamuda bir işe başlandığı zaman başlama iradesini ortaya koydun mu, karar verdi mi, işler hızlı bir şekilde bitiyor. Ne zaman bir okula hastaneye başlasak yola başlasak yeter ki kararını verelim rasyonel olduğunu görelim. Allah'a şükür Türkiye eski Türkiye değil, imkanlarımız var, kaynaklarımız var. Başladığımız işi bitiriyoruz. Yaklaşık 4 yıl önce Gazipaşa'dan karayoluyla Mersin'e geldim hayatımda yaptığım en zor yolculuklardan bir tanesi idi. Ama 2012 yılında (yol çalışması) bitecek inşallah. Antalya Mersin arasında adeta otoban standartlarında bir yolla trafik kolaylaşmış olacak. Böyle bir yola siyasi istikrar ve güven ortamının olmadığı zamanda başlayamazdık bile. Bir şekilde başlasak da 20 senede bitiremezdik. Ama çok şükür şimdi istikrar ve güvenin sağladığı avantajlardan yararlanıyoruz.'' 
     
     TEŞVİKLER VE DESTEKLER
     
     Bakan Ergün, Türkiye'de çeşitli teşvik ve destekler olduğunu ancak daha fazlasının arzu edilebileceğini söyledi. Ergün, Özbal Çelik Boru Yönetim Kurulu Başkanı Yücehan Öztüre'nin çelik sektörünün beklentileri ve yurt dışındaki uygulamalarıyla ilgili verdiği örneğe ilişkin ''komşunun tavuğu komşuya kaz görünür. Ama bizim evin bulguru dimyatın pirincinden iyidir. En büyük teşvik bir ülkede siyasi istikrar ve güvenin sağlanmasıdır. En büyük teşvik ülkenin iç ve dış politikasının sanayici ve işadamına umut ve heyecan vermesidir. Komşuları ile ticareti sıfır problem politikasıyla geliştiren bir siyaset takip etmesidir'' diye konuştu.
     Fabrika sahasında üretilen boruların hepsinin yerinin olduğunu vurgulayan Ergün, şöyle devam etti:
     ''Nabuco Projesinin borularının bir bölümünü de Özbal Çelik Boru üretecek, hazırlığını buna göre yapıyor. İşte bunlar en büyük teşvikler, ülkenin gelecek vizyonuna sahip olması, sanayici ve işadamı için en önemli teşvik unsuru ve kaynağıdır. Türkiye'nin bölgeyi enerji geçiş ve dağıtım üslerinden biri yapma projesi ve yaklaşımı iş dünyası için en büyük teşvik ve destektir. İşte Ceyhan Enerji Endüstri Bölgesi. Bu anlamda ciddi bir proje olarak hayata geçecektir. Samsun Ceyhan Petrol Boru Hattının hayata geçmesiyle bu sanayi sektörü Türkiye'de ivme kazanmış olacak.'' 
     
    TÜRKİYE'NİN STRATEJİK ÖNEMİ ARTIYOR

     
     Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün, Türkiye'nin stratejik değerinin önemli projelerle arttığını söyledi. Devam eden Marmaray Projesinin İstanbul'un iç ulaşımı gibi göründüğüne işaret eden Ergün, şöyle konuştu:
     ''İstanbul'da raylı sistem ulaşımı boğazın iki yakasında birbiriyle tamamlanmış olacak. Ama sessiz sedasız devam eden Kars-Tiflis-Bakü Tren yolu hattı var. İki projeyi birlikte düşündüğümüzde Türkiye'nin stratejik önemi ve değeri bir kat daha artıyor. Çünkü bu iki projeyi birlikte düşündüğünüz zaman dünyada sadece Türkiye üzerinden geçen Lonra'dan Pekin'e kadar kesintisiz tren yolu hattı oluşacak. Bu Türkiye'nin büyük bir transport, büyük bir taşımacılık merkezi haline gelmesinin önemli stratejik adımlarından biri değil mi? Onun için Türkiye'nin stratejik önem ve değerini artıyor olması sanayici ve işadamları açısından dikkatle takip edilmesi gereken, yatırımlarını planlarken öncelikle bakması gereken hususlardan bir tanesidir.'' 
     
   20 MİLYON DOLARLIK YATIRIM
     
     Özbal Çelik Boru Yönetim Kurulu Başkanı Yücehan Öztüre de, 20 milyon dolarlık yatırımla alanında Türkiye'nin en büyük ve modern tesislerinden birini hayata geçirdiklerini söyledi.
     Avrupa, Afrika, Ortadoğu ve Türk Cumhuriyetlerindeki altyapı yatırımları ile kıtaları birbirine bağlayan uluslararası çok ortaklı projeler için üretim yapacaklarını belirten Öztüre, açtıkları 3. fabrika ile yıllık 75 bin ton olan üretimi yeni yatırımla 150 bin tona çıkararak sektördeki güçlerine güç katacaklarını kaydetti.
     Yeni tesiste 20 santimetre çapından 3 metre çapa kadar çelik boru üreteceklerini anlatan Öztüre, ''Bu yatırımla 200 olan istihdam sayısını 400 kişiye çıkardık. Ürettiğimiz boruların yüzde 65'ini ihraç ediyoruz'' diye konuştu.
     Çelik sektörünün devletten daha fazla ilgi beklediğini de ifade eden Öztüre, özellikle enerji, vergi, istihdam ve bürokrasi konularında yaşanan sıkıntıların bir an önce çözülmesi gerektiğini kaydetti.
     Vali Hasan Basri Güzeloğlu da, açılan tesisin kent ve ülke ekonomisine önemli katkılar sunacağını söyledi.Özbal Boru'nun mütevazı başlayan ve başarı öyküsüne dönüşen gelişiminin Türk insanının girişimcilik ruhunu gösterdiğini ifade eden Güzeloğlu, başarıda emeği geçenleri kutladı.
     Mersin-Tarsus Organize Sanayi Bölgesi Yönetim Kurulu Başkanı Sabri Tekli de, böyle büyük ve önemli yatırımın ülke ve bölge adına sevindirici bir gelişme olduğunu söyledi.
     Bölgenin Türkiye'deki 263 bölge arasında ilk 10 içerisinde yer aldığını ifade eden Tekli, bölgenin tam dolulukla faaliyetlerini yerine getirdiğini söyledi.
     Tekli, yaklaşık 7 bin kişinin istihdamı sağlanan bölgede 2011 ihracat hedefinin 250 milyon dolar olduğunu kaydetti.
     Törende daha sonra, Bakan Ergün ve beraberindekiler, kurdeleyi keserek tesisin açılışını gerçekleştirdi. 

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde